Toți ageamii din lumea aceasta mioritică, auzind de inteligența artificială - AI, au început să-și dea cu părerea și au ajuns la niște concluzii că te apucă râsul cu gura până la urechi, adică ceva mai mult decât râsul iliescian.
Acum, că a apărut ChatGPT, adică prescurtare de la Chat Generative Pre-trained Transformer, deja oamenii se văd eliberați de multe activități de rutină și cred că altcineva gândește în locul lor. Exagerările nu sunt bune deloc. Trebuie spus că la ora actuală există foarte multă informație verificată, de bună calitate pe Internet și ar fi mare păcat să nu fie fructificată în vreun fel. Inteligența artificială are menirea de a prelua aceste informații, de a le prelucra după algoritmi descriși de om și de a le prezenta într-o formă definită de om. Inteligența artificială nu face altceva în afara celor pe care omul le dorește, să fie foarte clar.
Să nu ne așteptăm ca orice produs înzestrat cu inteligență artificială să creeze mai mult decât a fost în stare omul să programeze acel dispozitiv sau produs, să zicem. Nici ChatGPT nu face nici mai mult, nici mai puțin decât a fost proiectat să facă. Să zicem că am formulat o întrebare (în limba engleză, desigur). Acest produs software este construit să preia cuvintele cheie din întrebarea pe care noi am formulat-o. Sunt căutate pe Internet toate materialele unde se găsesc referiri la acele cuvinte cheie. Din multitudinea de fișiere identificate se extrag fragmente de texte, se ordonează folosind algoritmi definiți de om și se rafinează textele, tot folosind algoritmi definiți de om. Rezultă textul care se afișează, exact cum a fost programat de omul care a lucrat la acel software.
Lumea este înspăimântată în legătură cu ChatGPT, pentru că are imaginea deformată a unei societăți în care omul va fi marginalizat. Dacă noi am făcut un robot care face multe șuruburi, dacă punem la treabă acest robot, vom avea lângă noi un munte de șuruburi, dar nimic în plus. Doar șuruburi vom avea în jurul nostru. Din moment ce există ChatGPT, nu se va întâmpla nimic spectaculos. Vom cere anumite informații, care ne vor fi servite frumos, căci așa l-au programat oamenii să le facă. Vom primi definiții complete, căci așa a fost construit să recompună texte cu gestionarea redundanței.
Oricare dintre noi suntem în stare să gândim o structură de program care să citească dintr-o mulțime de fișiere doar acele elemente care se referă la niște cuvinte cheie date și să extragă șiruri de cuvinte separate de puncte, pentru a le pune într-o ordine dată, adică nu folosești nimic înainte de a defini. Dacă simțim nevoia să preluăm formule, vom scrie formula și apoi vom explicita toate variabilele din formulă. Nu este nimic extraordinar.
ChatGPT nu va fi în stare să construiască noi formule, adică ceva ceea ce omul nu știa, nu va fi în stare să genereze noi teoreme de care omul habar nu avea. ChatGPT va face exact ceea ce știam, dar o va face repede, complet și corect în raport cu ceea ce era deja considerat corect. Dacă avem curiozitatea, să definim ceva incorect, un concept dar nou. Să scriem o formulă incorectă, dar s-o preia mai mulți autori în articolele lor. Dacă vom solicita ChatGPT ceva despre conceptul despre care vorbeam, să nu ne surprindă că ceea ce vom primi vor fi lucruri eronate, căci ChatGPT nu are capacitatea de a verifica adevăruri, decât în măsura în care noi am făcut definiri și formalizări care permit efectuarea de calcule simbolice sau logice, care ar duce la concluzii din care să se desprindă automat că raționamentul este fals. Darcă nu există așa ceva, ChatGPT va prelua multitudinea de erori voite și le vor prezenta ca adevăruri, deși ele nici pe departe nu sunt adevăruri.
Cred că am spus cam totul despre ChatGPT astfel încât să-l privim detașați, optimiști și zâmbitori.
(07 februarie 2023)
(07 februarie 2023)
No comments:
Post a Comment