Friday, August 9, 2024

Interviu cu multiplul campion la culturism, Emilian ȘTIRBU!

  

 
Pe multiplul campion de culturism Emilian ȘTIRBU l-am urmărit de-a lungul anilor în competițiile la care a participat și sunt prieten cu el pe rețeaua de socializare FACEBOOK de câțiva ani. Pe Internet se găsesc o serie de referiri la activitatea competițională a lui Emilian ȘTIRBU și contactându-l am obținut promisiunea lui de a răspunde la întrebările pentru acest interviu.
Am certitudinea că toți cei care vor să facă sport de performanță, au ce învăța din experiența campionului Emilian ȘTIRBU și acest interviu vine în sprijinul lor, căci aici se vor găsi răspunsuri la multe întrebări legate de practica din culturismul de performanță. Întrebările puse de mine au acronimul II de la Ion IVAN, iar răspunsurile date de campionul Emilian ȘTIRBU au acronimul EȘ, ini
țialele numelui său.
II:   Să începem cu începutul: de ce culturism? Ce te-a atras la acest sport?  
:  De ce culturism? Antrenam în sala de fitness din 2007 iar în 2013, din dorința de a evolua ca antrenor am decis să mă pregătesc pentru concursurile de Culturism
II:    Când ai intrat pentru prima dată într-o sală de culturism? 
:  În anul 1999 Sala de fitness de la Facultatea de Drept a Universității București, zona Opera Națională. 
II:   Ce a însemnat un antrenament de începător în ale culturismului, pentru Emilian ȘTIRBU? 
:  Începuturile au fost destul de sigure pentru că eram foarte documentat și pregătit. Eram pasionat de culturism și citeam tot ce apărea în specialitate.
II:  Știm că tinerii sunt nerăbdători să vadă evoluții spectaculoase în dezvoltarea mușchilor după câteva antrenamente. La tine cum a fost? Cum ți-ai dat seama că acesta este drumul tău?
:  Au durat ani până când sa fiu cât de cât mulțumit și pentru primele medalii, dar am avut răbdare. Cu multă muncă, tenacitate și voință, reușești.
II:  Când ți-a venit ideea să mergi la primul concurs de culturism. Te rog să faci o prezentare a pregătirilor, a participării.
:  În anul 2012 am decis ca în anul 2013 să concurez la Dej, la concursul Pro Nutrition Grand Prix, unde mi-au trebuit  9 luni de pregătire.
II:   La sală e una, pe scena de concurs este altceva. Care sunt diferențele?  
: Performanța este un stil de viață. La sală mergi pentru puțin timp, dar trebuie să duci o viață sportivă, să fii disciplinat și strict în annumite situații.
II:     Ca să practici culturismul trebuie să ai niște calități. Care sunt acestea?
:  Trebuie să ai un genetic care să te ajute, un psihic puternic, să ai echilibru, răbdare,  să te implici, să te dedici în totalitate și să ai putere de muncă.
II:     Ce nu trebuie să facă un tânăr dacă vrea să devină sportiv de performanță în culturism?
: Sa nu facă greșeli și sa nu trișeze. Să respecte Jocul
II:   Ai urcat pe scene de concurs cu tineri ca și tine, care în timp au devenit nume importante ale cultrismului. Dă-ne câteva exemple. 
:  Eu am concurat prima data la vârsta de 33 ani. Majoritatea celor care erau pe scenă, erau deja nume mari.
II:     Când te pregătești pentru un concurs, antrenamentele diferă de antrenamentele normale. Care sunt diferențele?
:  Sezonul de off și on diferă și ca plan de antrenament, dar mai ales alimentar și nutrițional.
II:     Să vorbim despre pozițiile obligatorii din concursuri. Ele se pregătesc. Cum?
:  Există momentul în care pregătești poziția apoi o fixezi și repeți mereu, chiar zilnic, pentru a putea scoate în evidență grupele de mușchi, cât mai bine.
II:     În concursuri, sportivul vine cu un număr la alegere cu fundal muzical. Cum îți alcătuiești acest exercițiu? Cum alegi muzica? Are o poveste în spate?
:   Melodia te poartă pe brațe și te așează în poziții care te reprezintă, cu care te identifici. De regulă, aleg piese potrivite, care mă inspiră.
II:    Cu trecerea timpului, experiența își spune cuvântul. Există experiență în a alcătui structura antrenamentelor? Ce rol joacă documentarea din literatura de specialitate?
:  Timpul iși pune amprenta asupra unui sportiv. Îl educă, îl face mai bun, mai competitiv. Înainte de începerea unei pregătiri se pun pe hârtie toate detaliile pentru atingerea obiectivelor din an, se ține cont de calendarul competițional, implicit de prima competiție. În funcție de asta se întocmește planul pentru prima parte de pregătire, cât și pentru ultimile săptămâni înainte de concurs. Cu cât experiența este mai mare, cu atât pachetul de informații este mai bogat și pregătirea mai complexă.
II:   Experiența acumulată prin participarea în competiții își spune și ea cuvântul. Emoțiile au rămas tot foarte mari cu trecerea anilor la urcarea pe scena de concurs?  
:  Am muncit mult pentru medaliile de aur. Emoția e de nedescris, dar merită.
II:     Cum te-ai simțit când ai ocupat primele poziții pe podiumurile de concurs?
:   După mulți ani de pregătire și concursuri a venit și primul mare titlu. În anul 2019 am câștigat primul titlu de campion. Din  acel moment am știut că acest titlu mă obligă să fiu mai bun, să confirm.
II: Cum a fost când ai devenit campion național?
:   Am fost la culturism seniori și masters campion național. Categoriile au fost dificile cu sportivi foarte buni.
II:    Care sunt categoriile la care ai participat în competiții?
:  Seniori și Masters.  Au fost categorii grele, aprig disputate.
II:     Sunt categorii cu mai mulți concurenți sau cu mai puțini. La categoriile la care ai participat cum a fost? Care au fost sportivii cu care ai concurat?
:  Categoriile diferă. Unele au sportivi mai mulți, altele mai puțini.
II:   Se vorbește mult despre performanță, despre forma de prezentare în concursurile de culturism. Detaliază te rog, pentru ca lumea să înțeleagă ce înseamnă performanță, ce este forma maximă în care se prezintă sportivul? La tine cum este? 
: Performanța cere sacrificii. Implicare. Forma maxima o atingi la finalul pregătirii, când urci pe scena. Cu cât muncești mai mult cu atât rezultatul este mai mare.
II: Ca în orice sport, în culturism, după un concurs, sportivul începe pregătirea pentru următoarea competiție, lăsând în urmă ceea ce s-a întâmplat la concursul precedent, chiar dacă a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului? El luptă să reconfirme sau are alte obiective?
: Depinde de calendarul competițional. Recuperarea după un concurs e foarte importantă, mai ales dacă urmează un alt concurs
II:   Culturismul este un sport scump. Cât de scump este pentru tine; având în vedere suplimentele, alimentația, participările la concursuri? Cum le faci față?
:  O pregatire, pentru mine, depășește 1000 de euro lunar. Muncesc, fac economii și sacrificii și reușesc
II:     Ce înseamnă succesul culturistului în viață, în societate?
:  El devine un exemplu, o emblema
II:     Ai concurat la seniori? Care au fost rezultatele?
:  La seniori am obținut titluri naționale și internationale.
II:     Concurezi la categoria masters. Ce diferențe sunt?
:   Masters aduce în categorie sportivi cu vechime în acest domeniu
II:     Și în culturism, ca peste tot vorbim despre generații de sportivi. Cum caracterizezi generația ta de culturiști?
:   Culturismul a evoluat și noi în același timp.
II:     Dar generația precedentă?
:   Oldies but goldies
II:     Generația care vine din urmă cum este?
:  Generația fără limite
II:     În anul 2023 ai participat la multe competiții. Cum a fost acest an pentru culturistul Emilian ȘTIRBU?
:  Anul 2023 a fost un an greu dar mulțumitor.
II:    Ce-ți propui pentru anul 2024 în plan competițional?
:  2024 trebuie sa fie cel mai bun an competițional. Și tot așa înainte. Cu multă muncă și implicare trebuie să evoluez de la an la an și să urc pe scenă cu o formă și mai bună.
II:     Ai secrete în structurarea antrenamentelor? În pregătirea participării la competiții?
:  Secretele sunt secrete. Planurile de antrenament conțin multe strategii.
II:     Ești antrenor personal. Cum trebuie să fie un antrenor personal de succes?
:  Un om deosebit, un psihopedagog, răbdător,  calm, tenace ,atent la fiecare persoană cu care lucrează, bine informat și echilibrat.
II:     Ce înseamnă să fii exemplu de comportament într-o sală de culturism?
:   Trebuie sa ai educație, sa respecți și sa ai o conduita fără greșeală
II:     Cum se  îmbină culturismul cu munca de zi cu zi în profesia unde ai jobul?
:   Imbinăm plăcutul cu utilul și pasiunea cu stilul de viață
II:     Cum îl vezi pe culturistul Emilian ȘTIRBU peste 5 ani?
:  Peste 5 ani îmi doresc să fiu sănătos și cu palmaresul îmbunătățit.
3II:    Dar peste 10 ani? 
:   Peste 10 ani? Mai tânăr și mai puternic.
II:   Când privești în urmă, cum caracterizezi cariera ta de culturist de performanță?  
: Nu am renunțat la visul meu deși ani la rând nu reușeam să obțin rezultatele pe care mi le doream. Să fiu acolo, pe scenă, printre grei, era cel mai important lucru pentru mine. Am avut răbdare, am muncit enorm, am crezut în mine și am reușit. 

Îi mulțumesc sportivului Emilian ȘTIRBU pentru că a răspuns întrebărilor mele și-i urez mult succes în munca pe care o desfășoară!

09 august 2024
 
 

No comments:

Post a Comment