Vasile PETROVICI este absolvent al Facultății de Planificare și Cibernetică Economică, actualmente facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, din Academia de studii Economice București, promoția 1981. L-am cunoscut pe Vasile PETROVICI ca student, în vremurile în care țineam cursuri și seminarii de Programarea calculatoarelor electronice la seria de studenți din care și el făcea parte. Am avut ocazia să colaborez mai îndeaproape cu studentul Vasile PETROVICI pentru că avea înclinații și preocupări spre a deprinde profesia de informatician. El a participat și la sesiuni ale cercurilor științifice studențești și îmi aduc aminte cu mare plăcere că am însoțit echipa de studenți a Facultății de Planificare și Cibernetică Economică pentru a participa la o sesiune națională a cerurilor științifice studențești care se desfășura la Universitatea din Iași.
Am ținut legătura cu Vasile PETROVICI și după terminarea facultății, pentru că el lucra la Biblioteca națională de Programe - BNP de la ICI, iar eu aveam drumuri foarte dese acolo, căci director era Ladislau GASPAR cu care fusesem coleg de promoție în studenție și tot acolo colaboram cu cercetătorii Marian MĂCEȘANU și Romulus ARHIRE.
Cu trecerea timpului, am avut ocazia să constat că informaticianul Vasile PETROVICI, cel care avea rezultate profesionale de excepție în domeniul dezvoltării de software, mai are o latură pe care am descoperit-o și anume aceea de observator foarte atent al artei și aici mă refer la pictură, grafică și acuarelă. Eu îl știam pe Vasile PETROVICI ca pe un profesionist care abordează problemele de informatică temeinic, sistematic, analitic și în detaliu, iar rezultatele sunt produse program eficiente, apreciate de beneficiari. În acest context, nu este deloc o surpriză pentru mine că Vasile PETROVICI s-a aplecat cu mare atenție asupra temelor din arta vizuală, a studiat, a analizat și apoi a reușit să scrie o serie de lucrări, care scot în evidență calitățile sale remarcabile. Vasile PETROVICI a transferat din domeniul său de activitate, programarea calculatoarelor, acele elemente care i-au permis să înceapă realizarea unei lucrări de cercetare și să ajungă la concretizarea ei într-o carte care să vadă lumina tiparului. Vasile PETROVICI este un istoric de artă care provine din informatică și care folosind tehnicile și metodele din domeniul său de bază, pe care le-a împletit cu ceea ce istoria artei are specific, a reușit să obțină noi valențe ale abordărilor sale, unde rigurozitatea și corectitudinea sunt esențiale.
Voi enumera aici titlurile și elementele de descriere și de identificare ale lucrărilor scrise de Vasile PETROVICI, căci dezvoltarea lor o voi face într-un viitor apropiat, întrucât autorul a avut amabilitatea să-mi pună la dispoziție cărțile scrise de el, cărți pe care le-am citit, le-am analizat și despre care sunt în măsură să scriu în cunoștință de cauză.
Cărțile scrise de Vasile PETROVICI sunt:
Vasile PETROVICI - Dicționarul colecționarilor de artă din România, Editura Corint, București, 2011, 191 pag, ISBN: 987-973-135-602-0
Vasile PETROVICI - În preajma lui MARCEL, București 2011, 106 pag, ISBN: 978-606-8312-01-9
Vasile PETROVICI - De vorbă cu Marcel CHIRNOAGĂ, Editura Corint, București, 2012, 192 pag, ISBN: 978-973-135-720-1
Vasile PETROVICI - De vorbă cu Mihai SÂRBULESCU, Editura bizantină, București, 2013, 192 pag, ISBN: 978-606-8112-23-7
Vasile PETROVICI - De vorbă cu Alma REDLINGER, Editura Corint Educațional, București, 2014, 176 pag, ISBN: 978-606-93634-2-3
Vasile PETROVICI, Mădălina MIREA - Figurativul contemporan, O privire asupra colecției PETROVICI, Editura Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Iași, 2018, 160 pag, ISBN: 978-606-8269-75-7
Iulian GHIȚĂ, Vasile PETROVICI - Desene permise, Editura PIM, Iași, 2017, 168 pag, ISBN: 978-606-13-3631-9
Vasile PETROVICI (coordonator) - Ion POPESCU NEGRENI pictură, grafică, Editura PIM, Iași, 2021, 224 pag, ISBN: 978-606-13-6034-5.
Cărțile de artă nu se scriu ușor și nu se publică ușor pentru că ele trebuie să fie însoțite de reproduceri color după tablourile originale, ceea ce înseamnă un efort considerabil pentru edituri astfel încât costurile să se încadreze între limite acceptabile, mai ales pentru cititorii de carte.
Istoricul de artă Vasile PETROVICI a avut amabilitatea de a-mi pune la dispoziție și reproduceri din cataloage ale cărților de artă, acolo unde lucrările sale sunt referite.
Am discutat cu Vasile PETROVICI acum câteva luni și mi-a vorbit de un proiect al său de mare anvergură, care are la bază cercetări, analize și studii întreprinse de el de-a lungul timpului și care face apel la experiența pe care a acumulat-o în ultimii 30 de ani, de când s-a apropiat de artă nu numai pe poziția de colecționar, dar mai ales ca analist și istoric. A se vedea că am evitat să folosesc sintagma critic de artă, căci pe mine nu mă interesează cărțile de critică, ci mă interesează cărțile de analiză, căci eu accept să critice numai cineva care realizează lucrări cel puțin tot atât de bune ca lucrările pe care le critică, altfel nu mă interesează ce scriu așa-zișii critici din orice domeniu ar crede ei că scriu.
(04 decembrie 2022)
No comments:
Post a Comment