Există manageri care-și cheamă sclaveții, le expune la nivel de detaliu sarcinile pe care aceștia le au de realizat, le dă termene și trimite la lucru. Lumea care nu știe cum stă treaba se apucă de muncă plină de elan și se bucură că socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg. Bucuria nu durează prea mult, pentru că managerul îi cheamă din nou pe sclaveți și le spune că au intervenit o serie de modificări. Le expune cu lux de detalii ca și data trecută obiective, activități, distribuie sarcini cu termene. Fiecare sclav se gândește acum asupra a ceea ce preia din ceea ce a lucrat deja și ce aruncă peste bord, dacă lucrurile nu se mai potrivesc.
În spațul mioritic acest tip de management este foarte des întâlnit și PNNR este un exemplu, căci niște indivizi au stabilit ceva, adică mai precis niște ținte nerealiste și acum se merge pentru a se solicita corecții pentru a le aduce pe făgașul normal. Toate acestea se petrec în cazul managementului indeciziilor pe fondul punerii pe poziția de manager a unui tip fără pregătirea corespunzătoare, fără experiență și mai ales, a unui tip secretos și ros de ambiții absurde, care crede că ceea ce el gândește este infailibil.
Dacă am un manager care a fost un profesionist excelent, care a început cu proiecte de complexitate redusă și le-a finalizat cu succes, ca apoi să ajungă la proiecte de complexitate peste medie, pe care, de asemenea, le-a finalizat cu succes, voi avea certitudinea că respectivul manager nu va proceda ca un novice care ia decizii ca peste două ore să-și cheme sclaveții și să-i anunțe că totul s-a schimbat și sarabanda să continue cu periclitarea succesului în derularea proiectului.
Am cunoscut manageri de proiecte ai indeciziilor și de fiecare dată am cerut lucruri scrise, căci acești manageri au tâmpitul obicei de a pune în cârca executanților efectele indeciziilor lui. Dacă el a definit incorect problema, dacă a distribuit incorect sarcinile și resursele, trebuie să-și asume și lucrurile scrise sunt cele mai bune, pentru că vorba zboară și managerul după ce că este și incapabil, mai este și arogant și caută să-și învinovățească sclaveții pentru insuccesul lui ca manager.
Nu este bine să aveți schimburi de replici cu astfel de manageri, căci nu acceptă niciodată că greșesc și sunt violenți în limbaj și în atitudine, căutând cu disperare să iasă deasupra de fiecare dată. Trebuie doar să ne luăm măsuri de protecție, astfel încât în cazul nereușitelor să se vadă exact care este cauza, adică să se vadă că decizia managerului a fost absolut eronată, iar așa-zisele reveniri și corecții pe care el le-a tot propus, au fost tot atât de greșite și au dus proiectul către o fundătură pe care el trebuie să și-o asume.
(14 august 2023)
No comments:
Post a Comment