Saturday, December 25, 2021

Calitățile pe care trebuie să le aibă un colaborator destoinic

Cine nu dorește să-și plângă de milă, trebuie să-și aleagă colaboratorii. Cine nu-și alege colaboratorii și acceptă să-i fie impusă echipa cu care lucrează, va avea nenumărate surprize, dintre care multe vor fi neplăcute, căci oamenii nu sunt la fel, exact așa cum degetele de la o mână nu seamănă unul cu altul.
Colaboratorul trebuie să fie educat. El trebuie să aibă cei 7 sau mai nou 6 ani de acasă. El trebuie să știe să se comporte cu colegii, să vorbească, să pună întrebări și să aștepte răspunsuri.
Colaboratorul trebuie să fie punctual. Nu este deloc greu să vedem dacă omul din fața noastră este sau nu punctual. Stabilim vreo câteva întâlniri nevinovate și vedem exact cum stau lucrurile.
Colaboratorul trebuie să fie de cuvânt. Dacă a promis că face ceva, el trebuie să vină și să arate că a făcut ceea ce a promis. Când începe să solicite amânări înseamnă că nu este de cuvânt.
Colaboratorul trebuie să fie realist. El trebuie să facă estimări riguroase asupra efortului pe care trebuie să-l facă. Abordările lipsite de realism înseamnă termene scurte, irealizabile, angajamente de a face lucrări în condițiile în care el singur este imposibil să le respecte.
Colaboratorul trebuie să fie modest. Aspectul se vede din câteva fraze, căci el nu folosește cuvântul eu, pentru a sublinia importanța spuselor sale și apartenența ideilor propuse discuției.
Colaboratorul trebuie să fie profesionist. Se vede de la o poștă dacă un om știe meserie. El nu vorbește, ci face treabă. Vine cu soluții. Se implică fără să fie zgomotos.
Colaboratorul trebuie să fie eficient. El execută sarcinile primite fără a face eforturi inutile, dovedind că știe proceduri și le aplică, iar ceea ce rezultă din munca sa este exact ceea ce se cere, fără a fi fost nevoie de resurse mult prea mari în raport cu ceea ce s-a estimat.
Colaboratorul trebuie să fie muncitor. Înseamnă că nu este selectiv, în ideea de a face doar ceea ce-i convine. Sunt și munci mai puțin plăcute. Faptul că repsectivul face foarte bine tot ceea ce implică realizarea activităților specifice postului său dintr-un proiect, arată că el știe să parcurgă silențios toți pașii.
Colaboratorul trebuie să fie temeinic. El nu lansează idei neverificate. El nu vine cu soluții pe care nu le-a documentat și nu le-a verificat, pentru că el are argumente pentru a impune soluțiile cu care vine. Numai așa își dovedește nivelul de experiență și se impune ca specialist în fața colegilor.
Colaboratorul trebuie să fie bun coleg. Ceea ce se vede din contribuțiile sale la crearea unei atmosfere lipsită de tensiunile generate de cei care mută vorba de colo-colo sau care vin cu tot felul de intrigi.
Nimeni nu s-a născut învățat. De aceea un viitor colaborator debutant trebuie preluat și pus să execute sarcini simple, normale, care să scoată în evidență calități și nu defecte ale sale. este important să se vadă dacă el are capacitatea de a se adapta la noile condiții și de a învăța noile proceduri de lucru. Am văzut debutanți care au solicitat sarcini de mare complexitate. Norocul managerului de proiect căci a dublat acele sarcini cu persoane de mare valoare și experiență, căci dacă se lăsa în seama debutantului compromitea înscrierea în termene a realizării proiectului.


(25 decembrie 2021)

No comments:

Post a Comment