Un concurs de muzică de oricare ar fi acea muzică, este important dacă are menirea de a identifica talente valoroase, care în câțiva ani reușesc să se impună în peisajul muzical. În caz contrar, concursul respectiv este o făcătură, unde toți se fac că fac și în final nu se cern valori, ci se satisfac orgolii sau se rezolvă probleme mărunte legate de obligații ale unora față de alții.
Să analizăm concursul Cerbul de aur care s-a ținut la Brașov începând cu anul 1968 cu intermitențe, iar ultima ediție a fost în anul 2019.
Să analizăm concursul Cerbul de aur care s-a ținut la Brașov începând cu anul 1968 cu intermitențe, iar ultima ediție a fost în anul 2019.
Primul câștigător al Cerbului de aur a fost Jaques HUSTIN care a impresionat publicul printr-un gest și prin mișcările degetelor de la mâini. Nu am mai auzit nimic de acesta după 1968.
Românca Luminița DOBRESCU a câștigat în 1969, Cerbul de aur, dar bucuria noastră a fost de scurtă durată căci aceasta a fugit în Occident și cum erau ritualurile pe atunci, cel fugit dispărea din peisaj. Ea a reapărut la o ediție aniversară a festivalului de după 1989. Interpretarea ei este de referință, numai că eu nu am auzit ca după ce a plecat în Occident artista să fi rupt scenele cu ritmurile cântecelor sale.
În 1970 a câștigat Cerbul de aur Thérèse STEINMETZ, despre care nu am auzit nimic, mai ales că atunci când veneau mari soliști la noi aveau rezervate fie Sala Polivalentă, fie sala Palatului. N-a fost cazul.
În 1971 Cerbul de aur i-a revenit lui Ann-Louise HANSON. Dacă ați auzit ceva de ea, am auzit și eu.
În 1992, Trie UTAMI a câștigat Cerbul de aur, dar probabil distanța a făcut să nu știu cum a evoluat în timp.
În 1993, Arina a câștigat Cerbul de aur. Nu am mai auzit de atunci nimic despre ea.
Nici despre câștigătorul din 1994 al Cerbului de aur, Worthy DAVIS, n-am mai auzit nimic special.
Câștigătorii din 1995 au fost Cramp in The Leg, dar Internetul ne dezarmează dacă vom da căutări.
Monica ANGHEL a câștigat în 1996 un Cerb de aur, numai că atunci ea era deja o mare cântăreață.
Meiske Shakila SHERHALAWAN a câștigat Cerbul de aur în 1997 și nu s-a mai auzit nimic de ea.
Proconsul a câștigat Cerbul de aur în 2001, dar erau deja celebri și cerbul a fost doar un ceva, oareșce.
În anul 2002 a câștigat Cerbul de aur cântăreața cunoscută Paula SELING, era și în cazul ei un oareșce.
Au câștigat rând pe rând Cerbul de aur Sha Baoliang - 2003, Eleanor CASSAR - 2004, Linda - 2005, Răzvan KRIVACH - 2008, Antonino SPADACCINO - 2009, Inis NEZIRI - 2018, Eliza G. - 2019.
Acest festival era mai important pentru invitații în concerte, vedete foarte importante și pentru spectacolul de folclor. Festivalul nu a impus niciun mare cântăreț care să umple stadioane, nicio trupă care să devină legendară, ceea ce înseamnă că ceva nu a fost îăn regulă. Cred că fundamentul a fost grești, căci interpreții trebuiau să aleagă să cânte un cântec din muzica ușoară românească. În plus, premiul nu era foarte important mai ales că toți cei ce veneau să concureze nu știau ce și cum cu Bucureștiul, chiar și cu România. Să nu uităm că 90% dintre cei ce aud de România zic Budapesta.
Nu este bine că festivalul Cerbul de aur a ajuns în halul acesta. Noi merităm cu mult mai mult. Merităm un festival cu un premiu mai important, merităm un juriu mai de renume, merităm ca festivalul să impună valori ca peste ani să se spună că Y a primit Cerbul de aur, iar acest Y umple stadioane și a devenit în 10 ani o adevărată legendă. Mai mult, Y își aduce aminte de participarea sa la Cerbul de aur pe care l-a și câștigat.
(16 decembrie 2021)
No comments:
Post a Comment