Sunday, November 27, 2022

Doctoratul de pe vremea mea: prezentarea referatelor

Pe vremea mea, stagiul doctoral includea elaborarea a trei referate, care se doreau a fi capitole ale tezei de doctorat. Elaborarea și prezentarea referatelor se realiza în următorii doi ani ai stagiului doctoral, căci primii doi ani erau dedicați susținerii de examene. Un referat era o lucrare cam de 30 -50 de pagini, care avea:
- o copertă,
- un cuprins,
- o introducere,
- câteva capitole,
- concluzii,
- bibliografie,
- eventual anexe.
Eu fiind un tip cu frica lui Dumnezeu, știind că referatele se susțineau în fața colegilor din subcolectivul de Informatică Economică al catedrei de Cibernetică Economică și că mulți dintre colegi nu aveau doctorat și aveau tendința de a fi extrem de critici și de exigenți cu ceilalți, am căutat:
- să elaborez referatele la termene,
- să le depun cu o lună înainte de susținere,
- să pregătesc foarte amănunțit susținerea,
- să am planșe, slide-uri pentru videoproiector,
- să fiu prezent ca o persoană îngrijită.
Era un proces îndelung muncit, cu o bibliografie bine închegată, cu text dactilografiat, cu scheme, cu grafice, adică era o lucrare de cercetare de sine-stătătoare. De fiecare dată când am susținut referatele am primit întrebări, am primit sugestii, dar am primit și critici acide, pe care le-am suportat cu stoicism, pentru că veneau din direcții absolut nepotrivite, dar am supraviețuit. Conducătorul meu științific fiind o persoană extrem de ocupată, s-a nimerit să nu fie prezent la niciuna dintre susținerile de referate. Nici nu era obligatoriu, căci în final, trebuia să se supună la vot și subcolectivul de Informatică Economică era acela care decidea dacă referatul trecea sau nu trecea de furcile sale caudine. Din fericire, de fiecare dată din cele trei dăți, referatele mele au trecut prin vot deschis de colegii din subcolectiv, dintre care mulți erau specialiști din producție și aveau deja experiență, căci venind în regim de plaa cu ora, ei veneau cu practica industrială. 
Referatele mele au fost:
Prezentarea generală a modelului de secție, prezentat în 25-11-1975, aprobat prin vot deschis.
Metode de soluționare a modelului de secție în vederea luării automate a deciziilor, prezentat în 24-02-1976, aprobat prin vot deschis.
Integrarea modelului de secție în sistemul informațional-decizional al întreprinderii, prezentat in 9-06 1976, aprobat prin vot deschis.
Nu mi-a fost deloc ușor să elaborez aceste referate, pentru că stagiul doctoral mi l-am desfășurat în paralel cu activitatea didactică și de pe poziția de asistent universitar aveam cele 6 seminarii, adică 12 ore din normă plus o serie de seminarii în plata cu ora. Trebuie să spun că nu erau seminarii la o singură disciplină, căci regula era să am mai multe discipline și nu era deloc ușor să pregătesc acele seminarii. În plus, trebuie să mai spun că mie îmi plăcea să fiu practic, adică studenții cu care lucram, să scrie programe și să le ruleze la calculator. De această treabă tot eu mă ocupam, căci trebuia să duc cutiile cu cartele la dispecerat și să iau programele cu imprimante după rularea pe calculator.
Nu trebuie să mă plâng deloc pentru că am avut șansa unică de a avea și un contract de cercetare pe baza căruia mi-am făcut teza de doctorat, căci acel contract se referea la o secție a unui combinat chimic de producere a policlorurii de vinil, proces discontinuu, care însemna autoclave și gestionarea agentului de răcire, Contractul era de un milion de lei, ceea ce în acea perioadă însemna o sumă colosală.
Eu sunt individul care are obsesia lucrurilor neterminate și de aceea referatele erau pentru mine chestii pe care le începeam și trebuia să le termin. 








(27 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment