Friday, October 15, 2021

Învățământul universitar în pandemia 2021-2022

Anul universitar 2021 - 2022 a început rău, căci situația pandemică este deosebit de gravă după:
- UNTOLD cu colectivități de 75.000 cetățeni pe seară,
- congresul PNL într-o sală cu 5.000 de suflete,
- procesiunea de pupat racla cu moaște de la Iași,
unde toată lumea a dat asigurări că se vor respecta toate regulile de distanțare, de igienă și de limitare a răspândirii coronavirusului SARS COV 2, chiar și în varianta Delta. Chiar dacă în mediul academic oamenii s-ar zice că au un alt nivel de înțelegere comparativ cu:
- copii,
- bătrânii de la țară,
- oamenii slab calificați,
se înregistrează totuși un număr ridicat de tineri studenți, profesori și personal auxiliar care refuză să se vaccineze. Este dreptul lor. Instituțiile de învățământ superior, ca să nu-și facă probleme în plus, recurg la derularea de cursuri și lucrări practice, acolo unde este posibil în sistem online. În așa fel:
- universitățile nu au probleme,
- studenții sunt lăsați în pace,
- nu apare presiune pe profesori,
- toată lumea este mulțumită.
Vor apare probleme în viitor, căci se știe că pe durata războaielor nu prea se face carte și diplomele eliberate absolvenților care includ ani de război sunt mult mai puțin valoroase decât cele ale studenților care au frecventat toți anii de studii doar pe timp de pace. Și în cazul pan demiei, este clar că studenții care au în perioada studiilor lor anii universitari 2020-2021 și 2021-2022 vor fi considerați ca fiind cu un nivel de pregătire ceva mai slab și vor fi tratați ca atare, nu cu voce tare, dar așa va fi. Eu știu cum se discuta despre profesorii și inginerii făcuți pe puncte în anii 50 de început ai comunismului, când erau încurajați tinerii cu origini muncitorești să facă liceul condensat și facultatea comprimată, sistemul fiind cel pe puncte, din care o pondere important o avea originea sănătoasă a studentului care provenea din familii proletare sau el însuși provenea din muncitorime, care în antiteză cu cei proveniți din zona intelectualității sau ai burgheziei decăzute, care erau depunctați și chiar respinși din cauză de dosar necorespunzător.
În ziua de azi, studenții nu au nicio vină. De vină este sistemul care nu a fost construit în așa fel încât să preia șocul generat de pandemie și să aibă dezvoltate abordări online complete.




(16 octombrie 2021)

No comments:

Post a Comment