Sunday, August 27, 2023

Festivalul de muzică ușoară Mamaia 2023 - ziua 3 (în timp real)

A treia seară și ultima a Festivalului de muzică ușoară Mamaia 60 a început sub semnul amintirilor frumoase a ceea ce a însemnat acest festival pentru viața culturală destul de ternă a țării noastre, atât înainte de 1989 când vina era pusă în cârca sistemului bolșevic românesc, cât și după acest an, datorită incapacității de a depăși comportamentul provincial și pizmos al celor ce diriguiesc domeniul muzical.
Liana STANCIU  cu o rochie voluminoasă strânsă bizar în dreapta sub talie gen draperie de castel medieval și Aurelian TEMIȘAN cu un costum mov și un papion disproporționat, ca prezentatori încearcă ei să fie prezentatori, dar nu depășesc stadiul de gazde oarecare, cu aer vetust de misterioși, când lumea știe programul de desfășurare al serii până la cele mai mici detalii și de aceea nu înțeleg de ce se screm ei să țină ascuns numele celui ce va evolua, împroșcând tot felul de detalii nesemnificative despre respectivul, până a-i pronunța numele, ceea ce pe mine mă enervează teribil, mai ales că numele anunțate sunt de aici din spațiul cel mioritic.
Orchestra scârțâie ceva indefinit. E prezentat dirijorul Daniel JINGA, care dacă ar fi ales ceva cunoscut era și mai bine.
Prezentatorii trăncănesc platitudini. Este prezentată în festival Gabriela ATANASOV despre care n-am auzit în ultimele șase luni chiar nimic. Și ea vorbește, ceea ce pentru un cântăreț nu e potrivit. Cântărețul să cânte. Cântă Așa începe dragostea al lui Lucky MARINESCU. Rochia ei este mai interesantă decât vocea, care nu are nimic special, iar dacă o compar cu Lucky MARINESCU, mă apucă jalea. Îi dau nota 3(trei). A spus că e prima dată când cântă cu orchestra. O fi cântat în baie sărăcuța de ea.
Este prezentat Calin GOIA, cel care a făcut rahatul praf la EUROVISION. Și el vorbește în loc să cânte. Cântă piesa Declarație de dragoste, câștigătoare în anul 2001 la Festivalul de la Mamaia. Orchestra sună oribil. Mă întreb ce caută acest GOIA pe scenă, dar dacă așa au vrut organizatorii, asta este. Îi acord nota 3(trei). Seara aceasta a început foarte prost.
Reclame stupide, enervante, grotești.
Este prezentat Sergiu CIOIU, cel cunoscut prin cântecul Vântule. Arată foarte bine pentru cei 82 de ani ai lui, comparat cu alții care au urcat pe scenă zilele trecute și nu au arătat la fel de bine. Faptul că a trăit în Canada de foarte mulți ani și-a spus cuvântul. Cântă Unde ați găsit tinerețea mea cu talentul lui de actor așa cum îl știu eu pe când era foarte tânăr. A recitat versuri ale lui Alexandru MANDY. A cântat un cântec dedicat Mariei TĂNASE cu o dicție impecabilă. La 19:33 Sergiu CIOIU a cântat cântecul Vântul care l-a consacrat. Am închis ochii și este aceeași interpretare ca acum multe zeci de ani. Lui CIOIU îi dau nota 10(zece) pentru interpretare, pentru prezență și pentru acuratețea vocii pe care am recunoscut-o ca fiind cea de acum multe zeci de ani.
Este invitată Silvia DUMITRESCU care se cântă Și mama-mi spune. Eu am imaginea ei de la un recital la Cerbul de aur, când era pe patine cu rotile, dar nu i-am reținut cântecele, că erau undeva spre jazz și mie jazzul mioritic nu prea-mi spune nimic în afară de ceea ce cânta Aura URZICEANU. Îi dau nota 6(șase). La ceea ce zice că este, mă așteptam la alte performanțe vocale. A cântat cântecul În amurg al lui Aurel GIROVEANU. Eu știu alte interpretări cu mult mai spectaculoase. A cântat apoi piesa Nu-mi pare rău de Marius ȚEICU. La cei 64 de ani ai ei cântă foarte bine. Nu am explicație de ce solistele își conservă mai bine vocile decât soliștii. Nu e exclus ca băutura să le facă rău bărbaților sau alte elemente de dezordine. A mai cântat ceva neinteresant. Dacă i s-a oferit ocazia să aibă un minirecital, trebuia și ea să aleagă ceva ca să rămână în mintea noastră pe termen lung. Ori, cântând o aiureală, a trecut neobservată. Mai bine tăcea. Cântecul e Sperând pe mai târziu. Cine mama naibii știe așa ceva să cânte cu ea și să bată din palme?
Se acordă un premiu pentru întreaga carieră lui Corina CHIRIAC. A vorbit despre Angela SIMILEA și Mirabela DAUER la superlativ. Cântă Inima ta și apare Horia MOCULESCU de 86 de ani care cântă la pian, ca în vremurile bune ale lui de debut. Corina CHIRIAC. e sprintenă și MOCULESCU cântă cu ea. E un moment unic. MOCULESCU vorbește frumos. La cei 73 de ani ai ei Corina CHIRIAC este de un dinamism excelent și are voce pe care o conservă bine. I se acordă premiul de excelență lui Horia MOCULESCU. Aduc mulțumiri orchestrei, tehnicienilor și publicului. MIKI ex-Kpital cântă Păi de ce. E îmbtrăcată într-o rochie de dansatoare spaniolă. A cântat De-ai fi tu salcie la mal și mi-a adus aminte de Mihaela MIHAI, inegalabila Mihaela MIHAI care a cântat acest cântec într-o manieră inconfundabilă. A fost acompaniată la pian de Horia MOCULESCU. Lui MIKI ex-Kpital îi dau nota 7(șapte cu minus). A cântat cântecul Corinei CHIRIAC păi de ce și publicul a apreciat.
Spectacolul a fost întrerupt de reclame despre care nu mai spun nimic să nu mă enervez.
A apărut o tipă despre care nu știu nimic. Nici o supervedetă gen Celine DION nu ar fi avut o introducere așa de fără prezentare. A apărut un text care anunțat-o pe Cristina VASIU că va cânta Dor de tine. Îi dau nota 6(șase), cântă prea liniar. I se văd sfârcurile de la țâțe prin rochie, ceea ce n-ar fi trebuit că e totuși un festival de muzică ușoară nu de cabaret.
Este anunțată Ana Maria ROȘU care cântă melodia Un actor grăbit a Laurei STOICA. Îi dau nota 5(cinci), mai are mult de lucru la dramatism și la gravitatea vocii.
Vlad NICOLICI cântă Copacul al lui Jolt KERESTELY cu versuri de Ovidiu DUMITRU, pe care îl cânta pe vremuri Aurelian ANDREESCU. Îi acord nota 9(nouă).
A intrat în scenă LOREDANA cu rochița și cu funda în păr cu care a cântat și acum multe decenii în urmă cântecul Mă întreb, dragă. E parcă neschimbată, căci ea știe să se păstreze, mai ales la voce, de 37 de ani când a câștigat trofeul. A cântat Ce va fi cu iubirea mea foarte frumos, cu dicție și îngrijit, cum numai ea o face din respect față de public. LOREDANA a spus ceva despre cutremurul din 1986.
Prezentatorii vorbesc aiurea.
Prezintă trupa HARA, despre care n-am auzit nimic în ultimii trei ani. Deci pentru mine sunt prime audiții și nu mă pronunț din start. Vreau să văd versuri, ritmuri, rezistență. Au cântat melodia Nostalgie. Apoi au interpretat ceva cu rădăcini folclorice și Balada lui Ciprian PORUMBESCU. După aceea au început un cântec în limba romanes. Le dau nota 5(cinci). La o nuntă în mahala erau buni, dar pe scena unui festival este prea mult, căci saltul este prera mare în raport cu ceea ce au făcut în intervalul 2000 - 2023.
A băgat capul în poză Mona NICOLICI. Mie nu-mi plac părinții care vin și țin copiii de mână, copii de 30 de ani sau în jur de 30 de ani. Pe mine mă enervează când părinții își împing copiii majori și vaccinați, să se realizeze. Vlad nu avea nevoie de o astfel de abordare.
Se vrea ca festivalul să fie un fel de San Remo, dar Liana STANCIU a intrat peste omul politic cu obrăznicia care o caracterizează.
Este prezentată formația VOLTAJ, care la EUROVISION de acum câțiva ani, mai exact din 2015,  a fost de un penibil absolut ocupând locul 15 din 27 de participanți cu 35 de puncte, câștigătorul primind 365 puncte. Nu-mi place deloc această formație, căci nu are ceva special, căci am senzația că toate cântecele lor au ceva în comun, așa cum toate romanele lui Marin PREDA parcă ar fi Moromeții. Formația VOLTAJ are o evoluiție de 6(șase) fiind peste solist. Au cântat multe cântece și au solicitat publicul. Era interesant la cântecul Un ăic, pic, pic dar și un cânte ceva cu bengos și cu fraierii care stau jos. Ritmul este cel cunoscut la VOLTAJ. Au cântat și Doar pentru ea. Au mai cântat cu publicul și alte cântece. Au încheiat cu piesa aceea cu 20 de ani, fără griji și fără bani, piesă pe care o așteptam cu nerăbdare, verificându-mă că e piesa lui VOLTAJ. Prezentatorii au spus banalități despre revederea de la anul, pe care eu nu mi-o doresc tot ca șușa din acest an.
La 23:05 prezentatorii vorbesc vorbe. Liana STANCIU are o toaletă de bucătăreasă. Folosește prea des cuvântul magie. O anunță pe LOREDANA  & Agurida Band. Ea e vedeta festivalului, un model clasic de vedetă cu o intrarea pe măsură. Cântă Bună seara iubite, care îmi amintește de Ion CARAMITRU. LOREDANA are voce și acest lucru se vede, iar formația care o acompaniază e de nota 10(zece). Toate piesele sunt foarte dinamice și LOREDANA le face față la cei 53 de ani ai ei. Am scris vârsta la artiștii care au evoluat la  Mamaia în 2023, căci există foarte mari diferențe de uzură și de performanță. Cântă un cântec Zăpada palmei tale muzica de Adrian ENESCU. Cântă un cântec cu Horia MOCULESCU acum la 23:23. MOCULESCU și LOREDANA cântă împreună un cântec Strada speranței de Vasile VESELOVSCHI. Le dau nota 10(zece). LOREDANA sărută condurul maestrului.
După niște cântece din repertoriul propriu, LOREDANA a făcut un tur de forță folcloric, cântând excelent cântece ale unor mari ariști, în stilul propriu, împreună ci formația Agurida. A jucat, a cântat și nu se simte nimic pierdut în glasul ei, căci a cântat fără pauze. Este la apogeul carierei ei. Îi dau lui LOREDANA nota 10(zece) căci dovedește că e în stare să țină în mână publicul și să cânte doar muzică săltăreață, la 23:53.
Cântă acum Bella ciao și un cântec din filmul Șatra. Concluzionez: LOREDANA is the best!
Încheie spectacolul cu același cântec cu care a început, cu Bună seara iubite, cântec care îmi readuce în amintire imagini speciale din trecutul apropiat al anului 1990.
Apreciez că LOREDANA a ținut un spectacol și acum la 00:16 încă mai este în vervă, așa cum i-am văzut eu pe Elton JOHN și pe STING la San Francisco acum foarte mulți ani, cântând fără pauză cel puțin 90 de minute. Așa se vede clasa, fără artificii precum playback, cum se întâmplă la tot felul de pseudo-cântăreți dâmbovițeni sau mioritici de doi bani.
Încheierea festivalului a meritat-o pe LOREDANA ca simbol. Ea a îngenunchiat în fața publicului. Se face o horă prelucrare pe melodia Trandafir de la Moldova. La 00:29 s-a încheiat recitalul LOREDANEI și s-a pus punct festivalului Mamaia 60.
Voi face o analiză detaliată a acestui festival căc i a fost extrem de inegal, deci nu a scăpat de calificativul șușe, deși a avut câteva momente memorabile, dar dacă într-o oală de ciorbă pui o lingură de c-c-t, totul c-c-t se numește, zice un proverb machedonesc.






(27 august 2023)













No comments:

Post a Comment