Friday, November 18, 2022

Demisia și abdicarea sunt acte de voință personală

Demisia și abdicarea sunt acte de voință personală a celor aflați pe anumite poziții în societate. Directorii, președinții, șefii, executanții de rând au dreptul de a demisiona, părăsind cabinetele sau simplelel locuri de muncă. Regii și domnitorii abdică, părăsind tronurile.Nimeni nu demisionează de plăcere, cum niciun rege nu abdică de plăcere.
După demisie, cel care își exercită acest drept constituțional, în CV-ul propriu, va scrie că în perioada începând cu data YYYY și terminând cu data ZZZZ a exercitat funcția de președinte sau de director sau de șef la ceva sau de executant în meseria T. Dacă vrea, va scrie că a plecat de acolo prin demisie, dar în 100% din cazuri nu va scrie, pentru că se știe că omul demisionează nu din fericire sau că a fost atât de apreciat încât tensiunile acumulate de atâta bine l-au făcut să-și ia bocceluța și să plece. Regele sau domnitorul care abdică, mergând pe principiul că nu încap două săbii într-o teacă, își cam face bagajele și iese din decor și dacă nu vrea, este forțat s-o facă.
După demisie, cel care a demisionat este apelat cu domnule X și se vorbește despre el ca X fostul președinte sau X fostul director sau X fostul salariat. Despre regele și despre domnitorul care au demisionat se vorbește la trecut ca despre X care a domnit, specificând perioada. 
La noi, din fudulie, unei persoane care cândva a fost ministru sau președinte sau senator, când cineva i se adresează folosește sintagme precum: domnule ministru, domnule președinte sau ceva exhivalent și vezi cum fața celui căruia i se fac adresări atât de pompoase i se luminează fața. Chiar și celor care au demisionat ceremonialul adresării rămâne în vigoare. În cazul regilor și domnitorilor care au abdicat, formulele de adresare sunt extrem de variate, pentru că în exil, cel ce a fost rege sau domnitor, își trăiește durerea și tristețea vremurilor care le-au fost potrivnice și pentru ei vorbitul la trecut este un recurs extrem de neplăcut, pe care îl evită, iar excelență este formulă de adresare convenabilă, neutră și acceptată.
Mi separ nepotrivite formulele ex-președinte, ex-director, ex-salariat, ex-rege sau ex-domnitor și de aceea cei ce le folosesc decad vertiginos în ochii mei cei vigilenți la nuanțe.


(19 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment