Friday, February 17, 2023

1000 de oameni care m-au impresionat: Gheorghe SILAGHI

A scrie despre Gheorghe SILAGHI, mai altfel spus Ghiță SILAGHI, nu este deloc foarte simplu, căci el este o personalitate foarte complexă.
Ghiță SILAGHI este absolvent al Facultății de Științe Economice și gestiunea Afacerilor, Specializarea Informatică Economică cu durata de 5 ani, promoția 2000.
Ghiță SILAGHI este absolvent la Facultății de Automatică și calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj, promoția 2002.
Ghiță SILAGHI este absolvent al unui curs de master la Free University Amsterdam aflată pe poziția 121 în ierarhia universităților lumii din totalul de 2345 universități analizate.
Ghiță SILAGHI a susținut în anul 2005 teza de doctorat coordonată de profesorul universitar Ștefan NIȚCHI și a obținut titlul de doctor în specializarea cibernetică economică și statistică, la  29 de ani.
Ghiță SILAGHI a susținut în anul 2012 teza de abilitare în informatică economică.
Ghiță SILAGHI a fost preparator universitar în intervalul 2000 - ....
Ghiță SILAGHI a fost asistent universitar în intervalul.....
Ghiță SILAGHI a fost lector universitar în intervalul .....
Ghiță SILAGHI a fost conferențiar universitar în intervalul. .... - 2013.
Ghiță SILAGHI este profesor universitar din anul 2013.
Eu vreau să spun o poveste. Există management de proiect american și management de proiect mioritic. Trebuie făcută diferența între cele două. Managementul de proiect american presupun:
- un manager de proiect care are o idee,
- asigură finanțarea,
- managerul de proiect își alege resursele,
- el alege oamenii cu care lucrează,
- răspunde de tot ce se întâmplă, 
- gestionează riscurile,
- minimizează cheltuielile indirecte,
- după ce finalizează predă obiectivul funcțional către beneficiar.
Managementul mioritic presupune existența unui manager de proiect care:
- găsește o echipă deja existentă,
- preia din mers activități și resurse,
- nu se ocupă de finanțare,
- obiectivul îi parvine,
- joacă pe o partitură dată,
- are termene, dar instrumentele îi sunt limitate,
- independența sa este îngrădită,
- cheltuielile indirecte sunt covârșitoare,
- criteriile de evaluare îl copleșesc,
- trebuie să mulțumească pe toată lumea.
Între cele două tipuri de management nu există nicio legătură, iar cine dorește să se comporte ca manager american pe modelul mioritic trebuie să considere că se află pe o direcție care duce spre o fundătură. Punct. Atât am avut de zis și cunoscătorii știu ce spun.
Ghiță SILAGHI are toate aprecierile mele la superlativ și el știe acest lucru, pentru că lucrările lui științifice sunt deosebit de valoroase și el a ajuns exact acolo unde sunt și cei care în topurile universităților lumii se află undeva oricum deasupra lui 200, unde universitățile românești nu au ajuns și nici nu le văd ajungând în următorii 300 de ani, dacă se merge cu plagiatul la doctorate așa cum s-a mers până acum și cu dinastiile din universități ca niciunde altundeva.
Ghiță SILAGHI este un nume în informatica economică românească și are câțiva colaboratori valoroși cu care sunt sigur că va pune bazele unei noi generații de cercetători care să se alinieze standardelor mondiale de învățământ superior, care sunt altceva în comparație cu ceea ce se petrece pe Dâmbovița.





(17 februarie 2023)

No comments:

Post a Comment