Am văzut zilele acestea cum cutremurul din Turcia avea când 7,5 când 7,8 grade pe scara RICHTER. Era bine dacă cel ce prezenta ar fi spus mai clar de unde proveneau măsurătorile. Căci fiecare dintre măsurători se realizează după proceduri diferite, cu aparatură diferită.
Deci, toate măsurătorile sunt exacte în felul lor. Numai că ar fi normal ca ele să fie prezentate specificând unde au fost efectuate și dacă oamenii ar fi cu mai multă aplecare asupra studiului acestui fenomen, ar face enunțuri mult mai riguroase, pentru a elimina confuziile, de orice fel. Sunt persoane tentate să folosească niveluri ridicate pentru a impresiona, căci una este să spui 7,8 și cu totul altfel stau lucrurile dacă spui 7,5 sau 7,3.
Oricum interpretăm enunțurile, trebuie să spunem că lipsa de profesionalism își spune cuvântul.
Măsurătorile riguroase, complete și corecte se fac de câteva zeci de ani, dar în niciun caz de mai mult de 80 de ani, iar un sistem care să acopere tot globul pământesc nu există de mai mult de 50 de ani. În acest context, seriile de date sunt:
- scurte,
- independente,
- neomogene,
- incomplete.
Ar trebui să existe un scop bine definit. Dacă ne propunem să facem prognoza cutremurelor, deja am pornit cu stângul, căci așa ceva este de-a dreptul o fantezie. Cutremurele nu se prezic. Ele se produc. Au consecințe. Cine crede că chiar și peste 500 de ani, cu descoperirile ce vor fi făcute până atunci, cutremurele vor fi prezise cu 5 ore înainte de a se produce, este mic copil, care chiar nu gândește deloc. Scoarța pământului are misterele ei și adâncimile acesteia sunt de nepătruns pentru mintea omenească. Numai noi avem impresia eronată despre noi că suntem ființe superioare. Cât timp vom crede așa ceva despre noi, nu vom vedea mai departe de lungul nasului în ceea ce privește cutremurele. Dacă vom studia comportamentul altor vietăți cu mult mai sensibile decât noi, ne mai dăm o șansă să facem previziuni asupra cutremurelor. Să nu uităm că pescărușul intră în apă și prinde peștele cu mare precizie, deși există fenomenul difracției. Să nu uităm că păsările călătoare nu greșesc niciodată direcție. Berzele revin an de an la cuibul lor.
(07 februarie 2023)
(07 februarie 2023)
No comments:
Post a Comment