S-a vorbit mult timp despre achiziționarea TWETTER de către, dar numai la 27 octombrie 2022 afacerea a fost definitivată pentru 44 miliarde de dolari. Elon MUSK a devenit unic proprietar al platformei. Trebuie înțeles faptul că nu Elon MUSK s-a dus în genunchi să cerșească achiziționarea TWETTER, ci a fost vorba de:
- analiză de business,
- capacitatea de a cumpăra,
- disponibilitatea de a vinde,
- respectarea unor reguli.
Privind graficul ne dăm seama că un om de afaceri își dă seama când face o investiție de viitorul companiei pe care o cumpără dacă este în punctul A și profitul crește, dacă este în punctul B și profitul e staționar pentru o perioadă sau dacă este în punctul C și profitul are tendința de a scădea. Se știe că platforma TWETTER nu a fost scoasă la vânzare nici în punctul A, nici în punctul B, ci în punctul C, dar plasat ceva mai sus decât l-am pus eu în desen.
Este clar că Elon MUSK are obligația de a lua măsuri radicale pentru a stopa declinul platformei, măsuri ce se referă strict la restructurare. Orice s-ar spune, restructurarea unei companii în sensul clasic înseamnă: schimbarea obiectului de activitate, reducere de personal, infuzie de capital pentru modernizarea liniilor de producție, schimbarea managementului, schimbarea politicilor de marketing și nu în ultimul rând înlocuirea filosofiei și politicilor de dinamică. Acum se vorbește de înjumătățirea personalului de la TWETTER și părerile sunt împărțite, dar nimeni nu ia decizii în această privință în afară de investitorul Elon MUSK, cel care și-a băgat banii în afacere și și-a asumat riscurile. Se vorbește de faptul că el nu a făcut în prealabil anunțuri de disponibilizare, dar în istoria USA nu este el primul care a procedat așa și se pare că legea nu-i interzice o astfel de abordare.
S-a vorbit de modificări la nivel de politici de marketing, nu radicale, ci despre obligativitatea unor clienți de a plăti sume suplimentare pentru a obține un spor de securitate în derularea afacerilor lor prin această platformă.
Mi se par nerelevante chibițărelile de pe margine ale unor inși care-și dau cu părerea, căci ei nu înțeleg ce înseamnă riscul pierderii celor 44 de miliarde de dolar, într-o afacere unde produsele finite sunt necorporale și în structura costurilor salariile reprezintă peste 90%. Știe el Elon MUSK ce face că nu obținea el sutele de miliarde miliarde dacă era fraier în afaceri.
(05 noiembrie 2022)
No comments:
Post a Comment