Friday, February 17, 2023

1000 de oameni care m-au impresionat: Ștefan CRUCEANU

În cercetarea științifică oamenii sunt grupați pe categorii ca la fotbal. La fotbal există liga a IV-a cea mai slabă, apoi există echipele de liga a III-a care sunt slabe, există echipele de liga a II-a care sunt bunicele, apoi există echipele de liga a I-a care sunt bune și cele mai bune sunt echipele de super-ligă.  Cercetătorul Ștefan CRUCEANU era de la super-ligă. După ce m-am angajat la 1 decembrie 1970 la Laboratoarele Catedrei de Cibernetică Economică - LCCE în mod abuziv, căci eu aveam repartiție guvernamentală să lucrez asistent universitar stagiar în Catedra de Cibernetică Economică și nu analist în LCCE, unde optasem căci media generală îmi permitea o astfel de alegere, ca salariat la LCCE trebuia să fac de gardă în unele nopți pentru a apărat proprietatea socialistă a oamenilor muncii, care în cazul meu consta în clădire, mobilier, calculatorul IBM 360 și cărțile din biblioteca de la etajul al VII-lea.
S-a întâmplat ca la o astfel de gardă, să fiu eu și cercetătorul științific Ștefan CRUCEANU. Nu exista posibilitatea ca în intervalul orar 22 -07 să dormim că nu aveam unde și în caz că am fi dormit și venea un control se lăsa cu sancțiuni grave. Așa că în noaptea în care am fost de gardă cu cercetătorul doctor în matematică Ștefan CRUCEANU am discutat foarte mult.
Mai întâi, m-a întrebat, nou fiind în LCCE, cine sunt și ce hram port. I-am spus cum stăteau lucrurile. M-a întrebat ce vreau să fac, ce vreau de la mine. Probabil i-a plăcut ce i-am spus, că discuția a alunecat într-o direcție care mie mi-a plăcut foarte mult. Cercetătorul științific doctor în matematică Ștefan CRUCEANU mi-a spus multe despre munca de cercetare, despre truda și transpirația cercetătorului, despre riscurile care-l pândesc pe cercetător care nu are cum să-și comande momentele de inspirație în a găsi o soluție la problema nouă cu care el se confruntă. Se vedea că el este un cercetător științific autentic, pentru că una este să faci cercetare științifică și alta este să mimezi cercetarea științifică. Comparam pe măsură ce discuția avansa, cercetarea științifică cu creația poetului, care uneori are momente de inspirație divină și reușește să scrie un poem deosebit, iar altă dată oricât s-ar zbuciuma, coala de hârtie rămâne albă, căci nu are inspirația și muza lui s-a depărtat de el pentru un timp.
Se vedea că Ștefan CRUCEANU nu era în elementul său în LCCE, că el țintește cu mult mai sus. După acea gardă am mers la el la birou, căci mi-a zis că atunci când am timp, să-i fac o vizită. Era în birou cu alți colegi. Avea pe birou multe cărți. Pe vremea aceea, nu erau calculatoare pe birouri și deci nici monitoare. Erau doar cărți, dosare și cutii cu cartele cel mult. Pe biroul lui Ștefan CRUCEANU erau cărți și câteva foi de hârtie cu notițele sale. Am continuat discuția din noapte în care am fost de gardă. Am vorbit atunci despre doctorat, căci doream să știu ce este un doctorat, ce efort presupune, cât de greu este să faci un doctorat și care este rezultatul final. El trecuse prin aceste lucruri și mi-a spus niște chestii de care am ținut seama și pe care și eu la rândul meu am dorit să le prezint celor care mi-au fost doctoranzi.
Pentru mine au contat enorm discuțiile cu acest om, căci nu aș fi avut niciodată curajul să-i întreb pe profesorii din catedră ceea ce l-am întrebat pe doctorul în matematică Ștefan CRUCEANU, care a avut deschiderea de a discuta cu mine, căci vedea că eu ascult cu mare atenție ceea ce spune.
Nu a trecut mult timp și am auzit pe doamnele din birou că Ștefan CRUCEANU a plecat din LCCE și s-a dus să facă acel tip de cercetare științifică pe care el îl dorise dintotdeauna. Mi-a părut nespus de rău că acel om a plecat din LCCE, căci sunt sigur că dacă mai rămânea doar câteva luni în plus și dacă eu aș mai fi mers la el în birou de două sau cel mult de trei ori, aș fi știut mult mai multe secrete despre stagiul doctoral, căci el avea experiența stagiului doctoral de la mama lui cum se zice, adică de la facultatea de Matematică de la Universitatea București, de acolo de unde se dă ora exactă în știință.




(17 februarie 2023)

No comments:

Post a Comment