Sunday, November 27, 2022

Doctoratul de pe vremea mea: examenele

În stagiul doctoral de pe vremea mea, mă refer la perioada 1972 - 1978, erau incluse trei examene pentru doctoranzii care proveneau de la învățământul superior economic și patru examene pentru doctoranzii ce proveneau din alte instituții de învățământ superior decât cel economic. Al IV-lea examen era obligatoriu de economie politică. 
Cele trei sau patru examene erau eșalonate pe parcursul a doi ani, mai exact a primilor doi ani din stagiul doctoral.
Tematica examenelor era strict legată de conținutul tezei de doctorat și pregătea abordarea procesului de cercetare pentru teza de doctorat, prin punerea bazelor teoretice a domeniului în care se dezvolta teza.
Un examen presupunea:
- un titlu reprezentativ,
- o bibliografie la zi,
- o structură pe teme și idei,
- o comisie de specialiști,
- un termen de susținere,
- trei subiecte date de comisie,
- răspunsurile doctorandului,
- întrebările membrilor comisiei,
- evaluarea răspunsurilor,
- acordarea notei la examen.
Notele nu erau obligatoriu de 10(zece), ci erau într-o gamă deosebit de largă, ceea ce făcea ca greutatea examenelor să fie semnificativă, iar doctorandul să nu-și ia nasul la purtare cum că el este perfect sau perfecțiunea întruchipată. Eu am luat două note de nouă și o notă de opt la examene și am fost extrem de fericit că mi s-au apreciat bibliografia, structura și mai ales răspunsurile pe care le-am dat.
Conducătorul meu de doctorat a dorit să am comisii puternice, formate din profesori renumiți, mai ales provenind de la alte instituții de învățământ superior. Au venit la examenele pe care le-am susținut eu profesorii Paul CONSTANTINESCU de la Universitatea București, profesorul doctor inginer de management Tudor HOMOȘ,  de la Institutul Politehnic și profesorul Constantin BĂRBULESCU de la Catedra de Management.
Examenele mele au fost:
Modelarea proceselor economice la nivel microeconomic, examen susținut la data de 27.11.1972.
Metode de integrare a modelelor economico-matematice în sistemul de conducere cu mijloace de automatizare, examen susținut la data de 15-01-1973.
Metode și tehnici moderne de conducere, organizare și planificare a întreprinderii industriale, examen susținut la data de 25-04-1973.
Pregătirea unui examen nu era deloc o treabă simplă. După ce am fixat denumirea examenelor de comun acord cu conducătorul științific, am trecut la identificarea bibliografiei. Din aproape în aproape am găsit care sunt autorii străini și autorii români care au scris cărți și articole pe tema examenului. Am schițat o structură a tematicii examenului, fără a depăși zece teme și la fiecare temă am pus la liniuță ideile de bază. După ce am făcut câteva iterații împreună cu conducătorul științific, am ajuns la o formă a bibliografiei, a structurii tematice și mi s-a sugerat cam care ar fi o comisie în fața căreia să susțin examenul. Am mers la profesorii pe care conducătorul de doctorat îi vedea ca făcând parte din comisie și le-am arătat tematica și bibliografia. Unii dintre ei au intervenit și pe tematică și pe bibliografie. După ce s-au fixat bine lucrurile, am continuat să studiez bibliografia, am conspectat, am comparat, am sistematizat, am analizat și am ajuns după multe zile de studiu, să cunosc cât de cât ceea ce cerea acel examen. Am discutat cu profesorul conducător științific și după ce s-a convins că ajunsesem la un stadiu satisfăcător de cunoaștere a problematicii, am stabilit intervalul cân să fie susținut examenul. De comun acord cu membrii comisiei, s-a ajuns ca zilele de susținere ale celor trei examene să fie cele specificate de mine mai sus.
De regulă, examenele le-am susținut în partea a doua a zilei, căci atunci erau liberi profesorii din comisiile mele și au durat de fiecare dată destul de mult, căci profesorii doreau să se convingă că citisem cărțile din bibliografie, că înțelesesem ce era scris în ele și că sunt în stare să folosesc ceea ce învățasem pentru examen în viitoarea mea teză de doctorat. Numai eu știu cât de mari au fost emoțiile mele la acele examene, căci eu eram atunci foarte tânăr, iar membrii comisiei erau profesori renumiți, cu cărți publicate în edituri și aveam pentru ei un respect cu totul deosebit.



(27 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment