Wednesday, November 17, 2021

Selecția naturală și selecția socială

Selecția naturală la animale, la plante și chiar și la oameni a presupus ca în perioadele de schimbări ale condițiilor de  mediu, supraviețuiește:
- cel mai puternic,
- cel cu capacitatea de a se adapta, 
- cel care a avut șansa unei poziționări favorabile,
- cel ajutat de cei din jur, deja adaptați.
Selecția naturală funcționează și printre oameni, desigur. Apar situații în care calitățile fizice fac diferența sau momente de competiție spontană în care calitățile native sunt cele care-și spun cuvântul. De regulkă, oamenii evită situațiile de implicare în selecția naturală a lor sau a odraslelor pentru că există temerea ca pozițiile ocupate să-i pună pe poziția de perdanți.
În situații limită, oamenii sunt supuși selecției naturale și numai cel mai puternic iese învingător. 
În cazul selecției naturale trebuie evaluate pierderile. Încălzirea globală, poluarea, generează mari pierderi și rolul omului este acela de a controla aceste pierderi, cât nu este prea târziu.
Selecția socială este specifică oamenilor și aici intervin principiile, morala, puterea, banii și capacitatea de orientare. Se știe cu siguranță că selecția socială presupune o serie de elemente care diferențiază startul indivizilor. Se spune că toți ne naștem egali. Numai că locul unde ne naștem, contextul în care trăim, fac diferența și selecția socială acționează dramatic. 
Un copil de la țară, oricât de dotat este el nativ, din moment ce nu are condiții de a merge la școală, de a fi meditat, de a fi îndrumat de părinți pentru a urma liceu și facultate, în cadrul selecției sociale este sortit să ocupe un loc marginal în societate, în timp ce un copil născut la oraș, din părinți cu poziție peste medie în societate, va urma un liceu bun, va fi meditat, va urma o facultate care să-i pună în evidență calitățile și selecția socială îi este favorabilă.
Selecția socială generează și ea pierderi. Dacă la o competiție internațională cei care participă sunt aleși după alte criterii decât cele valorice, este clar că apare o mare pierdere, iar faptul că unele abilități nu se conservă, pierderile sunt ireversibile. este de dorit ca societatea, prin transparență maximă, să controleze aceste pierderi, nu pentru a le minimiza, că ar fi prea mult, ci pentru a le gestiona eficient.


(17 noiembrie 2021)

No comments:

Post a Comment