Monday, July 11, 2022

Lumea la răscruce

Europa s-a complăcut ca ani și ani să se dezvolte folosind petrolul și gazele rușești. A venit anul 2022 și războiul ruso-ucrainean a pus Europa în situația de a face față provocării de a continua procesele din industrie fără gazul și fără petrolul rusesc.
Acesta este momentul adevărului pentru țările industrializate din Europa. 
Politicile vechi, bazate pe considerarea unor țări ca fiind furnizoare de materii prime a ajuns acum într-un punct mort și viața arată că așa nu mai este posibil să se continue.
Proiectele de cercetare din Europa se dovedesc a fi falimentare, căci finanțarea pe perioade scurte de 3 ani cu impunerea autofinanțării după această perioadă în cercetare este deja un proiect eșuat. S-a văzut cu descoperirea vaccinului de la Cambridge, care este de generație veche comparativ cu MODERNA și PFIZER. Să nu uităm că Rusia și China au dezvoltat propriile vaccinuri.
Cercetarea științifică din Europa deja trebuia să aibă soluții până acum în anul 2022 legate de înlocuirea gazului și țițeiului. Mie îmi place că guvernanții se gândesc doar la ei. Vor să nu mai fie autoturisme pe motorină, dar au rămas cu mașinile electrice la sub 700 km autonomie și la un număr ridicol de stații de alimentare. Costurile de încărcare cu curent nu sunt deloc stimulatoare. Deciziile în Europa sunt dure și nerealiste, dovadă că parcurile de autoturisme sunt catastrofale, că exportul de gunoaie toxice este pasat de la deștepți spre lacomi și tâmpiți, furând unii căciula altora. 
Lumea este la răscruce. Cine a investit cu cap și a avut orientare, a reușit, cine a pasat problema de la unii la alții, se află exact în situația de acum 20 de ani. S-a văzut de la șmecheria de la Volkswagen cu trucarea rezultatelor privind emisiile și la lejeritatea cu care a fost plătită amenda. Momentul adevărului va veni în această iarnă dacă Rusia va sista livrarea de gaze și de petrol spre țările Europei și dacă războiul ruso-ucrainean nu se va încheia până în septembrie.
Lucrurile sunt extrem de încurcate și prelungirea războiului ruso-ucrainean nu este întâmplătoare, căci știința războiului nu mai are nicio legătură cu arta războiului din cartea a lui SUN TZU. Simulările sunt cele care dau soluții pe care niciun strateg nu le bănuiește, iar cel ce face mutări greșite are numai de suferit în contextul în care radicalismul exigent are costuri insuportabile pe termen lung.
Analiștii care știu să interpreteze corect ceea ce se întâmplă în lumea de azi, au la dispoziție suficiente date care să le permită estimări asupra evenimentelor care se vor produce pas cu pas în perioadele imediat următoare. Democrația este una, foamea este altceva și între cele două nu este o legătură cauză-efect, orice s-ar zice. Să nu uităm că Primăvara arabă din 2018 a fost socotită de unii analiști ca fiind un fel de export de revoluție, practicat dar nu de comuniștii latino-americani, ci provenind din alte laboratoare. Ceea ce se întâmplă acum cu inflația, cu criza alimentară, cu criza energetică reprezintă doar vârful aisbergului, căci lumea este la răscruce și nu a învățat nimic din cele două războaie mondiale, din crizele economice, din pandemii și specia nu este în stare să-și reseteze comportamentul, iar costurile vor fi plătite cu vârf și îndesat până cel târziu în februarie 2023, căci timpul nu mai are răbdare. Așa zic calculele!

(11 iulie 2022)

No comments:

Post a Comment