Sunday, December 19, 2021

Victoria DARVAI, o voce remarcabilă a Ardealului


Din start spun aici că Victoria DARVAI are în repertoriu numai cântece culese cu migală și trudă, căci în vremurile acelea nu exista folclor comercial și ideea de kitsch nu exista și cântăreții se întreceau în a veni cu piese folclorice autentice. De asemenea, Victoria DARVAI ca reprezentantă a Maramureșului are numai acompaniamente cu orchestre cu structură clasică, dar și cu structura specifică locurilor sale natale în care apare toba (Dă-mă mamă, după Gheorghe).
În repertoriul lui Victoria DARVAI se află cântece precum Pintea Viteazul, Câte frunze îs în nuc, Prin pădure trece-mi-oi, Io-s din Țara Oașului, Cântec de leagăn, De-aș muri primăvara, Pe mine capul mă doare, Tare-aș bea un păhăruț, Mamă, dragoste curată, Oile la stână, Nu fii mândru supărat, Horincuța, Cât în lume oi trăi, Io-s mândruță din Vișeu, Chemarea oilor la stână, Joc păcurăresc, Dragu-mi-i de dumneavoastră, Câtu-i Maramureșull, Dă-mă mamă după Gheorghe, Sărută-mă, măi Vasile, Cine ți-o pus nume dor, dar și multe altele.
Vocea lui Victoria DARVAI este puternică, clară, iar dicția sa este perfectă. Când eram copil am auzit-o la radio de multe ori și cuvântul DARVAI mi se părea că are legătură în mintea mea de copil cu cuvântul tramvai, dar m-am lămurit că nu era așa.
Acum după mulți ani am auzit multe cântece ale lui Victoria DARVAI în interpretarea altor cântărețe din Maramureș, dar este regretabil că niciuna dintre soliste nu au amintit de Victoria DARVAI și au creat senzația că acele cântece sunt culese de ele, deși, cine ascultă discurile cu Victoria DARVAI văd că respectivele interpretări nu depășesc deloc originalul.
Îmi aduc aminte când la oaniversare a radioului românesc era în sală marea cântăreață Victoria DARVAI și a fost aplaudată de public, recunoscându-i-se valoarea.
Cred că textele cântecelor lui Victoria DARVAI trebuie studiate cu atenție de cei ce zic azi că scriu cântece pentru a vedea ce înseamnă temă, rimă, cadență, metaforă și simpolitate, care toate la un loc joacă un rol esențial în construirea liniei melodice, fără a schimba accentele cuvintelor, doar pentru a da bine în interpretare, așa cum se întâmplă în ziua de azi.
Eu zic să reaasculte toată lumea discurile cu interpretările lui Victoria DARVAI și toată lumea va avea de învățat și mai ales de a concluziona că acum în 2021 folclorul a regresat enorm, iar marile voci au fost cândva, iar acum sunt numai niște umbre șterse, căci unde performanță nu e, nimic nu e.




(19 decembrie 2021)



No comments:

Post a Comment