Sunday, October 24, 2021

Festivalul Crizantema de aur de la Târgoviște

Prima ediție a festivalului Crizantema de aur a avut loc în anul 1983 la Târgoviște. 2021-1983=38. În prezentarea lui Mia BARBU apare că artista a fost în juriul primei ediții din anul 1983. Găsind  portalul festivalului Crizantema de aur, am aflat acolo o serie de detalii, dar fiind structurat după o modalitate originală, plutesc în incertitudini. Iau de bun ce scrie pe afișul din anul acesta al festivalului, adică este la a 54-a ediție. Există un caiet de program al festivalului și rezultă că ediția a 50-a a avut loc în anul 2017. Aș fi vrut și elemente de arhivă documentaristică, cu toate celelalte ediții.  Față de alte festivaluri muzicale care nu au rezistat, apreciez tenacitatea organizatorilor. Era mișto dacă aș fi găsit un portal complet, construit ca la carte al acestei manifestări în care la arhivă să vărdși eu:
- perioada,
- juriul,
- orchestra,
- concurenții,
- premianții,
- cântăreții invitați,
- ceva poze,
- discuri lansate,
aș fi avut o imagine completă a festivalului.
Este meritorie încăpățânarea cu care oficialitățile locale țin de acest festival, de-l organizează, deși nu și-au depășit limitele prin:
- alocarea de fonduri imense pentru a-l scoate din anonimat,
- creșterea radicală a calității cu o valoare de 100.000 euro a premiului,
- transmiterea nu pe TVR3, ci pe o televiziune comercială,
- asigurarea unui marketing de an 2021.
Titulatura exactă este Festivalul Național Crizantema de aur, de parcă ar exista și un festival comunal, sătesc sau inter continental. Cred că simplu, Festivalul crizantema de aur îi stătea cu mult mai bine. Există complexul provincialului de a fi el mai cu moț și de aceea dă denumiri pompoase oricărui mic răhățel pe care-l produce.
Ca să fiu mai concret, voi încerca să iau lista laureaților acestui festival, pentru a vedea ce a impus, căci orice festival, dacă se vrea o mare manifestare artistică, trebuie să aibă pe termen lung efecte și aici mă refer la a impune soliști valoroși de romanțe. 
În anul 2020 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Alina HUȚU.
În anul 2019 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Samuel BARANI.
În anul 2018 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Nicoleta CIUCIOLOIU VASILE.
În anul 2017 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Olguța NOVAC BERBEC.
În anul 2016 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Zorina BĂLAN.
În anul 2015 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Rodica SELING POP.
În anul 2014 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Lidia BAHNARU.
În anul 2013 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Elena DRAGOMIR
În anul 2012 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Ionuț BOANCHIȘ.
În anul 2011 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Adrian BELDIAN.
În anul 2010 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Gabriela Alexandra FLOREA.
În anul 2009 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de Octavian POPA.
În anul 2008 trofeul Crizantema de aur a fost obținut de  Elena DRAGOMIR.
Voi fi foarte încântat să aflu că laureații au contribuit în plan muzical la promovarea romanței. În viitor voi căuta pe Youtube după numele lor să găsesc acolo clipuri făcute de ei. Dacă așa va fi, înseamnă că festivalul promovează, dezvoltă și impune personalități, dacă nu, este exact ca Festivalul Cerbul de aur care nu s-a dovedit a fi promotor, din moment ce Julio IGLESIAS și Christina AGUILERA au plecat cu mâna goală de acolo, dar au ajuns mari staruri internaționale...
Deși s-a crezut că romanța este o specie muzicală prăfuită, chestie cu care nu sunt de acord, festivalul de la Târgoviște nu a prea făcut multe pentru a înlătura această senzație. Târgoviștea a fost cândva capitala Tării românești, dar acum este un oraș în care Combinatul siderurgic și-a dat obștescul sfârșit sub oblăduirea ministrului USR, Claudiu NĂSUI.
Mie îmi place să văd că există management, dar mă deranjează să văd mediocritate și repetitivitate, ceea ce se manifestă simplu și firesc în orice oraș de provincie, prin constituirea de găști, pe care doar pandemia sau invaliditatea le destructurează, căci accesul la cașcaval și la borcanul cu miere este al naibii de râvnit. banul public este mai gustos și nu trebuie justificat la nivel de detaliu, mai ales în zona subiectivității.
Director artistic al festivalului este Alina MAVRODIN VASILIU din anul 2016, ea însăși cântăreață de romanțe. Am urmărit-o anul trecut la tv și mi-a fost suficient să-mi fac o idee. Legat de festival apare numele dr. Teodor VASILIU, soțul doamnei.
Festivalul are două secțiuni, una de interpretare unde se acordă trofeul Crizantema de aur, trei premii și trei mențiuni și secțiunea de creație cu trei premii și cinci secțiuni.

(24 octombrie 2021)

No comments:

Post a Comment