Friday, November 25, 2022

Legende istorice din Bucovina

Cartea lui Simion Florea MARIAN intitulată Legende istorice din Suceava, publicată de Editura Junimea de la Iași în anul 1981. Cartea are 194 de pagini, iar criticul și istoricul literar Paul LEU face o analiză detaliată a activității lui Simion Florea MARIAN, în introducerea de 25 de pagini care preced scrierile lui S. Fl. MARIAN. Există și o notă de substanță asupra ediției și un rezumat în limba franceză al introducerii.
Am citit legendele scrise de Simion Florea MARIAN atunci când am cumpărat cartea, dar am revenit în anul 2011 dând s-a născut nepotul meu care se numește Dragoș, pentru a-mi reîmprospăta legenda lui Dragoș-vodă de la paginile 27 - 39.
Scriitorul Simion Florea MARIAN are o gamă foarte largă de cititori, de la copii, până la adulți și la cei trecuți demult de prima tinerețe, pentru că stilul său este alert, are la bază un vocabular pe care îl mânuiește cu mare talent. Eroii legendelor bucovinene au dialoguri vii, naturale, dinamice, iar acțiunea este ușor de urmărit. Firul povestirilor este continuat cu măiestrie și atmosfera creată este autentică, desprinsă din vremurile de demult.
Autorul legendelor este un scriitor foarte documentat, înzestrat cu talentul de povestitor, care știe să spună povești în așa fel încât să fie urmărit cu atenție maximă. Legendele au eroi frumoși, cu suflet mare, viteji, care tot timpul când se înfruntă cu forțele vrăjmașe, găsesc resurse pentru a ieși învingători.
Pentru a crea atmosfera vremurilor de demult, Simion Florea MARIAN introduce în scrierile sale și cuvinte ale limbii literare vechi, fără a necesita note de subsol explicative, destul de obositoare pentru cititorul care dorește să citească legende fără a depune eforturi suplimentare.
Povestirile lui Simion Florea MARIAN sunt de lungimi nu prea mari, unele au 3 pagini, altele au 9 pagini, dar există și o legendă de 13 pagini. Mi se par extrem de utile a fi citite copiilor înainte de culcare, căci sunt dense și au învățăminte frumoase de fiecare dată. Toate povestirile se încheie frumos, eroul pozitiv iese de fiecare dată învingător. Bucovina este un ținut de basm, cu oameni speciali, cu mănăstiri pictate, cu păduri seculare, cu gospodării bogate. Legendele vin să arate că Bucovina este tărâm binecuvântat de bunul nostru Dumnezeu.


(25 noiembrie 2022)








No comments:

Post a Comment