Sunday, December 11, 2022

Vasile PETROVICI: De vorbă cu Marcel CHIRNOAGĂ

Vasile PETROVICI este colecționar de artă și istoric de artă. El este autorul mai multor lucrări publicate de-a lungul anilor.
Marcel CHIRNOAGĂ este pictor cu operă vastă, recunoscut pentru tablourile realizate.
Este o acțiune temerară din partea istoricului de artă Vasile PETROVICI de a realiza un astfel de demers, care constă în a pune întrebări unui artist și prin răspunsurile sale artistul să dezvăluie acele laturi ale vieții și muncii sale de creație, astfel încât cititorul să înțeleagă sensul operei acestuia. Pentru a duce la bun sfârșit acest demers, istoricul de artă Vasile PETROVICI trebuia:
- să cunoască personalitatea artistului,
- să știe care sunt tablourile pictate de artist,
- să cerceteze etapele vieții artistului,
- să înțeleagă firea artistului.
Cartea are 192 de pagini, dintre care 175 de pagini conțin întrebări adresate de Vasile PETROVICI și răspunsurile date de Marcel CHIRNOAGĂ.
Se știe că există întrebări foarte luni la care se răspunde prin da sau nu, cum tot atât de bine, sunt întrebări foarte scurte, prin care se răspunde cu multe fraze, care au darul să lămurească toate aspectele.
Cartea este referită prin:
Vasile PETROVICI - De vorbă cu Marcel CHIRNOAGĂ, Editura Corint, București, 2012, 192 pag, ISBN: 978-973-135-720-1
Pentru a înțelege epoca în care a trăit și creat Marcel CHIRNOAGĂ, trebuie citită această carte pentru că:
- opera lui Marcel CHIRNOAGĂ reflectă direct viața și locurile unde a trăit artistul,
- oamenii pe care i-a întâlnit artistul făceau parte integrantă din acea lume,
- atitudinea sa față de tot ceea ce-l înconjura, a reflectat un mod de a înțelege lumea.
Întrebările pe care le adresează Vasile PETROVICI graficianului Marcel CHIRNOAGĂ vizează familia artistului, educația acestuia, perioada de armată, dar cele mai multe, de la pagina 37 până la pagina 89, se referă la opiniile artistului față de opera sa. Sunt date elemente care clarifică contextul în care a lucrat, oamenii pe care i-a întâlnit, influențele care au apărut în viața sa. La paginile 176 la 190 sunt fotografii în care apare graficianul Marcel CHIRNOAGĂ alături de familie sau în atelierele sale, dar și artistul împreună cu personalități din viața publică a vremurilor în care și-a desfășurat activitatea.
Întrebările puse de Vasile PETROVICI sunt directe, iar răspunsurile sunt pe măsură, ceea ce face ca întregul demers să lămurească toate aspectele pe care Vasile PETROVICI și-a propus să le urmărească. Trebuie să spun aici că graficianul Marcel CHIRNOAGĂ este un om de mare cultură, ceea ce i-a permis ca răspunsurile sale să fie dinamice, să aibă culoare și să fie concise, strict pe problema definită de întrebare. Graficianul își cunoaște valoarea și de aceea, prin răspunsurile sale pune accent pe descrierea realităților din vremurile pe care le-a traversat, iar aprecierile muncii sale sunt lăsate la altitudinea cititorului cărții, căci prezența lucrărilor sale în muzee și colecții particulare arată că era un pictor căutat . Faptul că a făcut și ilustrație de carte și chiar de mai multe ori, dovedește că poeții și prozatorii știau la cine să apeleze și aveau certitudinea că dacă vor colabora cu Marcel CHIRNOAGĂ lucrările lui de grafică vor potența valoarea cărții care se va publica. 
Am văzut la TVR o emisiune unde moderatoarea punea astfel de întrebări încât răspunsul era sugerat, ceea ce în cartea în care Vasile PETROVICI pune întrebările, nu se întâmplă. Graficianul Marcel CHIRNOAGĂ este liber să-și exprime punctele de vedere, să caracterizeze personajele pe care le-a întâlnit, situațiile în care s-a aflat, scoțând în evidență un anumit tip de relații inter-umane, specifice vremurilor de atunci.
Am fost plăcut impresionat că foarte multe dintre caracterizările pe care le face graficianul unor personaje despre care știam și eu destul de multe, coincid cu ceea ce gândeam și eu despre acele ființe, fie că erau scriitori, fie că erau oameni politici, fie că erau decidenți de ocazie, care își făceau simțită prezența prin puterea pixului cu care semnau acte care însemnau mult pentru evoluția unui artist care trebuie să trăiască din munca lui nu numai el, ci și familia lui, iar tablourile trebuie să circule, să fie văzute și admirate.
Când am citit cartea aceasta, am căutat să fac și analiză pe text. Sunt bucuros să constat că atât Vasile PETROVICI, cât și graficianul Marcel CHIRNOAGĂ au respectat regulile echilibrului și proporțiile cu care graficianul este obișnuit, iar lucrarea în ansamblul ei este un întreg armonios.




(11 decembrie 2022)

No comments:

Post a Comment