Thursday, December 16, 2021

Festivalul George ENESCU și zeama de varză

Festivalul ENESCU înseamnă înainte de toate bai, destul de mulți bani de la buget, nu foarte mulți, dar înseamnă bani. Dacă problema autostrăzilor e rezolvată că nu se fac, pentru a face tot felul de drumușoare și drumulețe să fie satisfăcută clientela locală, în cazul Festivalului ENESCU soluția a fost:
- să crească durata festivalului,
- să descentralizeze manifestările.
În loc să se desfășoare totul la București în 7 zile, dens și de calitate, se desfășoară în 4 orașe mari, pe durată de 21 de zile. În loc ca suma Ț să fie împărțită la 7 pentru a obține cheltuiala zilnică, suma Ț se împarte la 4*21 și ajunge câte o firimitură pentru toate gurile flămânde. Numai că în loc să fie aduse super-mărimi ale lumii muzicale, sunt aduse persoane valoroase în felul lor, dar de plan secund sau cu impact scăzut, mai ales pentru faptul că un dirijor care a fost foarte mare acum 30 de ani sau un tenor celebru, în vogă acum 20 de ani sau o soprană foarte importantă acum 25 de ani, în ziua de azi au alte tarife, evident.
Numai că și prestațiile lor sunt la alte standarde.
Îmi aduc aminte cum acum 1.000 de ani la o ediție era anunțat Corul Santa Cecilia din Roma și a venit garnitura a II-a. Tot în anul acela erau anunțați la Atheneu niște somități și când am ajuns acolo a cântat altcineva. Mare, desigur, dar nu titan. Într-un an a fost o ieșire publică a unei dive, care fusese anunțată pe program, fără să fie consultată.
Am nostalgia festivalurilor ENESCU foarte concentrate, când concertau la București unii dintre cei mai mari ai lumii muzicale, care la box-office erau number one. Pe Internet se vor identifica acele personalități și se va vedea că erau la vârf de carieră, nu la apus de carieră cum se obișnuiește acum. 
Ceea ce nu este dens, se lungește ca zeama de varză.

(16 decembrie 2021)

No comments:

Post a Comment