În balada Mănăstirea Curtea de Argeș apare mitul demolării, căci ceea ce se construia ziua, noaptea se dărâma. Cauzele nu se cunoșteau. Pornind de aici, s-a conservat mitul demolării. Există plăcerea încălcării legii regimului construcțiilor. Dacă se aprobă construirea unui bloc cu 7 etaje, constructorul realizează un bloc cu 10 etaje. Dacă într-o zonă bună nu e voie să se construiască ceva, precis că prin acte de coruipție se obțin autorizații și se construiește un bloc uriaș, așa cum s-a întâmplat cu gigantul de la catedrala Sf. Iosif, construcție care trebuie demolată.
Vocația demolării are la bază vocația construcțiilor ilegale, care încalcă regulile elementare ale arhitecturii și de aceea, apar buldozerele și readuc peisajul la forma inițială. Demolările înseamnă risipă de resurse. Uneori sunt necesare. Am asistat undeva prin anul 1974 la demolarea cocioabelor de pe Șoseaua Pantelimon și construirea de blocuri. Undeva după anul 1980 s-a produs demolarea cartierului Izvor pentru a se construi casa Poporului și Bulevardul Victoria Socialismului. Și prin provincie s-au produs demolări. În Pitești s fost demolată Biserica cu ceas pentru a face loc construirii unor blocuri hidoase.
Este adevărat că noul pătrunde dând la o parte vechiul și venind cu acel suflu proaspăt, de primăvară, plin de optimist. Numai că uneori, aruncând lăturile din copaie, unii aruncă și copilul, ceea ce este grav, căci cine a demolat un monument istoric, orice ar face, nu mai are cum să-l readucă la viață, așa cum s-a întâmplat cu Mănăstirea VĂCĂREȘTI.
Este de studiat problema demolărilor, căci entuziasmul care ne duce spre a face dreptate cu orice preț are uneori efecte dintre cele mai puțin acceptabile, din moment ce nu dispunem de fondul locativ al marilor capitale europene și nici de banii ca să ne batem joc după cum cred unii că ar da bine la imagine. Disciplina și rigoarea în construcții este esențială, iar amatorismul nu are ce căuta în luarea marilor decizii legate de sistematizare și mai ales de demolarea de construcții. Este adevărat că nu avem piramide de 5.000 de ani în spațiul mioritic, dar dacă avem o construcție de 200 de ani, să facem ochii mari înainte de a o demola, căci demolarea ei înseamnă anularea unei istorii de 200 de ani.
(06 august 2024)
(06 august 2024)
No comments:
Post a Comment