Thursday, November 24, 2022

Lozincile la români

Trebuie spus din start că poporul român are o bogată cultură orală. Nu mă voi referi aici la baladele populare, nici la doine și nici la bocete. În hore existau chiuituri, adică distihuri care evidențiau diferite stări sufletești ale celui care învârtea o horă sau aduceau în atenția celor din jur unele aspecte legate de o parteneră de dans. Era acolo veselie mare și bună dispoziție.
Cu trecerea timpului, manifestările populare au fost transferate spre stradă, acolo unde se întâlneau oamenii să-și manifeste fie nemulțumirile din marșurile de protest, fie bucuria, la manifestările omagiale asociate unor zile importante din istoria națională.
Lozincile sunt oglinda vie a istoriei noastre și nu trebuie să le uităm prea ușor, căci ele scot la iveală un mod de gândire sintetic al oamenilor, plin de realism, bazat pe sentimente profunde, naturale și mai ales orientate spre accentuarea unei laturi evidente din viața unei colectivități. Iată câteva:

Cine n-o vota secerea,
Să cadă cu burta-n ea!

Cine n-o vota la cruce,
Paștele să nu-l apuce!

Ana PUKER și cu DEJ,
Au băgat spaima-n burgheji.

STALIN și poporul rus,
Libertatea ne-au adus.

Cine-a stat cinci ani la ruși,
Nu poate gândi ca BUSH.

IMeGheBe.
Face ordine!

ILIESC-apare,
Soarele răsare!

Exemplele sunt cu mult mai numeroase, dar am spicuit doar câteva dintre sclipirile populare ale străzii, pentru a evidenția că spiritul popular este viu, dinamic și concret, iar capacitatea de a aranja cuvintele aproape că se dezvoltă spontan, creatorul popular fiind cu o inventivitate maximă. Multe dintre lozinci sunt formate doar dintr-o propoziție sau dintr-o frază, fără a fi ritmate, precum:

Moarte intelectualilor,

CEAUȘESCU și poporul!

Trăiască PMR!

Trăiască PCR!

Trăiască RSR!

La un moment dat, pentru a obține efectul scontat, agitatorii din rândul demonstanților sau protestatarilor împărțeau în public pagini care conțineau lozincile ca texte multiplicate și oamenii știau care sunt textele pe care trebuiau să le scandeze. La un moment dat, erau plasați pe anumite puncte la înălțime persoane care prin gesturi, dădeau startul scandării de lozinci, pentru a păstra aparența spontaneității. Și acum, ca și pe vremea dictaturilor militare sau comuniste, sunt multe prilejuri de a scanda lozinci.


(25 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment