Saturday, November 12, 2022

Aventura unei tentative de a participa la un congres științific în comunism

Profesorul Ludovic TOVISSI, conducătorul meu de doctorat, cu care susținusem teza în 3 februarie 1978, avea foarte multe legături cu profesori din străinătate și purta o intensă corespondență cu aceștia. Așa a fost și în cazul profesorului J. ROSE, cel care organiza Congresele Internaționale de Cibernetică și Sisteme.  Profesorul TOVISSI a primit o invitație pentru a trimite o lucrare la Congresul Internațional de Cibernetică și Sisteme de la Londra, care se desfășura în 7 - 11 septembrie 1987.
Când profesorul mi-a arătat acea invitație, am luat legătura cu cei cu care mai colaboraserăm exact în aceeași echipă de patru, așa că într-un timp relativ scurt, am elaborat lucrarea Analysis of Software Complexity, avându-i autori pe Ludovic TOVISS, Ion IVAN, Romulus ARHIRE, Marian MĂCEȘANU.
Condiția pentru a trimite o lucrare în străinătate era ca părți ale ei, mai ales rezultatele originale, să fi fost publicate în țară. Noi îndeplineam condiția cu prisosință, căci aveam articole pe acestă temă publicate în revistele românești.
Am trimis lucrarea la Londra pe banii noștri, cu aviz de la rectorat.
Am primit confirmarea acceptării.


Am primit instrucțiuni pentru pregătirea publicării.



Ne-am apucat să facem demersuri pentru a participa.



Am primit un răspuns năucitor.




Comuniștii nu spuneau niciodată un nu hotărât. Am primit aprobarea de a merge la Londra, nu în data solicitată 7-11 septembrie 1987, ci în vacanța de iarnă a studenților, de parcă acel congres îl aștepta pe nefericitul de Ion IVAN să vină să-și prezinte lucrarea...
Dacă stăm să vedem cum curg acum problemele, managerii din ziua de azi nu sunt cu nimic mai breji decât comuniștii de dinainte de 1989. Am nenumărate exemple de decizii la fel de aiuritoare, doar-doar să-l împiedice pe om să evolueze așa cum își dorește el.


(12 noiembrie 2022)

No comments:

Post a Comment