Wednesday, October 27, 2021

Folclorul la clape

Dacă vrea cineva să mă scoată din minți, să vină cu o orgă electronică să-mi cânte folclor. Nu suport așa ceva. Folclorul se cântă numai la:
- vioară,
- țambal,
- contrabas,
- acordeon,
- cobză,
- fluier,
- nai.
Uneori aș accepta chitară, saxofon, tobă și trompetă, căci există zone folclorice unde apar și acestea, dar în niciun caz cântatul la clape, oricare ar fi acestea. Acum se folosesc sintetizatoare, dar se vede de la un km că este ceva artificial care diferă de muzica autentică executată la instrumentele clasice. Ca să ascundă imperfecțiunile, se utilizează boxe de mare putere și în loc să se asculte muzica, aceasta devine element de tortură, loviturile de bași fiind aplicate fără milă în piepturile ascultătorilor sau mesenilor. Când intru într-o sală și văd că există instalat instrumentul cu clape, deja locația pierde cel puțin 4 puncte din 10, căci înseamnă că totul scapă de sub controlul calitativ. Instrumentele electronice cu clape:
- sunt ușor de transportat,
- produc efecte de senzație,
- înlocuiesc  orchestre,
- fac minuni la costuri zero,
- nu necesită talent,
- sunt la îndemâna tuturor.
Am luat în discuție folclorul cu clape pentru a spune explicit că-l dezaprob, că-l consider factor poluant și că între un taraf clasic și aceste inovații, prefer taraful clasic, chiar dacă mulți vorbesc despre imperfecțiunile derulării performance-ului, eu consider micile asperități ca fiind incluse în regulile jocului pentru a păstra naturalețea, tradiția și autenticitatea.

(27 octombrie 2021)

No comments:

Post a Comment