Wednesday, December 15, 2021

Cariere solide

Asistăm în ultimul timp la tot felul de scamatorii generate de falsurile pe care unii și alții și le construiesc pentru a-și lustrui aparențele în ceea ce privește cariera, încât lumea să fie profund impresionată, deși nimic nu-i recomandă pe respectivii prin ceea ce au făcut înainte de a ajunge în lumina reflectoarelor.
Este momentul să definesc aici ce înțeleg eu printr-o carieră solidă. 
Pentru a realiza o carieră solidă, totul începe de la statutul de elev.
Elevul este un elev silitor, cu rezultate foarte bune, fără a fi împins de la spate și fără ca notele obținute să reflecte intervenții oculte. Elevul bun este elevul care obține note de peste 8(opt) prin munca sa continuă, fără ca hazardul să joace vreun rol.
Elevul bun merge la un liceu bun.
Elevul bun termină liceul și obține note de peste 7(șapte) la bacalaureat.
Elevul bun susține examen de admitere la una dintre facultățile bune, unde competiția este reală, unde exigența este reală și unde intră ca studenți în primul an Ț tineri și termină cel mult 66% dintre ei, restul se pierd pe traseu pentru că nu fac față, pentru că funcționează mecanismele de cernere a valorilor.
Studentul bun este acela care urmează cursurile facultății și obține note de peste 7,50 la toate examenele, fără a solicita avantajele activității de la seminarii, ca bază pentru promovare, când examenul trebuie în studenție să fie determinat. Studentul bun are preocupări reale pentru a deveni un excelent profesionist, fără să fie dominat să obțină o diplomă undeva, căci în practică va face cu totul altceva, dar important este să aibă studii superioare, căci așa vrea societatea și mai ales familia, care a investit în el.
Absolventul bun, este și profesionistul bun care aplică la locul de muncă ceea ce a învățat în facultate. Este de apreciat profesionistul care face cu drag meseria pentru care a învățat.
Dacă absolventul de 3 ani de licență urmează un master, el va fi bun dacă va facee la master exact ceea ce trebuie ca la lopcul său de muncă să fie și mai bun. Nu face master pentru a pune în CV că are master, ci pentru că vrea în plan profesional să fie și mai bun.
Dacă absolventul de masterat vrea să facă un doctorat, e bine venit, numai că doctoratul înseamnă:
- muncă,
- idei,
- originalitate,
- nădușală,
- continuitate, 
- ritm,
- deschidere,
- documentare,
- perseverență,
- publicații,
- autoexigență,
- rezultate,
- teza,
- susținere,
- comisie,
- diplomă.
Un doctorat înseamnă cel puțin trei ani de mungă grea, în care zilnic sunt dedicate cel puțin trei ore activității de documentare, de cercetare, de creație, de comunicare a rezultatelor și scrierii la teză. Teza de doctorat nu se scrie singură, ci trebuie muncită din greu.
Cariera solidă înseamnă:
- muncă,
- muncă,
- muncă.
Nimic nu se face trișând, dansând și mimând. Am văzut de-a lungul anilor cariere improvizate, făcute prin ocolirea muncii de către oameni pentru care societatea a fost extrem de îngăduitoare, iar ei prea naivi să creadă că nu vine momentul adevărului, moment în care exact ca în povestea lui H. C. ANDERSEN se vede că împăratul este gol și tot eșafodajul de falsuri ale castelului de nisip se probușește la cea mai mică adiere de vânt, căci teza de doctorat nu o face unul care nu știe nici să se iscălească, iar lucrarea de disertație nu se scrie singură, oricât de mult și-ar dori unul care știe doar să facă numere de circ în arena de c-c-t a politicii de doi bani în care se screme să penetreze și să supraviețuiască.

(15 decembrie 2021)

No comments:

Post a Comment