Wednesday, November 16, 2022

Un Dorel, doi Dorei...

Fiecare popor are un Dorel al lui. Dacă într-un popor sunt mai mulți cu caracteristicile lui Dorel, pluralul la Dorel este Dorei, zicea un domn general la televizor.
Dorel este un tip care face lucrurile pe dos.
Dorel este cel care dorește să ia fierul de pe o macara turn, începând să taie bucățile de la bază. Macaraua se prăbușește peste blocurile învecinate, doar că Dorel și-a dorit să ia ușor barele de metal.
Dorel vrea să sape un șanț cu cupa unui escavator, drept care sparge o mare conductă de apă și inundă un cartier. El se miră și ridică din umeri nedumerit. Ce căuta conducta în drumul lui?
Dorel proiectează un pod care traversează o cale ferată. Când lucrarea este gata, la inaugurare toți își dau seama că locomotiva nu are cum să treacă pe sub podul care este prea jos. Dorel este siderat că locomotiva a avut neobrăzarea să fie mai înaltă decât podul construit cu pasiune.
Domnul general de la televizor vorbea despre Doreii din armată, care iau decizii imprecise, iar rezultatul s-a văzut în 15 noiembrie la ora 16:40. Fiecare generație de echipamentele militare au riascurile lor de eroare, exprimate cifric, drept care, utilizatorii vin să facă o serie de corecții, care să contracareze parte din aceste riscuri. Doreii de care a vorbit domnul general, înseamnă că nu au făcut acele corecții și rezultatul s-a văzut. Noroc că există acum instrumente extrem de precise care urmăresc traiectorii și stochează informații. Mai există și algoritmii care urmăresc traiectoriile aval. amonte, adică pornind de la punctul terminus, din aproape în aproape, până la punctul de start. Deci, cu precizie de 100% s-a stabilit cine au fost Doreii, iar tăcerea în acest caz nu este de aur, cum ar zice un vechi proverb, dar în alt context.


(16 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment