Lucian CROITORU, cel de la BNR, mi-a fost student. L-am cunoscut într-o bază de practică de la un IAS care era pe malul Dunării. Era un student la început de drum și s-a remarcat prin disciplină și prin muncă, în comparație cu mulți studenți din primul an care se manifestau zgomotos. Când ne-am revăzut după mai mulți ani căci eu aveam ore la studenții de ani mari, era acum un Lucian CROITORU schimbat, care avea un statut de student foarte bun. După terminarea Facultății de Planificare și Cibernetică Economică l-am mai văzut prin ASE pe fostul meu student Lucian CROITORU dar am schimbat doar câteva vorbe. După Revoluția din Decembrie 1989, întâmplător, l-am reîntâlnit pe Lucian CROITORU în secretariatul facultății de Cibernetică și era cătrănit că i se sugerase să-și schimbe conducătorul de doctorat. În ASE există vânătorii de studenți și de doctoranzi fie cu părinți pe poziții importante în stat, fie ei înșiși pe poziții importante precum deputați, senatori, miniștri, directori, primari, prefecți, iar Lucian CROITORU avea o poziție importantă în BNR. Am apreciat la el faptul că nu era de acord cu acea propunere, căci conducătorul lui științific fusese și conducătorul meu științific și sunt sigur că el știa că avea marea șansă de a fi coordonat de un mare profesor universitar, care știa foarte multe lucruri de modelare cibernetică.
În 1995, Lucian CROITORU a susținut teza de 278 pagini, intitulată Funcționarea economiei și măsurarea economică teză coordonată de profesorul universitar Ludovic TOVISSI.
El a mai scris cărți precum Macrostabilizare și tranziție - 1993, Despre economie, cu si fara formule - 2017, Politica monetara : ipostaze neconventionale - 2012, Monetary policy : unconventional approaches - 2014, Politica industriala a Romaniei din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana = Romania's industrial policy in light of EU accession scrisă împreună cu Corneliu RUSSU și Cornel TÂRHOACĂ - 2002, dar și alte cărți și articole.
El a fost o propunere de premier desemnat a președintelui Traian BĂSESCU de a forma un guvern în octombrie 2009, dar contextul de atunci nu i-a fost prielnic. L-am văzut ultima dată în noiembrie 2009 când a asistat când i s-a acordat șefului Mugur ISĂRESCU, său Diploma și Medalia de Aur Virgil MADGEARU, dar aveam ore și nu am stat până la sfârșitul festivității, deși zicerile lui ISĂRESCU erau interesante, cu mult mai interesante decât le glăsuiește în medii mai largi, căci Aula Magna a ASE este totuși locul unde adevărurilor trebuie să li să spună pe nume.
(02 martie 2023)
No comments:
Post a Comment