Anul acesta a avut loc la București în zilele de 29 și 30 octombrie 2021 INBA/ PNBA WORLD CHAMPIONSHIPS (International Natural Bodybuilding/Profesional Natural oBdybuilding și la începutul lunii noiembrie 2021 în localitatea Santa Susanna, s-a desfășurat IFBB World Bodybuildinfg and Fitness Championships .
Și în concursurile de culturism există chibiți ale căror abordări sunt extrem de nuanțate mai ales atunci când sunt caracterizați sportivii care obțin rezultate remarcabile. Se spune despre unii că nu meritau să devină campioni, pentru că erau alții mai buni. Se spune despre câte un sportiv că nu este curat, adică, performanța lui nu este obținută prin efort și prin știința dozării efortului, ci prin utilizarea de produse interzise, deși
În acest scop, a fost construit un tabel, iar marele campion a completat rubricile.
Specificații | Natural classic bodybuilding | Competiții private |
Definiție | Acel tip de competiție care aparține unei asociații și federații naționale și internaționale de bodybuilding unde conducătorii acesteia în frunte cu președintele,au stabilit un set strtict al regulilor de organizare și participare punând accentul principal pe prezentarea și participarea pe cale naturală a concurenților la competițiile federației respective.
Asta presupune ca sportivii să nu fi folosit substanțe interzise care apar pe lista acelei agenții naționale sau internaționale de anti doping de care aparține federația respectivă.
În afară de cele precizate mai sus înșiși sportivii trebuie să aibă respectul de sine, respectul față de ceilalți concurenți dar și față de reprezentanții oficiali ai acelor competiții și federații naturale pentru a se prezenta "curați" respectând cu strictețe rrtoate regulile impuse.
De asemenea sportivii trebuie să dețină un act care dovedește că aparțin de țara pe care o reprezintă iar acea țară trebuie să fie afiliată unei asemenea federații naturale ca de exemplu cum și România este membră a federație INB/PNBA începând din anul 2018 (International natural bodybuilding/Profesional natural bodybuilding) | Acele competiții care nu aparțin sau nu trebuie neapărat să aparțină unei anumite federații sau asociații sportive.
Aceste competiții nu trebuie să aibă neapărat președinți sau mai mulți conducători, în cele mai multe cazuri există un organizator principal care își stabilește regulile dorite în funcție de scopul urmărit.
Nu este nevoie nici a se respecta un anumit număr de arbitrii ca și la competițiile care aparțin unei federații,iar pentru sportivi nu este obligatoriu să fie legitimați la un club sportiv sau la o asociație sportivă.
De asemenea la aceste competiții private nu au dreptul cei de la agențiile nationale sau internationale de antidoping să se prezinte cu scopul de a face teste sportivilor participanți.
De aici derivă și faptul că marea parte a sportivilor care participă la aceste competiții și mai ales cei de pe locurile fruntașe nu sunt tocmai "curați" din cauza faptului că aceștia de obicei folosesc substanțe dopante care îi ajută în accelerarea procesului de creștere și îmbunătățire a performanței.
Este bine de știut că în general nivelul de pregătire și de prezentare al sportivilor la aceste evenimente sportive private unde nu există test antidoping este unul ridicat sau foarte ridicat datorită faptului că fiecare concurent poate folosi orice substanță dorită fără a fi tras la răspundere. |
Obiective | Dacă prin cuvântul "obiective" ne referim la ce își dorește sau ce ar putea să obțină fiecare concurent natural care participă într-o asemenea federație naturală presupun că scopul fiecăruia este de a ajunge cât mai sus obținând rezultate cât mai bune în special la competiții precum un Campionat European, Mondial sau de ce nu la Mr.Olympia, la oricare dintre ele putându-se face diferența între categorii de amatori și profesioniști. | De obicei când vine vorba de competițiile private se pune accentul mai mult pe Grand Prix-uri care poartă numele unei firme de suplimente nutritive sau numele unui fost mare sportiv sau titluri precum Night of the champions.
De asemenea și la aceste competiții există liga amatorilor sau cea de profesioniști. |
Caracteristici sportivi | Primul aspect pe care vreau și trebuie să-l precizez legat de practicarea bodybuildingului pe cale naturală este acela că în cele mai multe cazuri un sportiv natural nuare cum să-și obțină și să iasă în evidență cu o masă musculară dezvoltată precum un altul care se ajută cu substanțe sintetice care grăbesc și accentuează procesul creșterii în volum a masei musculare.
Ceea ce este foarte interesant este faptul că atunci când se vorbește de condiția (definirea) sportivilor naturali se spune că există o posibilitate foarte mare ca cei naturali să obțină cel puțin o condiționare (mușchi uscați cu minimum de grăsime) la fel de bună ca și cei ce se ajută din exterior.
Dacă se vorbrște de kilogramele sportivilor naturali pe care le au în timpul competiției de exemplu un sportiv cu înălțimea de 175 cm având grăsimea corporală în jur de 5% nu prea va reuși să depășească cu mult greutatea de peste 80-kg chiar dacă dispune de un bagaj genetic bun.
O altă caracteristică a majorității celor naturali este lipsa rotunjimii mușchilor și mai ales deltoizii și trapezul superior suferă de un oarecare dezavantaj al senzației de "plin și rotund". | Cei ce folosesc diferite substanțe care unele se află pe listele interzise și pe care sportivii naturali nu le folosesc, ajung la performanțe bune sau foarte bune într-un timp mai scurt datorită accelerării procesului de dezvoltare care vine din partea acestor artificii cum le mai numesc eu,cu precizarea că acest progres mai rapid o să aibă loc doar dacă acel sportiv este dedicat și disciplinat în tot ceea ce însemnă alimentație, antrenament și odihnă, factori decisivi fără de care folosirea acestor substanțe este fără rost!
În concluzie se înțelege că pe această cale sunt create premisele de a obține o masă musculară mai mare într-un timp mai scurt.
O caracteristică comună a celor care folosesc anumite substanțe este cea a mușchilor plini și rotunzi mai ales la acelor grupe care aparțin trenului superior, a densității musculare mai mari,a pielii mai întinse care dă senzația că "stă să puște",asta datorită faptului că mușchii denși de sub piele apasă spre exterior iar pielea devine mai întinsă.
Pe această cale nenaturală destui de mulți sportivi și de obicei cei cu mai puțină experiență,întâmpină problema retenției și a insuficienței evacuării lichidului prezent sub piele care este un dezavantaj când vorbim de o definire musculară cât mai bună.
Un alt dezavantaj este acela că în urma întreruperii folosirii steroizilor pe o durată mai lungă de timp,sportivii suferă de o scădere a forței și a masei musculare într-o măsură destul de mare dar și a diminuării stării generale de bine iar de cele mai multe ori și sistemul hormonal are de suferit din cauza scăderii bruște a nivelului de testosteron pe care corpul nu la mai produs pentru că primea o cantitate suficient de mare din exterior iar testiculele au devenit leneșe iar în momentul în care întrerupi să-i mai dai corpului din exterior va dura ceva timp până organismul va reintra în stadiul în care va produce din nou. |
Criterii de evaluare sportivi | Încă de pe vremea lui Arnold și până în zilele noastre culturiștii clasici, naturali, au fost și sunt mai mult apreciați de majoritatea oamenilor mai ales de către publicul larg.
Când vine vorba de evaluarea sportivilor la competițiile de natural classic bodybuilding sunt câteva aspecte de care se ține cont încă dinaintea înscrierii oficiale unde prima dată sportivii sunt cântăriți și măsurați urmând în funcție de raportul greutate-înălțime pe care-l are fiecare sportiv în parte să fie înscris în acea categorie unde se încadrează cu aceste măsurători.
De exemplu categoria mea este classic bodybuilding sub 180 cm. Asta înseamnă că în acea categorie o să particip cu toți acei sportivi care nu au înălțimea mai mare de 180 cm dar nu sunt mai scunzi de 175 cm. Un al criteriu este cel de a nu avea mai mult de 8 kg peste înălțimea pe care o ai,adică dacă ai 177 cm ai voie să ai cel mult 85 kg.
Criteriile după care se punctează si se evaluează sportivii de către arbitrii în timpul competiției sunt următoarele:
-STRUCTURĂ,aici este vorba de scheletul osos. Idealul este de avea oasele și segmentele de lungime medie, încheieturile de grosime medie, clavicule lungi,bazin mediu spre mic.
-SIMETRIE MUSCULARĂ,aici vorbim despre a fi cât mai proporționat și simetric din punct de vedere al dezvoltării musculare,de a nu avea unele grupe musculare prea dezvoltate sau sub dezvoltate comparativ cu altele.
-FORMA ȘI INSERȚIA MUȘCHILOR,se referă la cât de lung cât de gros și proeminent este un anumit mușchi,la felul în care este separat și la forma generală. Ideal este de avea mușchii,lungi,rotunzi,denși și bine separați și delimitați de oase și de tendoane.
-CALITATE& DEFINIRE MUSCULARĂ,se referă la a fi nu doar bine dezvoltat din punct de vedere muscular ci mușchi să aibă calitate,iar aici intră separarea și striațiile musculare iar ca ecuația să fie completată este nevoie de a avea grăsimea corporală nu mai mare de aproximativ 7%,chiar și pielea este bine să fie dar mai ales să pară cât mai subțire pentru ca mușchii și striațiile de desubt să fie cât mai vizibile.
-POZAREA ȘI ATITUDINEA SPORTIVULUI,sunt foarte mulți sportivi care arată bine și ar avea ce prezenta dar din cauza posingului pe care nu-l stăpânesc corespunzător se vor clasa mai jos de cât dacă și acest aspect ar fi fost pus la punct. Un campion mereu va avea o altitudine de învingător stând mereu cu capul sus, încrezător și stăpân pe situație, aspecte care sunt luate în considerare și apreciate de către brigada de arbitri și nu numai. | Dacă este vorba de criteriile de evaluare a disciplinei Classic bodybuilding și la competițiile private sportivii sunt evaluați după același criterii ca și la Natural classic bodybuilding.
La Classic Physique se evaluează și se punctează în mare parte aceleași calități ca și la Classic Bodybuilding lipsind pozițiile precum Amfora din spate și Extensia tricepsului.
La Bodybuilding ( la culturism) comparativ cu Classic bodybuilding și Classic Physique sportivii nu sunt măsurați în înălțime ci contează doar greutatea.
De exemplu la categoria culturism 80 kg nu este permis să se depășească greutatea de 80 kg iar cei din această categorie cel mai jos se situaează la o greutate de 70 kg sau 75 kg, asta depinzând dacă regulile au fost făcute în așa fel încât categoriile când vine vorba de greutate să fie din cinci în cinci sau din zece în zece kg.
Un alt aspect care diferă de Classic bodybuilding și Classic Physique este cel de a pune mai mult accentul pe mărimea masei musculare,și nu atât de mult pe structură,simetrie și calitate musculară.
Posingul și atitudinea pozitivă de învingător sunt la fel de importante. |
Durată stagiu | În cele mai multe cazuri pentru a putea ajunge să obții rezultate de excepție practicând bodybuildingul pe cale naturală este nevoie de cel puțin 10 ani în care să "mănânci sport pe păine"!!! Când ești un sportiv natural și începi pregătirea specifică pentru competiție pornind de exemplu de la 12% grăsime corporală în general este nevoie de aproximativ 3-4 luni sau chiar mai mult pentru a fi bine definit ajungând la 4-5% grăsime și în același timp să nici nu te îmbolnăvești.
Majoritatea sportivilor naturali își ating apogeul carierei între vârsta de 35-45 de ani. Practicând bodybuildingul pe cale naturală șansele să arăți bine sau foarte bine și după 50 de ani sunt cu mult mai mari de cât dacă alegi calea steroizilor, nemaivorbind de alterarea sănătății. În general bodybuildingului fiind un sport foarte longeviv se practică până la adânci bătrâneți și nu doar la nivel de hobby ci și la nivel de performanță. Există grupe de concurs masters unde se specifică limite avansate de vârstă. Vârsta la care se poate începe practicarea este în jur de 15 ani prin recomandarea folosirii unor greutăți mai mici mai ales la anumite exerciții până se ajunge în jurul vârstei de 18-20 de ani. | Majoritatea au reușit să obțină rezultate excepționale într-un timp cu mult mai scurt de cât cei naturali asta depinzând de mai mulți factori cum ar fi gena, felul în care reacționează organismul la steroizi, cantitățile care sunt administrate și asimilate etc dar în majoritatea cazurilor rezultatele apar într-un timp cu mult mai scurt de cât pe cale naturală.
Apelând la steroizi cel mai probabil și timpul de pregătire și definire competițională va fi scurtată cu aproximativ 30%.
După cum am observat în majoritatea cazurilor chiar și la vârste precum 20-25 de ani se ajunge la obținerea unor rezultate de excepție. Deci se observă cu certitudine și din acest punct de vedere faptul că folosirea steroizilor grăbește progresul. |
Antrenamente | Un număr ideal de antrenamente pe săptămână pentru masă musculară și forță ar fi de 4 ori cu greutăți și 1-2 sesiuni de cardio dacă sportivul este în afara sezonului specific de pregătire pentru competiții. Când vine vorba de bărbați încurajez mai mult a-și antrena o dată dar bine o grupă musculară pe săptămână de cât de două sau trei ori. Durata antrenamentelor nu trebuie să depășească 90 minute chiar și o oră este suficient pentru că este bine de știut că antrenamentele prea lungi afectează progresul, recuperarea și nivelul de testosteron.
Acele 1-2 sesiuni de cardio ar trebui să aibă o durată de minim 20 dar ideal 30-45 minute dar nici într-un caz mai mult de 60 minute. Recomand să nu se facă aceste sesiuni de cardio în ziua cu antrenamentul picioarelor sau eventual la o distanță de cel puțin 6 ore de acesta! | Frecvența antrenamentelor este mai mare și la fel și numărul antrenamentelor pe săptămână și chiar și durata unei sesiuni pentru că recuperarea este foarte mult favorizată datorită substanțelor ajutătoare. |
Reguli de concurs | Prima și cea mai importantă regulă este cea de a fi "curat" și natural adică fără a fi folosit substanțe interzise!
La Natural Classic Bodybuilding sportivii sunt înscriși oficial în competiție doar după ce s-au făcut măsurătorile cum ar fi greutate și înălțime. Slipul trebuie să fie de formă tip chilot nu boxer sau pantaloni scurți. Sportivii participă în orice altă federație pentru că asta nu deranjează pe nimeni. Juniorii sunt cei cu vârste de până în 23 de ani, seniorii de la 23 la 40 iar de la 40 în sus pe diferite categorii sunt cei de la master's fără a fi limită de vârstă. | Dacă este vorba de disciplina Classic Bodybuilding și Classic Physique în mare parte regulile de concurs sunt același în afară de faptul că nu se fac teste antidoping. Cei de la Classic Physique în loc de slip tip chilot poartă boxeri scurți de culoare neagră.
La culturism contează doar greutatea nu și înălțimea. La majoritatea concursurilor de cultirsim nu se cer a se prezenta cele 4 poziții de sferturi de întoarcere. Slipul lor este de tip chilot. |
Dieta | Pentru că nu se folosesc substanțe dieta trebuie studiată, aplicată și optimizată din toate punctele de vedere pentru a obține maximul posibil ce este de obținut pe cale naturală. | În mare parte dieta este aceeași doar că timpul în care progresezi din punct de vedere al creșterii musculare sau te definești este mai scurt datorită substanțelor care te ajută să accelerezi aceste procese dar precizez faptul că acest sport dacă este practicat într-un mod foarte serios nu va fi cu mult mai ușor folosind steroizi,doar timpul în care apar rezultatele va fi scurtat!!! |
Suplimente | Recomand doar suplimentele care conțin în proporție de cel puțin 70% proteine,ideal 90-95%. După antrenament ar fi bine să se consume proteine din zer.
Acordați o atenție mare vitaminelor cum ar fi vitamina C și vitaminei D3 pe perioada iernii.
Iar când vine vorba de minerale recomand magneziul citrat, calciul citrat, monomethionină de zinc și omega 3. | Orice cunoscător știe că rolul principal al steroizilor este să ajute la asimilarea unor cantități mai mari de nutrienți așa că în cazul acestora se administrează cantități mai mari în special de proteine. |
Afiliere la federații | Pentru a putea participa la competițiile unei federații de natural bodybuilding este nevoie să aparții acestei federații ca și sportiv competitiv. | Pentru a putea concura de cele mai multe ori nu este nevoie să aparții unei anumite federații. |
Titluri oferite | În urma participării la competițiile unei federații naturale cele mai mari titluri care se pot obține sunt cel de Campion Național, Campion European,Campion Mondial și ultimul și cel mai râvnit titlu este cel de Mr.Olympia. | La unele competiții private lipsesc aceste titluri și asta din cauza faptului că după cum am mai amintit aceste concursuri și ai lor sportivi nu aparțin neapărat unei anumite federații sau organizații sportive. Există și aici concursuri precum Campionate Mondiale, Mr.Univers, Arnold Classic sau Mr. Olympia în diferite federații dar în majoritatea cazurilor nu se fac teste antidoping. În schimb se oferă titluri și oportunități de trecere de la amatori la profesioniști prin obținerea cardului PRO (Atlet profesionist). |
Drepturi | La concursurile de amatori ai federațiilor de natural bodybuilding se dau carduri de profesioniști în momentul în care sportivul obține titlul de campion European sau Mondial având dreptul ca pe viitor să treacă în liga profesionistă. În cazul în care a obținut carul PRO nu este obligatoriu să treacă la profesioniști, sportivul concurează în continuare la amatori, dar o dată participând la o competiție de profesioniști îi este interzis să mai revină și să participe și la amatori! | Aceleași drepturi le au și cei care participă la concursurile private în cazul în care concurează la o competiție de amatori unde obținând un rezultat bun primesc cardul PRO. |
Se vede că există versatilitate, în sensul că un sportiv de la natural bodybuilding dacă depune eforturi suplimentare participând și la competiții private fără test antidoping în unele cazuri există șanse reale de a urca pe podium. Un sportiv care participă la competiții private, obținând poziționări pe podium, dacă este
Este opțiunea fiecărui culturist de a se poziționa în tabăra culturiștilor care optează pentru natural bodybuilding sau alege latura comercială a culturismului unde o masă musculară spectaculoasă este interesantă în reclame, în filme, în spectavole de varieteu sau în arena circului.
Îi mulțumesc culturistului Gabriel FEHER pentru timpul acordat și lămuririle date, pentru a se ști exact ce este natural bodybuilding și mai ales, ce nu este natural bodybuilding, pentru a se decide în cunoștință de cauză pe care drum merge fiecare sportiv.
Culturismul este un sport cu grad de complexitate extrem de ridicat, unde erorile au costuri incomensurabile și de aceea este important ca fiecare decizie pe care sportivul o ia să fie în cunoștință de cauză.
Este cunoscut faptul că toată lumea dorește să obțină rezultate cât mai repede posibil, dar o informare corectă are rolul de a tempera viteza obținerii acelor rezultate, astfel încât să fie urmată calea naturală a culturismului. Culturismul este un sport costisitor, iar practicarea sa în mod sistematic presupune cheltuieli mari, disciplină la un nivel deosebit de ridicat și o voință ieșită din comun pentru a sta departe de o serie de tentații ale lumii celor tineri, care nu practică un sport de performanță. natural bodybuilding este numai pentru caracterele puternice care știu ce au de făcut în viață și fac ceea ce știu.
(28 decembrie 2021)
No comments:
Post a Comment