Sunday, November 27, 2022

Informații vs cunoștințe

Au fost mulți care au încercat să definească informațiile și cunoștințele, dar după părerea mea, atât informațiile cât și cunoștințele trebuie tratate ca mulțimile din matematică, adică să fie considerate noțiuni primare și să fie definite prin exemple.
Informațiile sunt o reflectare neprelucrată a realității.
Informațiile sunt senzaționale.
Informațiile sunt completa sau incomplete.
Informațiile reprezintă doar acele noutăți care prezintă interes.
Informațiile sunt chestiuni despre fapte pe care nu le știam
Informațiile se referă la noutăți preluate direct din viața de zi cu zi.
Noi suntem bombardați în fiecare clipă cu tot felul de informații, căci lumea noastră înconjurătoare ne furnizează informații fără întrerupere, iar noi suntem avizi de informații, pentru că dorim să derulăm activități numai dacă suntem bine informați. 
Mergem la piață și ne orientăm spre mărfurile despre care am primit informație că au discounturi mari.
Cumpărăm un medicament după ce am primit informația că ne rezolvă problema de sănătate.
Îl înscriem pe copilul nostru la liceu numai după ce aflăm media lui la examenul de capacitate.
Calitatea deciziilor noastre depinde de informațiile care stau la baza lor.
Televiziunea, telefonul mobil, rețelele de socializare sunt furnizorii masivi de informație în ziua de azi.
Cu cunoștințele lucrurile stau ceva mai greu. Cunoștințele se obțin din informații după ce informațiile sunt prelucrate, iar rezultatele sunt foarte bine argumentate, încât sunt credibile. Deci, cunoștințele sunt informații selectate, verificate, prelucrate, agregate, care sunt concentrate în rezultate de utilitate ridicată pentru fiecare dintre noi. Oamenii au nevoie de informații pentru a se ghida în activitățile lor curente, dar se bazează pe cunoștințe atunci când iau decizii majore și fac cei mai importanți pași în viața lor.
Există cunoștințe foarte clare despre imponderabilitate.
Există explicația vitezei corpurilor în cădere liberă în vid.
Există cunoștințe despre dinozauri.
Există cunoștințe despre triunghiul dreptunghic.
Dacă lumea are nevoie de informații, lumea nu poate trăi fără cunoștințe. Căci trebuie să existe cunoștințe despre cum se face un foc, despre cum se întreține un foc. Trebuie să existe cunoștințe despre folosirea curentului electric și despre riscurile de a lucra cu fire neizolate prin care trece curent electric.
Informațiile nu sunt în contradicție cu cunoștințele. Din multe informații prelucrate de fiecare dintre noi, rezultă cunoștințe pe care le folosim în beneficiul nostru și pe care dacă suntem dispuși le transmitem și altora. Cunoștințele acumulate de noi,  generează experiența noastră de viață, pe care o folosim și pe care căutăm să o îmbogățim.
Există cărți în care găsim informații. Acele cărți au un grad de perisabilitate ridicat.
Există cărți în care găsim cunoștințe și din care învățăm lucruri utile pentru viața noastră de zi cu zi.
Noi nu putem trăi nici fără informații, nici fără cunoștințe.
În viața noastră trebuie să existe un echilibru între informațiile pe care le vehiculăm și cunoștințele pe care le folosim. Dacă deținem mai multe informații decât cunoștințe există riscul să ne transformăm în bârfitori, colportori, mincinoși. Dacă există mai multe cunoștințe decât informații nu înseamnă că devenim mai deștepți, ci reușim să-i irităm pe cei din jur că lăsăm impresia că vrem să facem pe deștepții.


(27 noiembrie 2022) 

No comments:

Post a Comment