Am văzut atâtea la viața mea încât ceea ce văd acum nu mă mai miră câtuși de puțin și în plus, pentru toate am explicații legate de cauzele care le determină și de efectele pe care le generează.
În ultimul timp nu am mai văzut deloc oratori. Toată lumea citește texte făcute preponderent de alții. Au trecut vremurile în care apăreau bărbați de stat care rosteau discursuri bine structurate, care erau transcrise după înregistrările făcut în timpul mitingurilor și care mă făceau să concluzionez că vorbitorul are:
- memorie excepțională,
- darul vorbirii,
- dicție perfectă,
- cultură vastă,
- antrenament la colectivități,
- capacitatea de a se adapta.
Oratorul este persoana care studiază colectivitatea, identifică nevoile colectivității și se adaptează rapid astfel încât:
- să vorbească pe înțelesul oamenilor,
- să atingă problemele care-i interesează pe oameni,
- să ofere soluții fezabile la aceste probleme,
- să fie convingător,
- să fie apropiat de oameni prin gesturi și priviri.
Pentru a fi oratorul care vrei să fii, adică să fii omul de succes, trebuie să trăiești în rândul oamenilor, să vorbești cu oamenii, să-i înțelegi și să le simți trăirile, să le descifrezi privirile, mimica feței și mai ales gesturile mâinilor și mișcările capetelor. Unii spun că oratoria nu se învață, te naști orator sau nu. Este un pic de adevăr aici. Te naști orator de excepție dar devii un excelent orator prin multă muncă și perseverență. Fii oratorul care vrei să fii, dacă definești ce înseamnă pentru tine să fii orator și dacă muncești din creu pentru a deveni oratorul care vrei să fii. Dacă rămâi doar la stadiul de dorință sau de intenție, nu vei fi niciodată oratorul care vrei să fii. Pentru a fi oratorul care vrei să fii:
- citește cărți,
- vorbește cu oamenii,
- înțelege-i pe oameni,
- muncește cot la cot cu ei,
- râzi când râd și ei,
- plângi când plâng și ei,
- înțelege-le trăirile,
- învață-le gesturile,
- împrumută limbajul lor.
Oratoria nu este o meserie în sine, o meserie a ta pentru tine, ci este o meserie pe care o exersezi în fața oamenilor, pentru oameni. nu vreau să-mi aduc aminte de politicianul penibil în trenciul de culoare deschisă care vorbea despre feliile de pizza la un miting, ajuns acum europarlamentar, care pozează în înțeleptul lumii, dar care ca orator se vedea de la o poștă că era în afara meseriei.
Eu compar discursul unui orator cu un concert. Să ne imaginăm că la sala Polivalentă se organizează concursul Miss Piranda, care este precedat de un spectacol muzical. Se ridică cortina și pe scenă apare Orchestra Philadelphia care interpretează muzică simfonică sub bagheta dirijorului Robert PAGE. Reacția publicului nu este dificil de anticipat. Să presupunem că suntem la Ateneul Român unde publicul așteaptă să urmărească un concert de muzică de cameră. Se ridică cortina și pe scenă se vede Taraful lui Cleante care începe să cânte muzică lăutărească. Și în acest caz, reacția publicului fin, educat, emancipat și răbdător nu este greu de anticipat. Așa se întâmplă și atunci când oratorul nu are limbajul adaptat la publicul din fața lui și nu-i cunoaște problemele acestui public, pentru că oamenii vor soluții la problemele lor de la cel care le vorbește. Pentru a fi oratorul care vrei să fii, nu este deloc ușor, trebuie muncă și trebuie concentrare totală pe acest obiectiv, iar exercițiul mai întâi la scară mică, mai apoi la scară mare trebuie repetat până când apare acea siguranță și acea unitate a improvizației care asigură legătura dintre vorbitor și cei care-l ascultă. Un orator bun trebuie să asculte de sfătuitorii lui care știu multe despre cuvintele cheie din discurs, despre gesturi și despre îmbrăcăminte, toate asigurând concordanța dintre context și discurs. Orice altă abordare este o eroare și nu vei fi oratorul care vrei să fii.
(12 august 2023)
(12 august 2023)
No comments:
Post a Comment