Saturday, August 31, 2024

Absența unor meserii de la showul MIREASA sezonul 10

Urmărind de-a lungul anilor showul de televiziune MIREASA de pe Antena 1, am observat că lipsesc concurenți cu meserii precum:
- electrician,
- zidar,
- faianțar,
- instalator,
- măcelar,
- dulgher,
- tâmplar,
- electrician,
- tractorist,
- mecanic auto,
- tinichigiu auto, 
- zugrav.
Explicația este simplă. Aceste meserii presupun salarii foarte mari, iar premiul de 40.000 de euro este insuficient pentru a-i determina pe cei care au aceste meserii să întrerupă serviciul pentru 6 luni pentru a participa la concurs și pentru a se căsătorii.


(01 septembrie 2024) 

Ionela, pleacă!

Ionela este o concurentă la showl MIREASA sezonul al X-lea de pe Antena 1. Așa cum se prezintă, această concurentă este extrem de exigentă și de aceea trebuie să plece. ea are carieră. ea are standarde extrem de ridicate. Pentru ea niciun concurent nu îndeplinește cerințele de a începe o cunoaștere. ea este prea sus. Un pic de modestie nu i-ar strica acestei concurente, căci arhitectă nu este, poetă cu volume de poezie și cu premii naționale nu este, doctoriță de spital nu este, ci este o concurentă tânără venită acolo și pentru premiul de 40.000 de euro, care sunt sigur că la meseria sa nu reușește să-i strângă într-un an de zile sau într-un termen mai scurt.
Așa cum stau lucrurile, eu nu o văd pe Ionela relaționând cu vreun concurent din Casa Mireasa și de aceea spun:
- Ionela, pleacă! Emisiunea aceasta nu este pentru tine. Tu aștepți să vină cineva care de fapt are alte criterii pe care tu nu le îndeplinești.



(31 august 2024)

Mă simt discriminat...

Există deja legi care interzic folosirea unor cuvinte care fac referire la rasă, la trăsăturile oamenilor, folosind termeni peiorativi. Am observat că se întâmplă ceva care mă discriminează. Dadă legea interzice ceva, interzice pentru toată lumea. Trebuie ca toate persoanele să nu mai folosească acei termeni considerați neadecvați și cei ce folosesc termenii, indiferent de poziția lor, să suporte rigorile legii. Am văzut că la televizor persoane de etnie rromă folosesc cuvântul țigan referindu-se la ele însele. Eu consider că legea interzice utilizarea acestui cuvânt, deci nici persoanele de etnie rromă nu trebuie să-l mai folosească, pentru că legea pu are excepții. Am observat că și în filmele americane, actorii afro-americani folosesc cuvântul negru, ceea ce mi se pare incorect. Dacă legea spune că acest cuvânt nu trebuie folosit, normal, nu mai trebuie folosit de nimeni, nici de cei în cauză. legea este pentru toată lumea. Pentru mine omul este definit prin caracterul lui, prin profesionalism, experiență, profunzime, inteligență, forță, cuvânt, corectitudine, punctualitate, empatie, căci dacă am de rezolvat o problemă, numai omul priceput îmi dă soluția și orice altă caracteristică nu mă ajută.
Viața m-a pus în diferite ipostaze și m-am convins că criteriile mele sunt valabile și de aceea am convingerea fermă că în rezolvarea problemelor nu contează deloc etnia, culoarea pielii, genul și nici înfățișarea. Viața m-a adus în situația de a colabora cu oameni de toate felurile, dar aplicând criteriile mele de performanță, de punctualitate și de profesionalism, am reușit în 100% din situații să obțin soluțiile cele mai bune, căci acestea sunt baza în orice activitate practică sau de cercetare științifică.


(31 august 2024) 

Mihai, ia-o la goană!

Mihai este un concurent în showul de televiziune MIREASA sezonul al X-lea și așa cum se prezintă este un tânăr de toată isprava. neșansa lui este că a intrat într-o cunoaștere cu o persoană cu grave carențe de caracter, iar interacțiunea lui cu persoana respectivă este drum înfundat. Spăre deosebire de anii trecuți în care exista un echilibru între persoanele de sex femeiesc și cele de sex bărbătesc în ceea ce privește calitățile, la această ediție, concurentele cer infinit mai mult de la viitorii lor parteneri, deși nu oferă nimic sau oferă prea puțin. Niciuna dintre concurente nu are o meserie precum medic specialist, judecător, procuror, pictoriță cu expoziții la Muzeul Național, cântăreață de operă care a susținut concerte la Scala și la Met, scriitoare laureată a unui premiu al Uniunii Scriitorilor, arhitectă cu proiecte implementate, care să le creeze acel statut de unde să pornească în selectarea viitorului partener, după criterii deosebit de riguroase și folosind standarde deosebit de înalte. faptul că fac afirmații jignitoare la adresa concurenților, denotă că ele nu-și văd lungul nasului și că prin prestațiile lor se descalifică nu numai în fața băieților din casă, ci și în fața telespectatorilor. La o evaluare sumară, niciuna dintre concurente nu deține la o evaluare o notă mai mare de nota 3(trei), căci fac greșeli gramaticale, în loc de eu însămi zic eu însumi și trâmbițează foarte mult chestiile de carieră, fără să știe cu ce se mănâncă acest subiect.
Vocabularul lor este limitat și folosirea abuzivă a cuvântului asumat arată de fapt opusul în comportament. 
Ceea ce i se întâmplă bietului Mihai, arată exact că femeia care din întâmplare a intrat în cunoaștere cu el, are foarte multe carențe și Mihai trebuie s-o ia la fugă dacă nu vrea să ajungă un nefericit, care să-și plângă de milă din cauza unei partenere care nu-l merită și care crede despre sine că un extraterestru va veni s-o ceară de nevastă sau un miliardar din Dubai sau un prinț indian, dar visele nu costă.

(31 august 2024)

Alexandru, fugi!

Alexandru, concurentul de la showul de televiziune MIREASA sezonul 10 de pe Antena 1 este un băiat ca toți ceilalți băieți din competiție, care a  intrat într-o cunoaștere cu o concurentă ce s-a dovedit a fi cu importante minusuri, dintre care gelozia este cel care cred că l-a pus pe gânduri pe Alexandru. Faptul că ea a făcut din niște priviri o tragedie, faptul că discuă cu alte fete concurente și ele, problemele pe acre ar fi trebuit să le discute cu Alexandru, mă determină să-i spun acestuia:
- Alexandru, fugi! dacă nu fugi, viața ta va fi un calvar căci persoana cu care ești sau erai într-o cunoaștere te va face din om, neom, adică o otreapă de bărbat și tu nu meriți așa ceva!
Există femei care cred despre ele că sunt prințese, că au toate drepturile din lume, că sunt îndreptățite să emită cele mai mari pretenții din lume, fără a oferi absolut nimic și Alexandru a avut neșansa de a intra într-o cunoaștere cu un astfel de specimen, încrezut, arogant, cârcotaș și manipulator. Faptul că a întrerupt cunoașterea este un lucru pozitiv. Abia aștept să văd cine va fi următoarea victimă a acelei concurente care a fost în cunoaștere cu Alexandru.

(31 august 2024)

Jurnalele de știri din spațiul mioritic

Lipsa de profesionalism din televiziunile spațiului mioritic este deja proverbială. Se fac greșeli. Știștii repetă la nesfârșit cuvinte precum iată, atenție, deci și se pune un accent bolnăvicios pe veștile nasoale. În București ANM anunță de zile bune cataclisme, uragane, erupții de vulcani, cutremure și alte nenorociri și nimic în afara unor stropi de ploaie răzleți nu se întâmplă, iar acolo unde chiar se produc nenorociri ANM tace șăgalnic.
La televiziuni cei care se crede că au încălcat legea sunt deja condamnați, căci acolo prezumția de nevinovăție lipsește din motive de rating, că una este să arăți un criminal și cu totul altfel stau lucrurile să vorbești despre o presupusă crimă și despre un suspect.
Jurnalele de știri de la toate televiziunile prezintă aceleași știri, iar reporterii sunt uneori atât de slabi încât chiar nu se înțelege nimic. Eu cred că cel mai bine ar fi să existe o agenție de știri cum era AGERPRES care să formuleze știrile și imaginile și televiziunile să se aboneze acolo pentru a alcătui jurnalele, fără a mai exista acea varietate abjectă de interpretări tendențioase referitoare la aceleași evenimente, în funcție de arondarea canalului de televiziune la un finanțator ale cărui interese trebuie slujite prin distorsionarea realității de către falșii jurnaliști aflați în simbrie.
Pe o scară de la 1 la 10, niciun canal de televiziune de știri nu depășește nota 3(trei) pentru că au reporteri care se poticnesc, au știri vechi, subiectivismul și manipularea sunt dominante.

(31 august 2024) 

Titrați, vă rog!

Există software care realizează traducerea în timp real cu afișarea pe ecran a textului. De aceea, realizatorii emisiunilor de muzică ușoară sau de folclor de la festivaluri unde se lucrează LIVE, din motive lesne de înțeles legate de proasta dicție a interpreților, din care nu se înțelege nimic din ceea ce cântă, pentru a ne ajuta pe noi telespectatorii, trebuie să instaleze acel software care preia sunetele, caută în baza de date cu cuvinte și folosind elemente de inteligență artificială, reconstituie textul original pe carele-l bolborosește neiteligibil, cântărețul/cântăreața și noi vom ști exact ce se cântă pe scenă, fără a fi nevoiți să facem eforturi supraomenești în a înțelege ce vrea să zică artistul/artista de pe scenă.
Nu credeam că acum în 2024 să existe atât de mulți cântăreți de muzică ușoară și de folclor neglijenți cu rostirea cuvintelor, încât nimeni să nu înțeleagă ceea ce zic ei pe scenă, chiar dacă eforturile ascultătorilor sunt uriașe. Dacă ascultătorii știu textul, își dau seama cât de prost cântă artistul și totul e tramatic.



(31 august 20240

Un banc mișto

În vremurile de demult comuniste, se zice că se organizase la București un mare eveniment politic la care participau cele mai importante personalități politice de atunci. Prin București, nea Gică de la-mpins vagoane era văzut tot timpul ba cu unul, ba cu altul și lumea se întreba:
- Cu cine era ieri la braț pe bulevarul MAGHERU nea Gică de la-mpins vagoane?
- Cu regina Elisabeta a II-a, i-a răspuns cineva din public.
- Cu cine se plimba azi dimineață nea Gică de la-mpins vagoane, pe la Universitate?
- Cu Leonid BREJNEV, a spus o voce guturală dintre cei care erau prin preajmă.
- Cu cine a ieșit la prinz în balcum nea Gică de la-mpins vagoane?
- Cum cu cine? Cu Papa Ioan Paul al II-lea.
Nu aș fi reprodus acest banc care la vremea lui era ceva cu totul special, dacă la festivalul de folclor de la Mamaia, în seara ploioasă de 30 august 2024, nu se producea ceva similar.
Un spectator mare iubitor de folclor, s-a întrebat:
- Cu cine cântă acum Elena GHEORGHE?
O voce din public îi răspundea:
- Cu Sava NEGREAN BRUDAȘCU, desigur.
Un alt spectator mare iubitor de folclor, s-a întrebat:
- Cu cine cântă acum Elena GHEORGHE?
O voce din public îi răspundea:
- Cu Constantin ENCEANU, desigur.
Un alt spectator și mai mare iubitor de folclor, s-a întrebat:
- Cu cine cântă acum Elena GHEORGHE?
O voce din public îi răspundea:
- Cu Aneta STAN, desigur.
Un alt spectator îngrozitor de mare iubitor de folclor, s-a întrebat:
- Cu cine cântă acum Elena GHEORGHE?
O voce pisicoasă din public îi răspundea:
- Cu Veta BIRIȘ, desigur.
Așa stau lucrurile când organizatorii exagerează și fac transfer de notorietate involuntar, dar distorsionarea scării valorilor nu mai deranjează pe nimeni, din moment ce toată lumea adoră sarmalele și fasolea cu ciolan afumat, după ce în prealabil s-a degustat o țâră de horincă dobrogeană, ca spă zic așa.


(31 august 2024)

Friday, August 30, 2024

Cel mai oribil cândec de muzică populară românească

Întâmplător am găsit la adresa, cântecul Dadă Ioană, dadă Ioană interpretat de Gheorghița NICOLAE care are versuri precum:
Dadă Ioană, dadă Ioană,
Nu știi tu vreo buruiană, 
Nu știi tu vreo buruiană, 
Să mă lecuiești de boală,
Că mi-a cuprins inima
Și nu mă mai poți scăpa.
Nu știu dadă, că de-aș ști
De boală te-aș lecui,
Zilele n-ai pătimi,
Nopțile te-ai odihni.
Nu te-ai păli din picioare
Cum se pălește o floare.
Acum urmează partea oribilă a cântecului.
Neică ochi de viorea,
O putere de-aș avea,
Numai ochii și i-aș lua,
Și i-aș lega-ntr-un tulpan,
Cu un fir de maghiran
Și i-aș pune la păstrare,
Să nu-i vadă orișicare,
I-al spăla-n fiece seară,
Cu apă cin cinci izvoară,
I-aș zvânta pe tămâioară,
I-aș pune la inimioară
Și m-aș lecui de boală,
Că n-am boală să bolesc,
Ci am boală să iubesc.
Și de-oi iubi ce îmi place,
N-are nimenea ce-mi face.
Oricât ne-am strădui să identificăm metafore sau subînțelesuri specifice unor tradiții, aici este vorba clar de a-i scoate ochii iubitului din motive obscure și de a-i supune unor ritualuri absolut barbare, vecine cu sadismul, pentru satisfacerea unor nevoi dincolo de abordările macabre ale filmelor horror. Oricum, cât am dori să ne ducem cu gândul spre tragedia antică greceasxcă, personajul feminin s-ar numi Oedipa.

(30 august 2024)




(30 august 2024) 

Milogul obraznic

În vremurile când eram copil, undeva la 13 sau 14 ani, într-o zi de Paști, a venit la noi la poartă un cerșetor. Eu i-am zis mamei și mama a pus într-o pungă o bucată de cozonat, două ouă roșii, o felie de pâine și o bucată de brânză. Eu i-am dus punga cerșetorului. Acesta a deschis punga, s-a uitat ce era acolo și plecând a zis:
- A dracului cucoană, nu putea să pună și ea o bucată de friptură...
Eu am auzit totul. Am mers și i-am zis mamei, iar mama mi-a zis:
- Lasă-l în plata Domnului, de năpăstuit!
De atunci nu am dai dat cerșetorilor niciodată nimic. dacă este să fac o pomană, caut un trecător și-i dau un covrig sau ajut pe careva să traverseze strada sau car o sacoșă unei bătrâne neajutorate.
N-aș fi scris acest text dacă azi nu-l auzeam pe un tip arogant, dar milog în felul lui, cu o tonalitate neadecvată, cum își mulștruluia binefăcătorii.

(30 august 2024)

Thursday, August 29, 2024

Insula iubirii un show deloc educativ

Pe Antena 1 a fost prezentat lunea, marțea și miercurea, în câteva săptămâni la rând, episoade din showul Insula iubirii și m-am forțat să urmăresc, să văd și eu ce rol are acest show pentru cei care-și propun să urmărească așa ceva, să văd dacă e de învățat ceva de acolo.
Showul este cu o structură clasică, orientată spre comercial, cum este și firesc pentru o televiziune care este de fapt un business de sus până jos.
Nu mă voi apuca să povestesc despre:
- cuplurile intrate în testare,
- dezvoltarea relațiilor cu ispitele,
- carențele de limbaj ale eroilor,
- minusurile de comportament ale partenerilor,
- expresiile deloc civilizate ale împricinaților,
- ipostazele jenante în care apar cei ce se testează,
- deciziile categorice pe care chipurile le iau competitorii,
- ritmul predictibil al derulării episoadelor.
Ceea ce se arată în ultimul episod de miercuri 28 august 2024 evidențiază faptul că totul a fost apă de ploaie, din moment ce cuplurile se reconstituie la câteva luni după încheierea participării la show și se șterge cu buretele marile trădări, marile cuplări, marile tentative de călcat în străchini. Faptul că ultimul episod a fost urmărit în berării, iar ispitele au fost acolo de față, dovedește că sohowl Insula iubirii trebuie văzut ca un produs de televiziune, unde actorii sunt niște nene și niște tanti care se expun 21 de zile ca într-o vitrină și-și joacă rolurile după talentul și după obiectivele definite de fiecare în partre. Pe mine ca privitor, toată hărmălaia mi-a dovedit că este mult zgomot pentru nimic.

(29 august 2024)

Wednesday, August 28, 2024

Soluții proaste din capete de tip dovleac

În spațiul mioritic nu s-a înțeles și nici nu se va înțelege vreodată ce înseamnă să dezvolți activități pe bază de proiecte și mai ales ce înseamnă management de proiect. Dovadă stau aberațiile pe care le întâlnim la tot pasul și aici mă refer la accidentul de automobil al ministresei de la muncă Natalia INTOTERO, cu referire directă la poziția automobilului în care biata de ea se deplasa printr comuna Racovița din județul Vâlcea.
S-a zis să se dezvolte comunele. În acest scop, au fost depuse proiecte de canalizare, de introducere a gazului metan, de amenajare șanțuri și podețe, toate având soluții dintre cele mai tâmpite. Se introduce canalizare făcând șanț pe mijlocul drumului cu introducerea tubulaturii, dar nu se fac legăturile cu gospodăriile, canalizarea fiind doar de decor. Se introduce gaz metan și toate conductele sunt aeriene, de crează senzația că toată comuna este bântuită de țevi cu risc foarte mare de lovire accidentală. Se face șanț betonat pe marginea drumului și se construiesc podețe, deși soluția ar trebui să fie exact cum este și la oraș cu canalizare colectoare prin tuburi subterane.
Soluțiile proaste sunt făcute în numele licitațiilor și fricii de a nu prinde finanțare, uitând de faptul că proiectul face obiectul unei analize și este ales acel proiect care este cel mai bun. În niciun caz nu este bun proiectul cu conducte de gaz metan aeriene. În niciun caz nu este bun proiectul cu șanțuri și podețe, fără a asigura un trotuar. În niciun caz nu este bun proiectul cu canalizarea prin mijlocul străzii fără a lega acel canal de gospodăriile oamenilor. Soluțiile acestea proaste sunt date de oameni care nu știu meserie, care nu au pic de respect față de ei înșiși, dar mai ales de oameni pe care nu-i interesează dezât parandărătul, pe care-l vor maximizat.
În antichitate toate construcțiile erau făcute cu capul, nu cu c-r-l așa cum sunt făcute acum, căci în vremurile de demult, oamenii știau meserii, iar în față erau cei care aveau creier în capete, nu cei care au în loc de capete, dovleci și în aceste condiții nu au cu ce gândi și da soluții logice, eficiente, benefice.






(29 august 2024) 

Tuesday, August 27, 2024

În așteptarea concurenților cu meserii adevărate

În mintea mea, când vorbesc despre o meserie adevărată, mă gândesc la acele meserii care necesită cel puțin doi ani de ucenicie, pentru a deprinde tainele meseriei și pentru a fi pe propriile-i picioare. La ora actuală mulți tineri se gândesc la meserii bănoase, în ideea că în relația cu publicul obțin câștiguri importante în afara salariului, care de cele mai multe ori este modest, dar toată lumea închide ochii pentru că se știe că se primesc bacșișuri. Eu dau bacșiș dacă sunt tratat corespunzător când călătoresc cu taxiul, când sunt servit la restaurant, când sunt tuns cum trebuie, când vânzătorul îmi arată o gamă mai largă de produse, când funcționarul îmi vorbește frumos și mă rezolvă cum mă aștept eu.
La un premiu de 40.000 de euro așa cum are concursul MIREASA de la Antena 1, este clar că nu vor apare concurenți cu meserii adevărate, căci nimeni care câștigă în medie 40.000 de euro în 20 de luni fără să se lege la cap printr-o căsătorie, nu vine și-și lasă lucrul să ia mucul, cum se zice în popor. De aceea, nu vom găsi printre concurenți tinichigii auto care știu meserie, mecanici auto care știu meserie, instalatori care știu cu adevărat meserie, adică oameni care au învățat meseria în doi sau trei ani și care au o experiență de cel puțin cinci ani, deci care sunt pe picioarele lor.
Avem de-a face cu tineri acum care au meserii care se învață în câteva luni, fără să dețină certificate prin care să se vadă că au urmat o școală și o calificare la locul de muncă. Sunt și tineri care sunt absolvenți de facultăți care le permit să lucreze ca personal traineri în săli de gym sau să desfășoare activități de ospătari, barmani sau de frizeri, cum există și tinere care sunt coafeze, manichiuriste sau cosmeticiene, meserii pe care le-au deprins la cursuri de calificare urmate la organizații private acreditate colo și colo, valabile, recunoscute de ministere sau de alte organisme ale statului.
În opinia mea, una este să faci croitorie de lux, după ce ai învățat meserie doi sau trei ani cu ucenicie la locul de muncă, la o croitorie renumită, unde erau meșteri adevărați și de unde plecai cu patalama doar dacă stăpâneai meseria cum trebuie și cu totul altfel stau lucrurile dacă persoana are o spoială de cunoștințe și o brumă de deprinderi învățate în fuga calului, de pe undeva și chiar crede că face design vestimentar, dar ceea ce iese din mânuțele sale sunt doar niște cârpe de doi bani, care nu au nicio legătură cu ceea ce se face la PRADA, DIOR, BOSS, VERSACE sau alte branduri de branduri.
La 40.000 de euro premiu, nu există condiții ca să apară concurenți cu meserii adevărate, adică meseriași autentici în fața cărora să te înclini pentru ceea ce reprezintă ei ca performanță profesională în meserii care se deprind în cel puțin doi sau trei ani de ucenicie. Eu îi respect și pe barmani și pe ospătari și pe barista și pe bucătari și pe frizeri și pe coafeze și pe manichiuriste și pe cosmeticiene, dar vreau să văd concurenți cu meserii adevărate, ale căror salarii, nu ciubucuri, pe un an de zile depășesc cei 40.000 de euro cât este un premiu care vine la pachet cu o nevastă.




(27 august 2024)

Ce mame sunt și astea, bre?

Există la showul de televiziune MIREASA sezonul 10, două concurente, RALUCA și RAMONA care sunt și mămici și care după o lună de competiție dovedesc prin comportament că nu sunt ceea ce ar trebui să fie ca mame. În primul rând, faptul că și-au lăsat pruncii acasă și ele au plecat după măritiș, arată că au o abordare superficială a rolului lor de mame, căci stau departe de pruncii lor. Eu știu că adevăratele mame nu stau departe de pruncii lor nicio zi. Am cunoscut cazuri de mămici care deși își lăsaseră pruncii cu bunicii pentru a merge la un film, pe la jumătatea filmului au plecat acasă, pentru că nu aveau liniștea necesară, știind pruncii departe de ele. Nu am o explicație legată de faptul că deși RALUCA tot vorbește despre pruncul ei și-și dorește să plece acasă, numai faptul că a plecat de lângă pruncul ei și a stat departe de el, arată că nu este o mamă bună și doar mimează tristețea, gândul ei fiind în cu totul altă parte căci dacă găsea un bărbat care să-i ofere stabilitate, mai ales financiară, un tip cu o profesie mai de Doamne-ajută, cu siguranță altfel ar fi stat lucrurile. Așa că această RALUCA să nu mai pozeze în tristețea întruchipată că este doar o femeie falsă, care nu-și iubește pruncul, din moment ce a ales să stea departe de el. Tot așa stau lucrurile cu RAMONA sau chiar mai rău, căci copilul stă la tatăl lui, iar RAMONA nu vorbește despre copilul ei, pretextând cu niște argumente subțiri, dar comportamentul ei este jalnic și nu dovedește că este o femeie serioasă, mamă, care pentru copilul ei ar face chiar orice. Atât RALUCA, cât și RAMONA prin ceea ce fac și-au arătat exact ceea ce sunt, adică orice, dar mame, nu.


(27 august 2024) 

Festivalul de la Mamaia, o șușe prăfuită

Ceele trei zile ale Festivalului de muzică ușoară de la Mamaia au trecut ca un fum, într-un anonimat plin de trăncăneală prăfuită, cu personaje uzate, uitate de lume, dar scoase de la naftalină din lipsă de altceva. Prezentatorii au fost banali, predictibili și dominați de stereotipuri induse de limba de lemn specifică șușelor în care toți sunt maeștri și toate cântărețele sunt pline de talent.
În primul rând, festivalul trebuia să aibă titrarea cântecelor, căci interpreții nu au dicție și nu s-a înțeles ce cântau, iar dacă era titrare în timp real, noi cei din fața televizoarelor aveam un câștig cu adevărat important.
Despre concursul de interpretare nu zic decât că pe o scară de la 1 la 10, îi acord nota 3(trei).
Despre concursul de compoziție, nu zic decât că nu a lansat nimic notabil și pe o scară de la 1 la 10 îi acord nota 4(patru), punctul în plus în comparație cu nota de la interpretare este datorat costumului galben purtat de interpretul cântecului care a obținut trofeul Mamaia 2024.
Despre recitaluri nu am cuvinte de laudă căci s-a exagerat cu cerșirea de la public de a cânta cu soliștii anumite versuri, deși acustica atât de deficitară, făcea ca efectul cântării cu publicul să se piardă în van.
Remarc aici minirecitalui lui Corina CHIRIAC care a dat dovadă de calități vocale speciale, comparativ cu alți soliști care după două cântece își pierdeau suflul. Din toată șușea, doar apariția Corinei CHIRIAC a fost act artistic. Scoaterea fosilelor la rampă arată că muzica ușoară românească este în comă și nu mai are nicio șansă să se revitalizeze, dacă s-a făcut apel la cântece vechi, demodate și enervante.


(27 august 2024)

Monday, August 26, 2024

Politica oamenilor mărunți

Zilele acestea l-am auzit pe un nene vorbind despre influența minoră pe care o criză politică din spațiul mioritic ar avea-o asupra contextului geopolitic din regiune, iar nenea dădea exemplu criza politică din Franța, de parcă Franța ar avea graniță cu Ucraina.
Am în minte ciondănelile din politica românească antebelică, ciondăneli care au dus la venirea la putere a mareșalului Ion ANTONESCU, politicienii văzându-l ca personaj care să scoată cu mâna lui toți cărbunii încinși, de pe focul pe care ei, în micimea lor, l-au iscat, dar ceea ce este mai rău, l-au întreținut cu ardoare, patimă, invidie și lăcomie. Oamenii mărunți din politica românească de azi, repetă la indigo greșelile trecutului, căci ei nu văd pădurea din cauza copacinor și în vijelia evenimentelor, aruncă din copaie o dată cu lăturile și copilașul.
Mă uit la nefericitul de Florin ROMAN cel mușcat de nas, că se dedă la crearea de texte belicoase, cum și la fel de nefericitul Adrian COZMA vituperează aiuritor construcții formate din cuvinte specifice cozilor de topor, cu care să impresioneze pe cei ce scuipă cojile de la semințele de foalrea soarelui.
Îmi place că acum Klaus IOHANNIS, care mai are 4 luni de mandat, stă și-i privește îngăduitor cum se dau în stambă acești politicieni mărunți, ignoranți, primitivi, egoiști și mediocri, iar la momentul potrivit îi va trage de urechi, pentru că el este președinte cu prerogative complete până în ultima oră de mandat, ceea ce politicienii cam uită și-l cred pe IOHANNIS că a slăbit hățurile cu care i-a strunit de am ieșit cu fața curată până acum, în fața partenerilor noștri, față de care în istorie ne-am purtat ca niște femei ușoare, trecând dintr-un pat în altul, crezând că trădarea aliaților este un sport popular precum oina.

(27 august 2024)

Auto-supra-evaluarea la șoferii de toate felurile

Trebuie spus din start că auto-supra-evaluarea se produce la șoferii profesioniști, dar în egală măsură și la șoferii amatori, adică la șoferii ca mine, ca tine sau ca oricare altul dintre șoferii din traficul de zi cu zi.
Supra-evaluarea reflexelor este una dintre carențele esențiale ale șoferilor de toate tipurile, drept care lipsa aprecierii distanței față de vehiculul din față, bazată pe o capacitate ipotetică de a frâna exact la momentul optim, duce la lovirea din spate a autovehiculului din față. Acea fracțiune de secundă care face diferența între performanță și eșec, este de fapt rezultatul unei auto-evaluări incorecte, în care optimismul și credința că suntem șoferii cei mai buni, fără a fi în realitate vorba de așa ceva, duce la ezitarea nefastă, care are la bază o întârziere nepermisă unuia care se crede a fi regele șoselelor, când de fapt în realitate este molâul șoselelor, omul fără reflexe, care doarme pe el și care se crede viteaz, dar în realitate este fricosul-fricoșilor.
Supra-evaluarea la a conduce mii și mii de kilometri fără o secundă de odihnă, este una dintre erorile cele mai frecvente ale șoferilor, care nu recunosc că sunt și ei oameni, cu limite, cu plusuri și cu minusuri, dar mai ales cu dorința de a adormi în patul lor câteva ore pentru a fi proaspeți și pentru a conduce în siguranță. Unii merg la muncă. Lucrează 12 ore, după care înfulecă ceva și apoi se urcă la volan pentru a conduce 10 ore în condiții dificile, mai ales noaptea, pentru a ajunge să prindă primele raze ale soarelui de pe plaja unei stațiuni de pe litoralul Mării Negre. Se știe că somnul vine pe neașteptate și te fură când nici nu gândești, iar o clipă de neatenție la un șofer face diferența dintre viață și moarte, iar accidentele cu șoferi care au adormit la volan sunt unele dintre cele mai cumplite. Aici nu fac apologia studiilor care arată că organismul are nevoie de odihnă, căci fiecare șofer își cunoaște organismul și știe care este rezistența la a conduce fără a dormi. Mulți știu care sunt remediile oboselii, dar nu țin seama de ele și continuă să se încăpățâneze să-și depășească limitele, uneori sfârșind destul de rău, căci cei ce adorm la volan sunt generatorii de accidente groaznice.
Supra-evaluarea calităților de șofer în aprecierea distanțelor, vitezelor și mai ales în ceea ce privește realizarea de depășiri, cu calcularea riscurilor și nu a siguranței în depășire. Mulți șoferi care dețin autovehicule extrem de performante, consideră că simpla deținere a unor astfel de autovehicule extrem de performante este cheia succesului lor în realizarea depășirilor în condiții de risc și nu în condiții de siguranță. Este marea lor eroare de auto-evaluare, căci mașina oricât de puternică ar fi, nu realizează acele miracole de zbor, de evitare a coliziunilor atunci când depășirea este defectuos executată, iar partenerii de trafic nu au cum să reacționeze, din moment ce drumul nu are 100 de benzi, nu este câmp deschis și ceilalți parteneri de trafic nu au capacitatea de a reacționa pentru a preveni coliziunile generate haotic de cel ce s-a auto-evaluat defectuos în raport cu calitățile mașinii pe care o conduce și cu inabilitățile de a o manevra adecvat în sutimile de secundă specifice manevrelor incomplete.






(26 august 2024)

George Crin Laurențiu ANTONESCU a fost scos de la naftalină

George Crin Laurențiu ANTONESCU, un personaj de tristă amintire, insul despre care cei din Tulcea nu au cuvinte prea măgulitoare de spus, insul care a fost repetent de două ori în studenție, a început să ciripească diverse pe la televiziuni. El este neinteresant căci a fost deconectat de la viața politică din ultimii 10 ani. El este insul care a făcut niște mișcări neinspirate, de marionetă trasă de sfori de către mâini nevăzute, dar intuite, mâini pe care acest George Crin Laurențiu  Antonescu nu le recunoaște nici în ruptul capului. El este un personaj de planul al VII-lea, dar din accidente ale istoriei, a reușit să apară pe poziții specifice planului întâi sau al II-lea, fiind de o mediocritate strălucitoare în felul lui.
Mi-a plăcut când și-a arătat cât de penibil este atunci când s-a scremut să vorbească în limba franceză, pe când se lăfăia vremelnic în fotoliul de la Cotroceni. 
M-a impreionat neplăcut faptul că duminică 25 august, invitat fiind la Antena 3, vorbea despre consoarta sa cu doamna Adina VĂLEAN, când în mod natural ar fi fost cu mult mai bine să aleagă alte forme de referire, mai ales că acea doamnă în ieșirile pe la televiziuni era ștearsă rău de tot.
Întrebare: PNL a fost dus în PPE în vremea când George Crin Laurențiu ANTONESCU era președinte de partid? L este prescurtare de la Creștin-Democrat?

(26 august 2026)

Vae victis!

Mă mir că Gabrielei FIREA îi lipsește decența de a face un pas înapoi căci în vremurile în care a fost primăriță, în afară de a pune ouă pe stâlpi, nu-mi amintesc să fi făcut ceva notabil. Apoi, ea a tot scris scrisori de protest la adresa lui Liviu DRAGNEA, cel care-o propulsase. Ca ministreasă, Gabriela FIREA este asociată azilelor groazei. Apoi a pierdut alegerile de primar la București. Când pierzi, e bine să recunoști și să te retragi. Și așa postul de europarlamentar e o pălărie muklt prea mare pentru capul Gabrielei FIREA. Dar așa cum au fost tot felul de nefericiți la Bruxelles, unul în plus sau în minus, nu mai contează. Acum FIREA trebuie să fie înlocuită de la organizația PSD de București. Nu are ce căuta o perdantă în fruntea unei organizații a PSD așa de mare, căci FIREA nu mai are autoritatea de a conduce.
Vae victis și bye, bye, Gabriela FIREA!



(26 august 2024)

De ce mor stațiunile montane?

Am văzut la televizor cum se lamentau niște tanti și niște nene că mor stațiunile de munte. Este adevărat că mor stațiunile de munte. Am fost la Bușteni în anul 2017 și impresia pe care am avut-o a fost că era o stațiune prăbușită. Erau atunci prea multe case noi construite și puse la vânzare, ceea ce arăta că stațunea nu mai prezenta interes pentru nimeni. Chiar la hotelul de 4 stele unde mă cazasem lucrurile nu stăteau bine deloc și am regretat că am luat decizia să vizitez Bușteniul, dar era la Palatul CANTACUZINO expoziția dedicată iei românești după Henri MATISSE.
Stațiunile montane de la noi sunt în halul în care sunt pentru că:
- infrastructura este deficitară; este inuman să faci 7 ore de la București la Predeal,
- hotelurile sunt vechi, mobilierul și lenjeria arată groaznic,
- restaurantele nu oferă nimic special,
- prețurile sunt infernal de mari și nu au nicio legătură cu non-calitatea produselor și serviciilor,
- există senzația că clientul este un fel de sclav la dispoziția celor din HORECA,
- atractivitatea lasă de dorit din toate punctele de vedere, dar mai ales din partea personalului.
Dacă la munte într-o stațiune din Bulgaria acord nota 9(nouă), pentru câteva zile de stat în Poiana Brașov, nota acordată de mine este 5(cinci), diferența mare este dată de calitatea slabă a serviciilor din spațiul mioritic. Numai faptul că în Bulgaria ești întâmpinat să ți se ia bagajele și ești servit cu o cupă de șampanie, spune multe, în timp ce la personalul din spațiul mioritic zâmbetul nu există.
Micul dejun este trist, sărăcăcios și nestructurat, iar cei din HORECA parcă nici nu au văzut ce înseamnă ospitalitate pe la alții pentru a reproduce și ei cât de cât ceea ce e de reprodus aici, căci omul sfințește locul. Toți vor ca alții să facă ceva în locul lor. Statul a dat voucherele de vacanță, iar lucrătorii din HORECA au crescut prețurile automat, fără a pune nimic în acele prețuri umflate, iar ceea ce s-a crezut că este o șansă s-a transformat rapid într-un drept cuvenit, ceea ce a făcut ca posesorii de vouchere să regândească rapid modul de a le folosi, transformând totul într-un fel de sancțiune a celor ce se cred stăpâni peste confortul turiștilor.
Oamenii trebuie să înțeleagă clar că de ei depinde dacă mor sau nu stațiunile montane. Dumnezeu le-a dat oamenilor muntele, peisajele, aerul, frumusețea pădurilor, dar Dumnezeu nu are cum să facă ceea ce oamenii au în îndatoririle lor să facă, adică să muncească, să ofere servicii de înaltă calitate, la prețuri nune, fără lăcomia de a face profituri uriașe prin ne-muncă și prin hoție.


(26 august 2024) 

Saturday, August 24, 2024

Dragă STOLO,

Toată lumea își amintește acel moment din anul 2004 când cu lacrimi în ochi Traian BĂSESCU și-a luat la revedere  de la Theodor STOLOJAN și a intrat în campania electorală pentru fotoliul de la Cotroceni. Motivul era simplu: Theodor STOLOJAN era epuizat politic și și-a demonstrat lui însuși, dar și alegătorilor, că nu avea stofă de președinte. Era cu vorba împiedicată. Era moale. Era dezorientat. Nu avea verb. Nu avea spontaneitate. Nu avea prospețime. În plus, nu creștea în sondaje.
Se pare că anul de grație 2024 va aduce în peisajul politic o scenă asemănătoare, căci Nicolae CIUCĂ își anunța cartea Un ostaș în slujba țării încă din mai-iunie și cartea nu a apărut nici acum. În plus, se pare că acelei cărți i s-a schimbat titlul. candidatul Nicolae CIUCĂ, pe care eu îl apreciez foarte mult pentru calitățile lui, nu crește în sondaje și PNL riscă să nu aibă candidat în turul al II-lea al prezidențialelor. Dacă în anul 2004 Traian BĂSESCU a jucat magistral scena Dragă STOLO și dacă Joe BIDEN a făcut pasul în spate în 2024 cu eleganță, aici pe Dâmbovița se așteaptă un gest amplu, spectaculos, surprinzător prin care să se recupereze pierderile de imagine din ultimele trei luni legate de un candidat care face notă discordantă cu circarii din jurul lui, căci unii dintre respondenți din sondaje apreciază foarte mult limbarița, spectacolul și nimicurile zornăitoare în detrimentul eficienței reale. Să vedem ce vor scoate din joben maeștrii de ceremonii bine plătiți pentru a organiza campania PNL, căci chestia cu reproducerea alegerilor din Cehia, se pare că nu ține pe Dâmbovița.



(25 august 2024)

Gabriela FIREA s-a dat în stambă

Îmi aduc aminte de mandatul catastrofal de primar general al Bucureștiului din timpul lui Gabriela FIREA, care în loc să se ocupe de ceea ce avea de făcut, scria scrisori și se plimba anapoda prin lume. Să nu uităm reacția ei în 10 august 2018. Să nu uităm comportamentul neadecvat în interiorul partidului pe durata mandatului ei de primar, care credea că tot ce zboară se mănâncă. De aceea a și pierdut. Ca ministreasă la familie, a dovedit cu azilurile morții despre ceea ce este ea în stare, căci nu a recunoscut nimic și a negat că și-a cunoscut șoferul care era și șef de azil al morții.
Gabriela FIREA este o perdantă, care nu a avut decât calitatea de a trăncăni și nimic altceva. Faptul că televiziunile i-au arătat scaunul gol azi la congres, arată doar că Gabriela FIREA nu știe să piardă, nu are calitatea de om politic destinat marii politici. Este un om mărunt, care e bine că merge la Bruxelles, că acolo nici nu mă mai interesează ce face, că niciun europarlamentar n-a făcut prea mare brânză. Era normal ca Daniel BĂLUȚĂ care a câștigat primăria la sectorul 4 să fie promovat în PSD și Gabriela FIREA care a pierdut tot ce era de pierdut, să treacă în anonimat, căci lada de gunoi a istoriei este goală și în toamna aceasta trebuie să se umple, căci așa stă în firea lucrurilor.



(24 august 2024)

Marcel CIOLACU și-a lansat candidatura

Cu fastul cu care ne-a obișnuit PSD, azi 24 august 2024, într-o zi de sâmbătă fără ceasuri rele cred, Marcel CIOLACU și-a lansat candidatura la președinția României, în alegerile din noiembrie-decembrie 2024, dorind să rupă lanțul eșecurilor din ultimii 20 de ani, în care președinți de dreapta au ocupat fotoliul de la Cotroceni.
Discursul prin care Marcel CIOLACU și-a anunțat candidatura a fost:
- lung,
- obositor,
- sfătos,
- structurat,
- predictibil,
- plat,
- înțepător,
- direct,
- curgător,
- oarecare,
- monoton,
- adormitor.
Mie îmi plac oamenii direcți, care spun ce au de spus în propoziții scurte, cu vorbe puține, căci ce-i mult e plictisitor și devine greu de urmărit. Am remarcat că Marcel CIOLACU s-a înconjurat de oameni de succes, adică de persoane care au câștigat alegerile din 9 iunie 2024 în județele, în orașele sau în sectoarele unde au candidat. Acest fapt îl va ajuta mult pe Marcel CIOLACU în ceea ce are de făcut. Îmi aduc aminte cum și-a lansat candidatura acum 10 ani Victor PONTA pe National Arena și ceva-ceva din agrandomania acelui moment am regăsit și la lansarea lui Marcel CIOLACU, ceea ce nu este deloc un semn bun. Marcel CIOLACU beneficiază de acumulările cantitative ai celor 20 de ani de președinți de dreapta, dar lui îi revine sarcina să transforme cantitatea în calitate și cum a început azi, am senzația că a călcat cu stângul, dar trebuie să vedem și cum se comportă contracandidații lui, căci greșelile lor, sunt plusuri pentru Marcel CIOLACU, dacă acesta știe să le valorifice ca lumea. Marcel CIOLACU nu a avut unanimitate când s-a supus la vot candidatura, ci au fost 7 răzvrătiți. A lipsit perdanta Gabriela FIREA și televiziunile au băgat bățul prin gard, dar FIREA reprezintă trecutul.

(24 august 2024)

Friday, August 23, 2024

Cum vine chestia cu întoarcerea armelor?

Am și eu o întrebare: știe careva dintre istoricii noștri din istoria războaielor din toate timpurile, un caz în care la o anumită zi, a avut loc întoarcerea armelor? Mai concret, la 23 August 1944 după ce a fost arestat mareșalul Ion ANTONESCU, armata română care luptase cot la cot cu armata Germaniei naziste împotriva armatelor din țările aliate și aici mă refer în principal la armatele USA, Angliei, Rusiei, Poloniei, Franței, Cehoslovaciei, s-a alăturat armatelor aliate și a luptat împotriva armatei Germaniei naziste. A avut loc o schimbare radicală de atitudine chiar în timpul derulării războiului. Fostul aliat, Germania nazistă a devenit dușman, iar foștii dușmani, adică armatele care luptau împotriva nazismului, au devenit pentru armata română, aliați. Există în istoria fiecărei nații momente ale alegerilor greșite și pentru noi, ceea ce s-a întâmplat după 1938 reprezintă un șir lung de neasumări colective și de decizii eronate, care au culminat cu intrarea într-o alianță care ne ducea spre pierzanie, datorită unor conducători slabi, mici și nesemnificativi.

(24 august 2024)

Cine va fi președintele României după 21 decembrie 2024?

Așa cum stau lucrurile, este greu de răspuns la întrebarea cine va fi președintele României după 21 decembrie 2024, pentru că nu s-au așezat piesele pe tabla de șah a prezidențialelor. Cei care și-au anunțat ferm candidatura sunt Diana ȘOȘOACĂ, Elena LASCONI și George SIMION. Mircea GEOANĂ se plimbă prin țară, vorbește despre un independent. Nicolae CIUCĂ are multe panouri în care anunță cartea Un ostaș în slujba țării, iar Marcel CIOLACU s-a plimbat pe la mănăstiri de măicuțe să primească aprobarea divină.
În mod normal trebuie făcut profilul președintelui, așa cum este el dorit de popor, după care se produce calcularea distanței pe care fiecare dintre cei enumerați de mine o are față de acest profil  de președinte dorit popor. Acel candidat a cărui distanță este cea mai mică, evident, va deveni președintele României, căci la vot, el va obține cel mai mare număr de voturi.
La un profil virtual definit prin:
- eficiență - 10 puncte,
- vorbărie - 3 puncte,
- circăreală - 1 punct,
- minciuni - 2 puncte,
- realism - 10 puncte,
Marcel CIOLACU are o distanță de 9 puncte,
Nicolae CIUCĂ are o distanță de 9 puncte,
Mircea GEOANĂ are o distanță de 20 de puncte,
Elena LASCONI are o distanță de 28 de puncte,
George SIMION are o distanță de 38 de puncte,
Diana ȘOȘOACĂ are o distanță de 42 de puncte.
Distanța s-a calculat ca sumă în valoare absolută dintre diferențele de punctaje ale caracteristicilor profilului virtual și puncaleje afrente candidatului. Evident, există nenumărate caracteristici de a construi profilul candidatului, cum există nenumărate modalități de a calcula distanțele dintre profilul virtual și profilul efectiv al fiecărui candidat. Cum indicatorii sunt niște convenții, fiecare dintre noi ia exact ceea ce crede de cuviință, fără a bate în cuie absolut nimic, din moment ce realitatea este una și cuantificările sunt doar niște convenții care caută să satisfacă setea noastră de a fi riguroși, într-o lume aproximativă.

(23 august 2024)

Thursday, August 22, 2024

Cântecul CARUSO și interpreții săi

Amira WILLIGHAGEN

(22 august 2024)

Elena LASCONI este pregătită să intre în politica mare?

Ca primăriță, Elena LASCONI este de nota 10. Numai că una este să fi primar la Câmpulung Musceel și cu totul altfel stau lucrurile atunci când vrei să intri în marea politică. Ea trebuia să facă curățenie în propria-i ogradă atunci când  s-a gândit să-și depună candidatura la președin ția României. Nu e o treabă ușoară. Acum i se va spune și ce a supt de la mămicuța sa proprietate personală. Lucrurile au început din propriul partid când a fost debarcată din fruntea listei de europarlamentari și aici mă refer la scandalul cu fiica sa, care pur și simplu a măturat cu distinsa ei mămică, lepădându-se de ea ca dracul de tămâie, chiar dacă puștoaica a revenit ceva mai târziu și a vrut să dreagă busuiocul.
Acum, PSD a aruncat o săgeată la adresa Elenei LASCONI spunând că și-a angajat soțul avocat șomer undeva pe un post călduț la grupul parlamentar al USR. Acesta este doar începutul. Să fim sigur că propaganda de partid, cu vaste state a PSD dar și propaganda  PNL, nu și-au spus ultimul cuvând și în zilele următoare vor scoate la iveală mizerii după mizerii. Totul este ca Elena LASCONI să aibă pielea tăbăcită și puterea de a răspunde cu aceeași monedă. Eu știu că USR are și el ca partid maeștrii săi în manipulare și tema azilurilor morții sau tema crimelor de la spitalul Sf. PANTELIMON, nu sunt teme picate din cer, fără mamă și fără tată, ca să nu uităm ceea ce se știe de la SNSPA. Aici lupta este care pe care, dar oricât s-ar zice, Elena LASCONI trebuie să fie pregătită să reziste atacurilor care vin din toate părțile, mai ales că ea este singurul politician de 5 stele cu cele 70% dintre voturile de la 9 iunie 2024, restul sunt doar glume, căci nici CIOLACU, nici CIUCĂ, nici GEOANA, nici SIMION și nici ȘOȘOACĂ nu sunt validați zdrobitor de alegeri ca Elena LASCONI și nici CIOLACU, și nici CIUCĂ, și nici SIMION și nici ȘOȘOACĂ nu uită acest detaliu.
(22 august 2024)

Wednesday, August 21, 2024

Al doilea...

Al doilea nu este primul, ci este al doilea. 
La olimpiadă, primul este campionul. Al doilea câștigă medalia de argint. Imnul se cântă pentru campionul olimpic.
La showul de televiziune MIREASA premiul este de 40.000 euro. Prima pereche este cea care câștigă premiul de 40.000 de euro. Perechea de pe locul al II-lea nu primește nimic.
La showul de televiziune Vocea României, cel care ocupă locul întâi, devine Vocea României, câștigă 100.000 de euro. Ocupanții locurilor al II-lea, al III-lea sau al IV-lea nu câștigă nimic. Și în USA, la concursul American Idol la ultima ediție premiul a fost de 250.000 $, premiul ce i-a revenit ocupantului locului întâi.
Și în facultăți, cel mai bun dintre studenți, adică cel cu media generală cea mai mare la terminarea facultății, devine șef de promoție și el este cel care este purtătorul cheii simbolice a facultății.
Tot ceea ce am scris aici, acum, își propune să arate că ocupantul locului întâi, în orice competiției este cel care ia totul. Dacă se scoate un post la concurs și cel care obține cel mai mare punctaj ocupă acel loc, pentru concurentul aflat pe poziția a II-a există doar consolarea că a participat la concurs, că a fost foarte bun, dar nu a fost cel mai bun și punct.
În partide există multe poziții de vicepreședinte, dar partidul are un singur președinte. El reprezintă partidul. Vicepreședinții sunt personaje politice de planul al II-lea. Ei se recomandă ca vicepreședinți, niciodată ca președinți.
Și la NATO există funcția de secretar general al NATO. Există și funcția de secretar general adjunct al NATO, acesta fiind al II-lea ca poziție, dar nu este primul.
În facultate există un decan și mai mulți prodecani. Decanul este primul. Prodecanii sunt personaje de planul al II-lea. Universitatea are rector. Prorectorii sunt personaje de planul al II-lea. În armată există comandantul. Există și locțiitorul comandantului, dar el este personaj de planul al II-lea. În toate structurile organizatorice organizate piramidal există un șef unic în vârful piramidei și pe nivelurile de dedesubt există șefi, șefi și iar șefi, dar unul singur este șeful cel mare, din vârful piramidei. Semnătura stă în pixul șefului mare. Ceilalți șefi semnează și ei, dar semnează pentru...


(22 august 2024)

Tuesday, August 20, 2024

Statistica matematică trebuie să facă lumină în spitalul Sf. PANTELIMON!

Acum peste 40 de ani, Dumnezeu a vrut să am șansa să colaborez cu o echipă de cercetare formată din medici de la Institututl de Ftiziologie, prilej cu care mi-am dat seama că medicii sunt deținătorii unor baze de date de cea mai bună calitate, din toate punctele de vedere.
La vremea aceea se făcea un studiu asupra formelor rotunde și s-a ajuns fără un efort foarte mare să se prelucreze un lot format din 16.000 de înregistrări, toate datele fiind supuse unor teste statistice care să permită concluzii neafectate de erori. La vremea respectivă am folosit mai multe pachete de programe statistice și aici voi enumera VERONICA, EMI, dar și software SSP de la IBM.
Sunt extrem de surprins și de puțin plăcut impresionat că acum în anul 2024, la peste 40 de ani de perioada la care eu am efectuat prelucrări de date din domeniul medical, folosind tehnicile și metodele de atunci, bazate pe utilizarea de cartele perforrate, în secunda a doua a apariției scandalului morților suspecte de la spitalul Sf. PANTELIMON, cercetători adevărați nu au trecut la treabă, adică:
- să preia date legate de dinamica evenimentelor de la ATI,
- să folosească software specializat,
- să procedeze la verificarea de seturi de ipoteze,
- să tragă concluzii fundamentate științific,
- să sprijine actul de justiție folosind metode cantitative,
- să elimine abordările empirice, aproximative și subiective.
Dacă în alte domenii, problema achizițiilor de date este chiar o mare problemă, în domeniul medical, există proceduri de completare a fișelor de observații și mai mult, achiziția de date este realizată de personal de foarte înaltă calificare, adică de medici înșiși, ceea ce dă o garanție suplimentară asupra caracteristicilor de calitate a datelor incluse în acele fișe și aici mă refer la omogenitatea datelor, la comparabilitatea datelor, dar mai ales la completitudinea datelor.
Statistica matematică de la nivelul anului 2024 dispune de implementări software pentru toate tehnicile și metodele pe care le-a dezvoltat. Mai mult, acum există interfețe atât de prietenoase încânt fără niciun fel de dificultate, după stagii scurte de instruire, toți cei interesați au la dispoziție toate instrumentele de a trece rapid la verificarea de ipoteze folosind seturi de date reprezentative, iar rezultatele prelucrărilor statistice vor fi cu niveluri de încredere foarte ridicate, ceea ce înlătură orice speculații fără fundament științific, dar mai ales lipirea de etichete aducătoare de rating în televiziuni. Bazele de date din spitalul Sf. PANTELIMON conțin tot ceea ce este necesar pentru a răspunde cu precizie la toate întrebările legate de mărimile intervalelor și la corelațiile dintre factori determinanți ai dinamicii evoluției pacienților. Trebuie doar folosite aceste baze de date și trebuie doar acceptată ideea existenței de metode științifice, unde abordările emoționale, subiective, grobiene, nu au ce căuta.


(21 august 2024)

Prerzumția de nevinovăție a murit

Toată lumea care a vorbit despre doctorițele criminale, despre doamna cu coasa de la Sf. Pantelimon, a rămas cu gura căscată când s-a aflat azi 20 august 2024, mai spre seară, că doctorițele de la ATI au fost puse în libertate. Așa-ziselor jurnaliste care erau de fapt doar niște goarne ale nu știu cui, nu le venea să creadă că doctorițele acuzate de omor calificat, pleacă de la arest, libere ca paserile cerului.
Doctorițele Maria MIRON și Mirela PĂIUȘ nu au beneficiat nicio clipă de prezumția de nevinovăție, căci altfel, din prudență, așa-zișii jurnaliști ar fi trebuit să foloasească un limbaj din care să rezulte că cele două beneficiază de prezumția de nevinovăție. Maria MIRON și Mirela PĂIUȘ au fost condamnate înainte de a se fi derulat un proces și înainte ca o instanță să le găsească vinovate. Ele au fost numite criminale și punct. Niciodată nu s-a spus la televizor că Maria MIRON și Mirela PĂIUȘ sunt acuzate pentru presupuse crime, ci tot timpul s-a spus că ele sunt acuzate de crime cu premeditare.
Rar mi s-a dat să ascult azi cum pe posturile de televiziune era pusă sub semnul întrebării decizia instanței de a le lăsa în libertate pe doctorițe. Eu nu știu ce conținea dosarul care s-a judecat. Eu nu știu cine a fost completul de judecată. Știu doar că toți comentatorii doreau altceva și anume privarea în continuare de libertate a celor două doctorițe, despre care se zicea apăsat că sunt doctorițe criminale, exact așa cum arată și captura de pe un ecran. Toată lumea se aștepta la o altă soluție, nu la eliberarea doctorițelor, căci de la crimă cu premeditare nu se trece de la arest preventiv la eliberarea pur și simplu a celor două doctorițe. S-a invocat cazul de omor de la Padina. Nu știu de ce, dar pe multe canale de televiziune s-a făcut o paralelă între cele două dosare. 
Îmi doresc un alt limbaj al jurnaliștilor, din care prezumția de nevinovăție să fie respectată, iar etichetele lipite pe fruntea unor oameni să fie de domeniul trecutului.


(20 august 2024)

Monday, August 19, 2024

23 August 1944 și să nu uiți Darie!

Romanul lui Zaharia STANCU intitulat Desculț avea în el un fragment în care o femeie repeta obsesiv să nu uiți Darie! Băiatul cu numele Darie, zicea la rândul lui că nu are să uite. Mă gândesc că și pentru noi ar trebui să fie cineva care să ne spună să nu uităm și noi să repetăm că nu vom uita. Mă refer la erorile impardonabile făcute în timp, când am făcut lucruri ce nu trebuiau făcute, din exces de zel, din slugărnicie și din lipsă de caracter și din dorința de a ieși în față  cu orice preț.
Semnificația zilei de 23 August s-a schimbat după cum fiecare conducător de partid credea că-l avantajează. De la 23 August 1944, ziua eliberării scumpei noastre patrii de sub jugul fascist de către glorioasa Armată Roșie, până la 23 August 1944 începutul revoluției democratice de sub conducerea partidului comunist român în țara noastră, au existat multe alte abordări, care mai de care mai interesante, plină de subînțelesuri și mai ales incluzând grămezi de neadevăruri, căci la 23 August 1944 a fost arestat mareșalul Ion ANTONESCU și au fost întoarse armele împotriva Germaniei lui Hitler, armata română alăturându-se Armatei Roșii, deci aliaților, în lupta împotriva Germaniei naziste. S-a vorbit foarte mult despre faptul că evenimentul de la 23 August 1944 a redus cu 6 luni durata războiului, după analiza unui post de radio și despre cele peste 400.000 de jertfe ale ostașilor români pe câmpurile de bătălie în luptele ce au urmat acestui 23 August 1944.
După 23 August 1944, mai precis după ce comuniștii au venit la putere:
- orașul Brașov s-a numit orașul STALIN,
- sectoare ale Bucureștiului au luat denumirea de LENIN, STALIN,
- actuala Academie de Studii Economice s-a numit ISEP V.I. LENIN,
- la București a ființat Institutul Maxim GORKI,
- imnul de stat pe muzica lui Matei SOCOR, cu versurile lui Eugen FRUNZĂ și Dan DEȘLIU, arăta 
  întreaga slugărnicie a comuniștilor față de fratele de la Răsărit,
- poeții au cântat Țara Sovietelor,
- teatrele au jucat piese din dramaturgia rusă și sovietică,
- în fiecare oraș de la noi era o librărie numită Cartea Rusă,
- la radio erau emisiunile Vorbește Moscova și Învățați limba rusă cântând,
- elevii învățau și cântau imnul PRP și imnul URSS,
- în școală se învăța Limba rusă,
- elevii învățau după manuale traduse din limba rusă,
- a existat întreprinderea Tânăra Gardă,
- oficiosul partidului comunist s-a numit SCÂNTEIA după ISKRA sovietică,
- Casa Scânteii seamănă cu Universitatea LOMONOSOV,
- pe soclul din fața Casei Scânteii au poposit STALIN, urmat de LENIN până în 1989,
- la București s-a sărbătorit ziua de 7 Noiembrie a Marii Revoluții Socialiste din Octombrie,
- lângă clădirea guvernului a existat Statuia Ostașului Sovietic,
- pe ecrane rulau filme sovietice de la Mosfilm în proporție de 90%,
- tinerii de la noi făceau facultăți și doctorate în URSS până în 1964,
- în economie existau sovrom-urile,
- muncitorii fruntași de la noi erau stahanoviști,
- la cartofi se făcea iarovizare cum zicea DOKUCEAEV,
- în întreprinderi funcționa principiul hozrasciot,
- în dicționare traduse din rusește, cibernetica era o știință reacționară,
- un compozitor mioritic a scris melodia M-am îndrăgostit de tine Moscova.
În opinia mea, aceste excese au fost erori nenecesare, căci nimeni nu a impus cuiva comportament de slugă. Unele manifestări le-am regăsit și după 1989, să nu mai vorbesc despre cultul personalității de dinainte de 1989, unde toți se întreceau în a realiza exprimări sub toate formele și stilurile, să fie pe placul conducătorului, om slab, cu calități oarecare, lipsit de capacitatea de a pune punct abordărilor excentrice.
Îmi repet în minte să nu uit, să nu repet, dar când văd în jurul meu că mulți nu uită, dar repetă erorile din trecut, am senzația că 23 August 1944 nu a însemnat mare lucru, că vor veni alte zile despre care vom găsi în cuvinte bombastice tot felul de semnificații, dar care nu vor însemna nimic semnificativ, din moment ce valoarea e dată de obiectul supus analizei, dar și de cel pus să-l prețuiască, acesta din urmă, fiind uneori un zero barat. Cu un pic de reținere și făcă excese de zel, după 23 August 1944 cu totul altfel am fi discutat despre istoria noastră, dacă nu s-ar fi găsit cozi de topor, oamenii lipsiți de geniu și de dragoste de țară, care să facă atât de multe compromisuri și să nu târască în zone despre care acum ne rușinăm profund, datorită gesturilor ample dar inutile făcute, crezând că acestea vor fi apreciate de cineva, ceea ce nu s-a întâmplat, căci stăpânii își disprețuiesc slugile, oricât de mult acestea s-ar scălâmbăia.


(20 august 2024)

Un cu totul altfel Constantin ENCEANU

Nu aș fi scris niciodată acest articol dacă într-o zi pe canalul TVR FOLCLOR nu aș fi văzut filmarea cu cântecul Mult mi-e drag în zi cu soare în interpretarea lui Constantin ENCEANU. Artistul este cu totul altul în comparație cu ceea ce cântă el de regulă. Față de cântecele  cu texte facile, fără metafore, simpliste, foarte tânărul pe atunci Constantin ENCEANU arată profunzime de neegalat în interpretare, sobrietate, mare atenție acordată ritmului și expresivitate, adică este cu totul diferit, adică un cântăreț foarte mare. Păcat că nu a acordat aceeași atenție în timp repertoriului său și a luat calea succdesului facil, cu cântece despre băutură, despre femeia parșivă, despre chestiile moralizatoare care dau bine la publicul săltăreț. Mie îmi place Constantin ENCEANU cel din tinerețe cu aplecare spre cântecul cules de la mama lui, de la sursă, adică. Nu am găsit pe Internet adresa acelui cântec dat la TVR FOLCLOR, dar merită insistat căci Constantin ENCEANU se dezvăluie ca mare interpret cu acel prilej.

(20 august 2024)

George Crin Laurențiu ANTONESCU a luat-o razna

Când am ajuns în Tulcea am auzit numai istorioare nasoale rău de tot despre George Crin Laurențiu ANTONESCU, pe care nu le-am luat în considerare, deși toate făceau referire la caracterul să. Ieșirea de zilele trecute în care vorbește urât despre Nicolae CIUCĂ, pe când înainte de alegerile europarlamentare 9 iunie 2024, când în pixul lui CIUCĂ stătea decizia ca muierea lui George Crin Laurențiu ANTONESCU să ocupe un loc eligibil pe listele PNL la europalamentare, nu știa cum să se mai limgușească pe lând președintele PNL și mai ales ce calități să-i găsească.

Cum George Crin Laurențiu ANTONESCU și-a văzut sacii-n căruță și muierea lui este europarlamentar, acest George Crin Laurențiu ANTONESCU a început să deșerte lăturile la adresa lui Nicolae CIUCĂ, exact arătându-și caracterul ce mi-a fost prezentat în ziua când mă aflam și eu în Tulcea, în trecere venind de la un congres internațional de statistică economică. Nici nu mă mir de ceea ce face acest George Crin Laurențiu ANTONESCU, căci dacă un om are carențe de caracter mulți ani, nu se va transforma peste noapte și n-am văzut niciodată un repetent cu ifose prezidențiale să-și depășească statutul de om mic, ascuns sub fusta muierii, devenind peste noapte purtător de paloș care împarte dreptate.

Mă bucur că Nicolae CIUCĂ nu-l bagă în seamă pe acest nene, care se dă Guru, dar care în realitate este doar un biet măscărici cu aere de orator, marionetă trasă de sfori de către știm noi cine.



(19 august 2024)

Translatarea rețetelor de succes

Petr PAVEL este al IV-lea președinte al Republicii Cehe, care și-a început mandatul în 9 martie 2023 după ce a câștigat alegerile. El a scris și publicat cartea În prima linie, avându-l consilier pe specialistul în comunicare Martin POLIAČIK.
Cei din partidul Național Liberal doresc să translateze rețeta de succes creată de Martin POLIAČIK  și în cazul președintelui Nicolae CIUCĂ, folosind în acest scop cartea nescrisă încă în iunie Un ostaș în slujba țării, carte anunțată prin afișele publicitare care se găsesc pe traseele ce definesc autostrăzile de la noi, fi că duc spre litoral, fie că duc spre Ardeal.
Îmi aduc aminte de lansarea grandioasă din 20 septembrie 2014 de pe National Arena a candidaturii la prezidențiale a lui Victor PONTA, inspirată de Convenția Partidului Democrat din USA, lansare care toată lumea știe ce a însemnat și mai ales ce rezultate a avut, căci PSD a angajat consultanți de specialitate din străini, crezând că succesul le va fi asigurat. Bietul Victor PONTA a uitat proverbul că ulciorul nu merge de multe ori la apă și a crezut în repetitivitatea succesului garantat, deși schimbase culoarea covorului pe care era montată tribuna de unde vorbea el. La el era covor roșu, iar originalul era pe albastru.


(19 august 2024)

Vai, câtă lipsă de imaginație!

Cele două doamne din politica de vârf, Elena LASCONI și Diana ȘOȘOACĂ, apar în public îmbrăcate cu ie și maramă, deși au grupuri țină diferite, ceea ce arată că limbajul ținutelor lor are minusuri radicale. Rămâne de văzut care vor fi abordările viitoare, căci din punct de vedere al opțiunilor vestimentare există mii și mii de variante coloristice și de imprimeu, comparativ cu ținutele pe care le abordează bărbații, unde cămașa, pantalonul, șoseta și pantoful au limitări duse dincolo de dramatism, pentru cei ce doresc să fie apreciați și din punct de vedere vestimentar.

(19 august 2024)

Sunday, August 18, 2024

Antena 1, showul MIREASA, sezonul 10

Pentru ca tacâmul să fie complet, cineva lipsit de imaginație, a asociat sezonul cu numărul zece, cu iubirea de 10, fără să-și pună problema dacă viitorii concurenți, fete și băieți, au capacitatea de a dezvolta astfel de iubiri, la superlativ. 
Nu vreau să fac afirmați hazardate, dar ceea ce se vede la sezonul al X-lea îmi arată că:
- s-a dorit, dar nu s-a realizat, un salt calitativ,
- înlocuirea moderatoarelor a fost neinspirată,
- concurentele sunt de slabă calitate,
- inovațiile sew dovedesc a complica, nu a crește interesul.
Concurenții sunt tineri cu calificări nereprezentative pentru ceea ce ar trebui să fie societatea complexă pe care tot ne lăudăm că o edificăm, căci prezentările lor nu sunt deloc riguroase, iar meseriile pe care le practică nu sunt spuse explicit. Este adevărat că este mai crocant să spui că ești barber în loc de frizer sau antreprenor în loc de intermediar, dar marile adevăruri ies la suprafață fără prea mari eforturi.
Limitele de vocabular ne indică faptul că toți concurenții sunt asumați, reali, curajoși, direcți, fac ceea ce simt, dar în realitate, marile lor ezitări și încercările de a nu pune punctul pe i, evidențiază că lucrurile stau altfel. Este extrem de interesant cum se prezintă concurentele fără a consulta niște designeri vestimentari să vadă că fustițele le și stau OK sau tinerii la bustul gol chiar etalează pachețele de mușchi sau doar pachețele de la fast food.

(19 august 2024)

Cum ne dăm seama că o reclamă este foarte proastă?

 O reclamă este foarte proastă dacă și numai dacă:
- seamănă cu alte reclame la fel de proaste ca și ea,
- conține prea multă vorbărie,
- sunt grupuri de peste trei cuvinte care se repetă de cel puțin 3 ori,
- are texte care apar pe ecran fără a fi citite,
- conține animații cretinoide,
- include greșeli gramaticale impardonabile,
- nu are nimic original în ea.
Orice reclamă ar trebui să aibă ceva revoluționar în ea. Cum revoluții nu se produc zi de zi în viața socială, nici reclamele nu au ceva revoluționar zi de zi și de aceea 99,99% dintre reclame sunt proaste și numai 0,01% sunt reclame care au ceva mișto în ele și aici mă refer la reclamele cu parfumuri care sunt scurte ca timă, dense și conțin elemente imprevizibile, care mă lasă cu gura căscată.

(18 august 2024)


La mine este comanda

Îi văd pe milogii din televiziuni cu fragemnetază informația crezând că mă ademenesc să le urmăresc reclamele lor tâmpite și informațiile lor anoste, bâlbâite, sacadate și inepte. Au texte în care ne atrag atenția cu ei bine, prin urmare, atenție sau ale construcții la fel de bizare și de fără rost. Deja sunt plictisit, drept care am comanda și comut. Eu vreau informație:
- compactă,
- concisă,
- clară,
- directă,
- completă,
- fără întreruperi.
În televiziuni se uită că în online există informație curată, fără ocolișuri, ce se obține cu mult mai rapid decât în televiziune, drept care în curând și televiziunile vor muri pre limba lor, cum a murit și presa scrisă și tipărită, datărită non-calității, concurenței cu conținutul digital din online care are costuri zero, este mai curat și nu e bântuit de mediocritatea jurnaliștilor neadaptați mediului online, din moment ce au rămas încremeniți în presa tipărită.

(18 august 2024)

Premierea de după decizia TAS

Mă așteptam ca la înmânarea medaliei de bronz lui Ana Maria BĂRBOSU să fie prezente Sabrina MANECA VOINEA și mămica ei, Cătălina VOINEA, ceea ce nu s-a întâmplat. A fost de față premierul  Marcel CIOLACU. A mai fost și președintele COR, Mihai COVALIU și un nene care a venit cu medalia, se pare că era Octavian MORARIU. Oricum, festivitatea a fost banală, nesemnificativă, dosnică, tăcută, aproape anonimă, din moment ce nu s-a produs în sala din Paris, în ziua decernării medaliilor, ci după o decizie din. tribunal. Niciodată un război nu se câștigă la masa verde. Acolo doar se încheie pacea. Războiul se câștigă sau se pierde pe câmpul de luptă.
Să nun uităm că americanilor nu le place să piardă războaie nici pe câmpul de luptă, nici prin tribunale și articolele din presa lor nu au cuvinte măgulitoare la adresa soluției TAS. Să nu uităm că în simbolistica LA apare ursul și noi avem vorba înțeleaptă că nu e bine să ne luptăm cu ursul. Deci să nu ne luptăm.

(18 august 2024)

Sclaveții secolului al XXI-lea

Am identificat cine sunt sclavii secolului al XXI-lea. Ei sunt jurnaliștii din televiziuni și din online, căci viața lor depinde de stăpânii lor, adică de stăpânii de sclavi. Nu este vorba de a fi legați cu lanțuri. Nu este vorba de a fi biciuiți. Sclaveții secolului al XXI-lea sunt niște indivizi fără:
- meserie,
- caracter,
- independență financiară,
- caracter,
- mamă,
- tată,
- patrie,
- nimic, 
- omenie.
Sclaveții nu au cultură, nu au personalitate. Repetă ca roboții aceleași fraze, au aceiași limbă de lemn. Folosesc aceleași construcții. Repetă aceleași știri. Așa cum presa scrisă a murit, sunt sigur că și ceea ce este în online va sucomba cât de curând, că lumea s-a plictisit de prostiile pe care toți sclaveții le rostogolesc fără noimă, fără substanță, fără creier, de plictisesc pe toată lumea.

(18 august 2024)

Tuesday, August 13, 2024

Capul lui RAFILA vrem, măria-ta!

Așa cum stă bine unei gloate în care corupția este întinsă de sus până jos, din când în când mimează dreptatea, hărnicia, inteligența, disciplina și ordinea. Deși lucrurile mizerabile sunt cunoscute de luni și luni de zile, de fiecare dată este așteptat momentul așa-zis optim de a le scoate la suprafață, pentru a maximiza profitul din punct de vedere politic al lovirii în dușmanul din față, pentru a acapara puterea sau pentru a rămâne la putere, unde banul se obține prin ne-muncă, ne-performanță și prin ne-cinste.
Cum a fost și în cazul azilurilor groazei, tot așa stau lucrurile și în cazul spitalului Sf. PANTELIMON. Numai că cei care au orchestrat acest demers au uitat să țină seama de dimensiunea faptului. Azilurile se refereau la bătrâni. Spitalele se referă la întreaga populație. Azilurile vizau niște ageamii proști, lacomi și corupți. Spitalele se referă la medici, o categorie de persoane supra-calificate, care au rolul de a salva vieți și de a menține starea de sănătate a poporului, în totalitatea lui, incluzându-i aici și pe așa-zișii jurnaliști și pe magistrați. Ca fapt divers, în comunism, la comitetul de partid pe București, în cartea de telefoane se găseau în 98% din cazuri, numele de profesori de la Institutul de Medicină, ceea ce înseamnă că pe nimeni nu interesa de celelalte specializări din învățământul superior, ci toți erau interesat exclusiv de cei care se ocupă de salvarea vieții.
Ceea ce se vede la televizor cu cei de la ATI de la spitalul Sf. PANTELIMON este anunțat ca vârful aisbergului, ceea ce pe mine mă îngrijorează profund, din moment ce subiectul se referă la destabilizarea sistemului de sănătate românesc. Cineva ar trebui să oprească circul și să treacă rapid la treabă, protejându-i pe doctori și restabilind climatul de încredere în aceștia, căci vrând-nevrând, oameni bolnavi sunt pe toate drumurile și bani ca aceștia să se trateze în Austria, Belgia, Germania, Franța, USA, nu sunt. Luptele politice practicate acum pentru câștigarea alegerilor nu vor duce niciunde, căci procentele rămân neschimbate, chiar dacă vulgul cere capul ministrului RAFILA. Să zicem că i se va da satisfacție vulgului. parlamentarii rămân aceiași. Șefii de partide rămân aceiași. Spitalele rămân aceleași. Gloata de manevră rămâne aceeași.  Doar timpul trece și circul mediatic va face nenumărate victime colaterale, iar probleme de la ATI nu se rezolvă decât dacă se crează noi locuri, decât dacă se fac investiții substanțiale în aparatură și în medicamente și mai ales, dacă doctorilor li se acordă respectul cuvenit, căci ei salvează vieți, în timp ce televiziunile manipulează cu nerușinare, politicienii se îmbuibă și corupții zburdă nestingheriți.


(14 august 2024)

Aria Celeste Aida și interpreții săi  

Celebra arie Celeste Aida din opera AIDA de Giuseppe VERDI se găsește pe Internet sub numeroase interpretări, din care eu am exemplificat aici cu:
Russell THOMAS 
Această arie este o piatră de încercare pentru tenori căci înseamnă dramatism și punerea în evidență a tuturor calităților vocale. De aceea publicul așteaptă acestă arie pentru a se convinge că a asistat la un act artistic cu adevărat desăvârșit.



(13 august 2024)

DNF - Did Not Finish.

În sport DNF -  Did Not Finish, adică nu a terminat arată că sportivul a întrat în competiție și datorită unor motive obiective, dar de cele mai multe ori, motivele sunt legate de slaba lui pregătire, pe care o disimulează prin incapacitatea fizică de a duce la bun sfârșit proba sportivă la care participă. Uneori o strategie greșită de abordare duce la încheierea participării în competiție a sportivului cu DNF.
La Olimpiada de la Paris halterofila Loredana TOMA și maratonista Joan CHELIMO MELLY au încheiat cu DNF probele pentru care au efectuat deplasarea, Urmează ca federațiile de specialitate să analizeze cauzele care au condus la acel DNF care însoțește descrierea participării celor două sportive, pentru a se identifica unde a fost hiba.


(13 august 2024)

Cum mor oamenii?

Oamenii mor:
-  de boală,
- se supărare,
- de râs,
- bătuți,
- de moarte bună,
- pe cale naturală,
- împușcați,
- înjunghiați,
- strangulați,
- carbonizați,
- arși,
- opăriți,
- striviți,
- torturați,
- izbiți,
- zdrobiți,
- infectați,
- înecați,
- asfixiați,
- decapitați,
- spânzurați,
- otrăviți,
- electrocutați,
- degerați,
- epuizați,
- mușcați de șerpi,
- mâncați de animale,
- izbiți de caldarâm,
- tăiați.
Zi de zi se întâmplă să auzim de morți suspecte, de omoruri calificate, de sinucideri, de decese datorită accidentelor de circulație sau de muncă și de fiecare dată ne cutremurăm, acceptând că așa i-a fost scris celui mort să-și sfârșească zilele. Ar fi bine pentru omenire ca înainte de a întreprinde acțiuni riscante să cugete așa încât efectul să nu fie un deces, de orice natură ar fi el, căci a muri este un proces ireversibil.


(13 august 2024)

Monday, August 12, 2024

Cam ce locuri au ocupat sportivii români la Olimpiada de la Paris

Adriana ADAM - canotaj - 8+1, locul 1

Alin ALEXUC - lupte greco-romane, categoria 130 kg, locul 11

Mădălina AMĂISTROAIE - tir cu arcul locul 47  

Andreea ANA- lupte categoria 53 kg, locul 9

Roxana ANGHEL - canotaj - 8+1, locul 1, locul 1 și locul 2 la dublu rame

Răzvan ARNAUT - lupte greco-romane, categoria 60 kg, locul 9

Cătălina AXENTE - lupte categoria 76 kg, locul 16

Bogdan BAITOC - canotaj - 8+1, locul 5

Ana BĂRBOSU - gimnastică artistică, locul 7 echipe, locul 3 la sol 

Irina BEGU - tenis simplu, a fost eliminată în 64 la simplu și la dublu în 32

Sergiu BEJAN - canotaj - 8+1, locul 5 

Ștefan BERARIU - canotaj - 8+1, locul 5

Amalia BEREȘ - canotaj - 8+1,, locul 1

Mădălina BEREȘ - canotaj - 8+1,  locul 1 

Ancuța BODNAR - canotaj dublu vâsle, locul 2

Ana BOGDAN - tenis simplu a fost eliminată în 32

Ebru BOLAT - yachting locul 23

Iulia BUHUȘ - canotaj - 8+1, locul 1 

Mihaela CAMBEI - haltere 49 kg, locul 2

Mălina CĂLUGĂREANU - scrimă floretă, eliminată în 16 zecimi 

Cătălin CHIRILĂ - kaiac-canoe, locul 9

Silvian COLODROVSCHI - echipa de polo  locul 12

         Andrei CORNEA - canotaj dublu vâsle locul 1 

Lilia COSMAN - gimnastică artistică, locul 7 echipe

          Ionela COZMIUC - dublu vâsle locul 2 

Marius COZMIUC - canotaj - 8+1, locul 5 

Jaqueline CRISTIAN - tenis simplu a fost eliminată în 32

Alexandru DANICU - canotaj - 8+1, locul 5

Annaliese DRĂGAN - gimnastică ritmică locul 21 în calificări

Eduard DRĂGUŞIN - echipa de polo locul 12

Felix DUCHAMPT - triatlon locul 50

         Marian ENACHE - canotaj dublu vâsle locul 1 

Alin FIRFIRICĂ - aruncarea discului

Tudor FULEA - echipa de polo locul 12

Vlad GEORGESCU - echipa de polo  locul 12

Bianca GHELBER - aruncarea ciocanului, locul 9

Amalia GHIGOARȚĂ - gimnastică artistică, locul 7 echipe

          Gianina GRONINGEN  - dublu vâsle locul 2 

Kriszta INCZE - lupte categoria 62 kg

Diana ION - triplusalt, locul 13 în calificări

Eduard IONESCU - tenis de masă eliminat în preliminarii

Ovidiu IONESCU - tenis de masă eliminat în preliminarii

Francesco IUDEAN - echipa de polo  locul 12

Florentina IUȘCO - triplusalt, nu apare în tabelele finale

Alina Rotaru KOTTMANN - săritura în lungime, locul 7

Florin LEHACI - canotaj - 8+1, locul 5

Matei LUŢESCU - echipa de polo  locul 12

Joan Chelimo MELLY - maraton, nu a încheiat cursa

Delvine Relin MERINGOR - maraton, locul 7

Andrea MIKLOŞ - proba 400 m, locul 5 în semifinale

Ede MOLNAR - ciclism, nu a terminat cursa

Andrei MUNTEAN - gimnastică artistică locul 25

Adrian MUNTEANU - canotaj - 8+1, locul 5

Andrei NEAMŢU - echipa de polo  locul 12

Monica NICULESCU - tenis dublu a fost eliminată în 32

Alexandru NOVAC - aruncarea suliței, locul 17

Oleg NUȚĂ - kaiac-canoe dublu, locul 9

Nicolae OANŢĂ - echipa de polo  locul 12

Sebastian OLTEAN - echipa de polo  locul 12

Lăcrămioara PERIJOC - box categoria 54 kg

Victoria PETREANU - canotaj - 8+1, locul 1

David POPOVICI - înot 100 metri liber locul 3 și 200 metri liber, locul 1 

Andreea PREDA - gimnastică artistică, locul 7 echipe

Andrei PRIOTEASA - echipa de polo, locul 12

Simona RADIȘ - canotaj dublu vâsle, locul 2

Magda RUSU - canotaj - 8+1, locul 1 

Stella RUTTO - 3000m obstacole

Mugurel SEMCIUC - canotaj - 8+1, locul 5 

Ilie SPRINCEAN- kaiac-canoe dublu locul 9

Daniela STANCIU - săritura în înălțime locul 19

Vlad STANCU - înot 1.500 metri liber, locul 30 la 800 m și la 1500 nu a participat

Bernadette SZOCS  - tenis de masă, eliminată în 16 zecimi

Andreea TALOȘ - triplusalt, locul 10

Maria TIVODARIU - canotaj - 8+1, locul 1 

Rareș TOADER - aruncarea greutății, locul 18

Loredana TOMA - haltere 71kg

Andrei ŢEPELUŞ - echipa de polo  locul 12

Marius ŢIC - echipa de polo locul 12

Mihăiță ȚIGĂNESCU - canotaj - 8+1, locul 5

Levente VANCSIK - echipa de polo  locul 12

Sabrina VOINEA - gimnastică artistică, locul 7 echipe, locul 4 la sol, locul 8 bârnă 

Ioana VRÎNCEANU - canotaj - 8+1, locul 1 și locul 2 la dublu rame

(13 august 2024)