Cu ceva timp în urmă, la un canal Tv de folclor am văzut o cântăreață cu o ie superbă. În acel cântec respectiva a mai schimbat costume, căci așa se procedează și de fiecare dată vedeam cum iile ei sunt speciale. Sunt altceva. Norocul meu a fost că la un moment dat a apărut scris titlul cântecului și numele interpretei. Era vorba de Emilia GHINESCU. Ori de câte ori am mai avut ocazia să o ascult, mă uitam în primul rând la ia pe care o poartă și de fiecare dată am remarcat faptul că are gust, știe ce să îmbrace și eventual ce să aleagă sau ce să comande. Bravo ei!
Emilia GHINESCU are în repertoriu foarte multe cântece, dintre care enumer aici:Pune vin în păhărel, De când tu mă ții de mână, Eu, nană, m-am lecuit, Când plâng ochii unei mame, Cui îi dă inima brânci, La mulți ani, mulți ani, române, La mulți ani, măicuță, Îmi ieși dușmanu-n drum, Azi mai mult ca niciodată, Arde lampa la o casă, Spun dușmancele de mine, Măi, bărbate, bărbățele, Viață, grea ești, viață, dar și multe alte cântece.
Emilia GHINESCU cântă la evenimente, cum se zice acum la nunți, botezuri și onomastici. Acolo se cântă la clape sau la tarafuri mult mai restrânse. Eu nu aș angaja la o nuntă așa ceva, căci muzica românească nu se cântă la clape. Vocea lui Emilia GHINESCU este bună, dar pe Youtube se află și colaje de pe la nunți, pe care le evit căci nu sunt ceea ce-mi doresc și pentru care aș consuma din timpul meu. Gusturile nu se discută. Asta este. Acum în economia de piață fiecare trebuie să trăiască. La petrece trebuie să se cânte ceea ce vrea poporul. E numai ceva relativ. Sunt sigur că Emilia GHINESCU dacă ar cânta ce vrea ea, dar așa cum trebuie cu sunete de taraf autentic, poporul ar accepta. Eu am experimentat și nu am dat greș atunci când am cerut unei soliste la o nuntă să cânte muzică autentică.
Chiar dacă textele pe care cântă Emilia GHINESCU sunt texte făcute în ultimii 30 de ani, nu sunt culese de la sursă, sunt îngrijit scrise, au rime corecte și nu sunt supărătoare. Nu sunt construcții 100% facile. Temele sunt interesante. Pentru a mă convinge îmi doresc să identific un album cu cântece ale folclorului mare, cu adevărat autentic, cântate de Emilia GHINESCU.
Imprimările lui Emilia GHINESCU cu Nicu PALERU sunt bune, îngrijite și pe o scară de la 1 la 10 pentru muzica de nuntă sau de Revelioane pe care am ascultat-o acord nota 8,50. Dacă aveau vioară, țambal, cobză, acordeon ca un taraf clasic ar fi ajuns la 9,75. Mai apropape de taraf clasic e interpretarea pentru Supărat e omu'!. Și cântecele Plângi tu soacră mică, plângi, Doamne, ce bărbat mi-ai dat, Mamă, dragă spune-mi tu și Om cu suflet nemilos, sunt cântate cu orchestra clasică. Apreciez că muzica lor nu este asurzitoare, căci ei nu au ce suplini, întrucât calitatea vocilor acestor interpreți este excelentă. Azi mai mult ca niciodată, cântat cu orchestră adevărată, pune în evidență vocea foarte bună a lui Emilia GHINESCU. Pe Youtube astfel de interpretări ar trebui să fie preponderente. Textul are rime ceva mai diferite de cele cu care ne-a obișnuit, cu rimele aabb, ci abab ca în poezia cultă.
(13 decembrie 2021)
No comments:
Post a Comment