Monday, November 14, 2022

Pictorul Benone ȘUVĂILĂ

În vremurile de demult pe când mergeam prin expozițiile de pictură din București, am văzut picturi nenumărate. Unele mi-au atras atenția mai mult, altele mi-au atras atenția mai puțin. Când găseam tablouri ce mi se păreau interesante, intram în detalii, adică citeam numele pictorului, mergeam la bibliotecă și mă documentam. Dacă mă lămuream și căutam să aprofundez, căutând și alte tablouri, albume, pliante cu expozițiile pictorului. Urmăream evenimente la nivel național, unde participau mai mulți artiști. Când vizitam muzee, mă documentam să văd dacă pictorul ce mă interesa avea tablouri acolo.
Să dau un exemplu, când am vizitat Muzeul PUȘCHIN din Moscova, am fost foarte încântat să văd acolo un tablou al lui Dumitru GHIAȚĂ.
În vremurile de demult, picturile lui Benone ȘUVĂILĂ și mi-au plăcut foarte mult nuanțele de verde și petele de verde coroanelor unor copaci, dar și ale pășunilor întinse și așezate pe orizontală. Am apreciat liniile care delimitau contururile caselor, vaselor, florilor, crengilor.
Naturile moarte din tablourile lui Benone ȘUVĂILĂ au ceva special în atmosfera pe care o construiește artisul. Am rămas de multe ori în fața tablourilor lui Benone ȘUVĂILĂ expuse te atunci în galeriile din București. Nu am discutat niciodată cu doamnele care erau în sălile unde se expuneau lucrările, pentru că nu-mi permiteam să achiziționez opere de artă. Le priveam doar și îmi încărcam bateriile cu optimismul pe care îl degajau teablourile în culori vii ale lui Benone ȘUVĂILĂ.
Am achiziționat un album tipărit la Editura Sport-Turism din București, 1982, cu 48 de pagini. Textul era realizat de poetul și prozatorul Mircea MICU. Albumul conține 37 de reproduceri color care dau o imagine suficient de corectă asupra operei pictorului  Benone ȘUVĂILĂ. Păcat că Wikipedia nu conține un articol consistent dedicat acestui pictor.


(14 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment