Pe academicianul de mai târziu, profesorul Nicolae N. CONSTANTINESCU l-am cunoscut când am dat examen de admitere în ASE. Când eram în anii de studenție, toată lumea vorbea despre cărțile scrise de profrsorul Nicolae N. CONSTANTINESCU, dar mai ales de cele două volume de Economie politică, primul care trata capitalismul și al doilea, care trata socialismul. Reușise profesorul Nicolae N. CONSTANTINESCU să facă un colectiv cu cei mai buni profesori de economie politică din țară. Și eu mi-am propus să adun pe cei mai buni profesori care se ocupau de Structuri de date de la noi, să scriem o carte țapănă pe acest subiect. Așa s-au născut cele două volume referite prin:
Ion IVAN, Marius POPA, Paul POCATILU ( coorodnatori) - Structuri de date ,vol. 1 si vol. 2, Editura ASE, Bucureşti, 2008.
Ion IVAN, Marius POPA, Paul POCATILU ( coorodnatori) - Structuri de date ,vol. 1 si vol. 2, Editura ASE, Bucureşti, 2008.
Vol. 1: Tipologii de structuri de date, 770 pag., ISBN 978-606-505-032-7.
Vol. 2: Managementul structurilor de date, 534 pag., ISBN 978-606-505-033-4.
Lucrarea a fost distinsa cu Premiul Academiei Romane Tudor TANASESCU pe anul 2008.
Profesorul Nicolae N. CONSTANTINESCU publicase în 1973 la Editura Politică din București, lucrarea de 326 pagini, intitulată Problema contradicției in economia socialista, care i-a adus celebritatea, pentru că era singurul economist român care arăta negru pe alb, cu argumente științifice că societatea socialistă nu este societatea lipsită de contradicții, fie ele contradicții antagonice fie ne-antagonice, dar are contradicții.
Când profesorul Nicolae N. CONSTANTINESCU a împlinit 60 de ani, eram secretar de partid și atunci am cumpărat un album de artă publicat la Editura Meridiane, am rugat pe toți membri de partid să semneze sub un text frumos elaborat de un coleg de talent în a redacta texte omagiale și i-am înmânat profesorului acel album, iar ședința aceea nu a mai fost ceea ce ar fi trebuit să fie, ci o ședință 100% dedicată ilustrului profesor Nicolae N. CONSTANTINESCU.
El numea disciplina Economia politică, drept regina științelor. Când am înființat ADSE - Asociația pentru Dezvoltare prin Știință și Educație, academicianul Nicolae N. CONSTANTINESCU a dorit să devină membru fondator, ceea ce m-a încurajat să merg mai departe și cred că atât timp cât m-am ocupat de ea, au fost făcute lucruri interesante.
No comments:
Post a Comment