Adina VOLNA era pionieră ca mulți dintre copiii care învățau foarte bine. Ea venea la Cercul de Pictură de la Casa Pionierilor din Pitești, situată pe strada 1 Mai, într-o vilă superbă cu geamuri de cristal, ștucaturi și parchet de lemn masiv, vilă naționalizată de comuniști. Când domnișoara BUMBURICI, profesoara noastră de desen ne-a anunțat că revista Luminița a organizat concursul Așa-i la noi! unde pionierii din toată țara aveau posibilitatea să concureze cu diferite lucrări, pioniera Adina VOLNA a zis că ea vrea să facă o casă țărănească din zona Câmpulung Muscel, așa cum au bunicii ei. Ea a desenat acea casă și a trecut la realizarea casei folosind placaș tăiat cu traforajul și alte materiale pentru a reda șindrila de pe acoperiș, ferestrele, denivelările de pământ din curte, bolovanii folosiți la temelie și la scări. În final a obținut o casă cu pridvor înalt, cu trepte și cu pivniță, o construcție foarte frumoasă, cu care după anunțarea rezultatelor, Adina VOLNA a obținut premiul al III-lea pe țară.
Pe mine m-a impresionat pioniera Adina VOLNA pentru imaginația ei și pentru efortul depus să realizeze acea machetă, căci fiecare dintre noi era preocupat să-și facă lucrarea, iar domnișoara BUMBURICI trecea pe la fiecare și ne spunea ce trebuie să facem, ca în final să obținem ceea ce ne-am propus.
Anii au trecut și nu am mai știut nimic de Adina VOLNA, căci liceele erau separate, comunicarea nu exista între elevii din licee diferite. Sunt sigur că ea a făcut liceu, a făcut facultate și că a avut o meserie bună, căci provenea dintr-o familie care se ocupa de educația ei, întrucât vorbea limba franceză cu destul de mare ușurință și conversațiile cu domnișoara BUMBURICI erau edificatoare.
(05 martie 2023)
(05 martie 2023)
No comments:
Post a Comment