Wednesday, November 17, 2021

Blestemele și teoria probabilităților

Cine se apucă să analizeze blestemele din punct de vedere științific, are mai multe modalități de a o face. Eu mă voi ocupa de abordare folosind teoria probabilităților. Dacă pornim de la ideea că a blestema înseamnă a formula o propoziție ce corespunde unei acțiuni.
Lua-te-ar dracul, să te ia!
Fire-ai al dracului, să fii! 
Călca-te-ar trenul, să te calce!
Damblagi-re-ai, să damblagești!
Lovi-te-ar calul gospodăriei!
Dar-ar boala peste tine!
Și multe, chiar foarte multe altele, căci imaginația răului este foarte bogată la om.
Sunt acțiuni A1, A2, A3, ..., An gândite de cel care știe să blesteme și care chiar blestemă. Pentru a simplifica lucrurile, vom presupune că ura celui care blestemă este uniform repartizată, căci un blestem n-ar trebui să fie mai cutremurător decât altul, deși efectele sunt diferite, dar o dată zburată vorba, se înregistrează ca atare și nimic altceva. Deci probabilitatea asociată zicerii este P(Ai) = 1/n, i=1,2,3,..., n.
Persoana căreia îi este adresat blestemul derulează numeroase activități și traversează o multitudine de stări, S1, S2, S3, ...., Sm, iar probabilitatea ca persoana să se afle într-o anumită  stare, în ipoteza echiprobabilității stărilor, este P(Sj) = 1/m, j=1,2,3,...,m. Numerele n și m sunt foarte mari, datorită naturii umane și experienței sociale a ființei umane.
Privit prin prisma teoriei probabilității, acțiunile descrise în mulțimea blestemelor și stările în care se află cel spre care a fost direcționat blestemul sunt evenimente independente și probabilitatea de a se produce acțiunea Ai și Starea Sj, P(Ai Λ Sj) = (1/n)*(1.m). Datorită faptului că n și m sunt numere foarte mari, probabilitatea producerii unui blestem este foarte, foarte mică. Și totuși există situații în care apar coincidențe, ceea ce-i face pe oameni să creadă în blesteme. Este exact ca în cazul jocului de LOTTO, în care extragerea celor 6 numere chiar dacă este un fenomen foarte rar în exista un bilet care să le conține, în momentul în care apare câștigătorul, deja lumea crede în noroc și perseverează în a cumpăra bilete de LOTTO, crezând că norocul îi va surâde fiecăruia. În cazul blestemului se vorbește de ghinion.

(17 noiembrie 2021)

No comments:

Post a Comment