Saturday, November 19, 2022

Mapamond filatelic

În chioșcurile cu ziare din vremurile comuniste se găseau plicuri filatelice care costau 2 lei. În ele se aflau fie 25 de mărci poștale străine obliterate, fie 50 de mărci poștale românești obliterate. O marcă poștală era obliterată, adică ștampilată, dar avea pe spate guma impecabilă, căci fuseseră doar ștampilate, fără a fi lipite pe plicuri și trimise prin poștă. Editura CERES din București, avea o colecție CALEIDOSCOP în care din când în când apăreau și materiale de popularizare referitoare la filatelie.
În anul 1977 a apărut la Editura CERES în colecția CALEIDOSCOP un mic volum intitulat Mapamond filatelic al cărui autor era Aurel CRIȘAN, o lucrare de 238 pagini, iar tirajul era de 72.000 exemplare, ceea ce acum este considerat ceva fabulos, astronomic și de neimaginat, știut fiind faptul că un tiraj de 2.000 sau de 5.000 de exemplare este extrem de mare în ziua de azi.
Autorul a luat cele cinci continente Europa, America, Africa, Asia, Australia, Oceania, Antarctica și la fiecare a inclus țările în ordinea alfabetică. Trebuie spus că apar și entități care au drept de atipări timbre, care timbre au o valoare cu totul specială, dacă provin din zone îndepărtate, fără a fi țări cunoscute din lecțiile de geografie.
La fiecare țară este dată denumirea, care mereu este înscrisă pe timbre, pentru ca atunci când întâlnim un timbru să știm exact din ce țară este. Sunt prezentate și o serie de detalii privind țara descrisă ca suprafață, populația, capitală, limba vorbită, moneda, anul emiterii primei mărci poștale. Sunt prezentate câteva caracteristici ale mărcilor poștale emise de statul respectiv, indicând principalele tipuri de timbre și mai ales tematicile abordate, precum monumente, evenimente istorice, faună, floră, sport, cosmonautică. Pentru fiecare țară este dată și o imagine cu un timbru, ca persoana care consultă acest volum să aibă o imagine cât mai completă și să fie în stare să recunoască mărcile poștale atunci când cumpără plicuri cu timbre străine de doi lei, despre care am scris deja. Explicațiile sunt relevante mai ales prin prisma celui care dorește să colecționeze mărci poștale din toată lumea. Pentru cei care urmăresc doar o singură temă, numai în cazul țărilor unde tema aceasta este dominantă, vor găsi detalii relevante.

(19 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment