Friday, December 3, 2021

Fabrica de cărți

Acum câteva zeci de ani în urmă am cunoscut un individ care se lăuda că a scris atâtea cărți câte puse una peste alta dau un morman mai înalt decât el. Eu știind cum a scris tipul cărțile, adică plagiind, dar plagiatul nu ajunsese ca infracțiune pe Dâmbovița, nu aveam niciun respect față de el. 
Sunt persoane care sunt fabrici de cărți. Adică scriu și scriu și scriu. Dacă un om scrie o carte pe an este OK. Dacă scrie două cărți pe an, este OK. Cine scrie 5 cărți pe an, deja îmi ridică semne de întrebare. Era o lege care reducea pedeapsa pârnăiașilor care publicau lucrări științifice. Așa au apărut dret autori de cărți științifice unii dintre troglodiții națiunii care:
- au avut bani să-i plătească pe adevărații autori,
- au convins pe unii savanți corupți să spună că ceea ce fac ei este știință,
- au primit aprecieri asupra maculaturii mâzgălite,
- au publicat acele c-c-turi în câteva exemplare,
- au lus mizeriile la secret să nu le citească nimeni,
- au primit acele reduceri.
După ce ai ieșit din pușcărie, respectivii au dus aceeași viață de oameni de nimic, fără știință, fără publicații. Între timp legea s-a schimbat și o dată cu ea a scăzut și numărul fabricilor de cărți de pușcărie.
Există și situații în care un conducător de doctorat devine fabrică de cărți când  își pune sclavii la treabă, aceștia produc și respectivul publică volume științifice fără să aibă habar ce este scris în ele, obținând în acest fel titlul de fabrică de cărți. Adevărații autori nu scot o vorbuliță căci de respectivul conducător stă șansa lor de a susține teza de doctorat, căci conducătorul are pâinea și cuțitul.
Am văzut și situații în care persoane influente primesc cadou titlul de coautor pentru a se ușura accesul în edituri pentru debutanți. În acest fel, coautorul, om puternic, devine fabrică de cărți cu care se mândrește peste tot, deși nu a scris un rând, dar a făcut oficiul de deschizător de uși. 
Dacă aș vorbi de o fabrică de cărți științifice autentice și de mare valoare, această fabrică poartă numele de Nicolae IORGA, iar producția sa numără peste 1.000 de volume scrise în 49 de ani dacă fac ipoteza că el a scris prima carte la 20 de ani și a trăit până la vârsta de 69 de ani când a fost asasinat de legionari.

(03 decembrie 2021)

No comments:

Post a Comment