Toată lumea vorbește despre managementul de proiect fără a cunoaște cu ce se mănâncă. Managerul de proiect este o persoană:
- organizată,
- experimentată,
- performantă,
- organizată,
- experimentată,
- performantă,
- inteligentă,
- curajoasă,
- creativă,
- instruită,
- exigentă,
- perfecționistă.
- instruită,
- exigentă,
- perfecționistă.
Nu ai cum să iei o persoană fără experiență, lipsită de calități și să o pui manager de proiect, pentru că această persoană:
- încurcă lucruile,
- tărăgănează,
- nu ia decizii,
- se acoperă de hârtii,
- doar explică,
- aduce tensiuni,
- nu-și asumă,
- dezinformează.
Există o știință, știința managementului de proiect și există meseria de manager de proiect, iar cel ce este manager de proiect trebuie să fi făcut dovada prin rezultate concrete, că merită această titulatură. managementul de proiect nu se face după ureche. Există cursuri care se predau de către formatori de manageri de proiect unde se învață principiile managementului de proiect, care au rolul de a potența calitățile înnăscute ale managerului de proiect. Orice manager de proiect începe meseria cu un proiect simplu. Complexitatea proiectelor de care se ocupă un manager de proiect crește gradual. Există proiecte de succes și proiecte neterminate sau abandonate. Când stăm de vorbă cu un manager de proiect trebuie să începem dialogul prin a ne arăta care au fost proiectele sale de succes. Dacă nu are astfel de proiect, nu are sens să discutăm cu un manager de proiect, pentru că acesta nu are ce experiență pozitivă să ne împărtășească.
Să ne uităm acum la aventura aderării la spațiul SCHENGEN care a fost tratată ca proiect de țară, care tot un fel de management de proiect este și să vedem amatorismul abordării.
În primul rând, la orice proiect formezi o echipă cu cei mai buni specialiști.
În al doilea rând, orice proiect are niște resurse bănești, foarte bine definite.
În al treilea rând, proiectul are o durată și un moment de finalizare, 8 decembrie 2022.
În al patrulea rând, în orice proiect de știe graful GANTT al activităților și interdependențelor.
În al cincilea rând, se știu cu precizie responsabilitățile pe executanți.
În al șaselea rând se fac evaluări și se fac și corecții pentru a contracara întârzierile.
În al șaptelea rând, după încheierea proiectului se face audit.
Mai sunt și alte chestii, dar nu fac aici teoria managementului de proiect. Știu că pentru toate cele există indicatori și dacă valoarea indicatorului este sub 0,78 înseamnă că lucrurile nu sau deloc bine și fie că trebuie luate măsuri drastice, fie trebuie schimbat obiectivul proiectului, ceea ce înseamnă ca lucrurile să fie luate de la zero. În țara noastră se organizează cursuri de management de proiect, dar politicienilor le place să facă masterate, doctorate, colegii de apărare, nu să meargă la CODEX sau în altă parte și să învețe ca să nu mai facă management de proiect după ureche.
(10 decembrie 2022)
(10 decembrie 2022)
No comments:
Post a Comment