Tuesday, November 23, 2021

Mircea COȘEA, bătrânul doar teoretician

Pe când eram eu student în anul întâi, adică în anul universitar 1965-1966, bântuia pe la etajul al III-lea din clădirea Căderea Bastiliei a Institutul de Științe Economice și Planificare V. I. LENIN, un tânăr despre care colegele mele de grupă vorbeau numai la superlativ pentru că era:
- foarte tânăr,
- foarte înalt,
- foarte frumos,
- foarte aranjat.
Am aflat de la ele că se numea Mircea COȘEA, era asistent universitar la Catedra de Economie Politică și îl avea șef de catedră pe marele profesor universitar doctor Nicolae N. CONSTANTINESCU, cu care peste ani și ani am avut ocazia să colaborez pe linie politică. Colegele mele oftau când se vânzolea pe culoarele clădirii tinerelul Mircea COȘEA și regretau că nu el este asistentul nostru de Economie Politică.
În anul 1986 Mircea COȘEA a susținut în ASE teza de doctorat de 1971 pagini, intitulată Probleme ale perfecționării metodei de cercetare in domeniul economiei politice cu aplicație la relațiile economice internaționale, avându-l conducător științific pe profesorul universitar doctor docent Nicolae N. CONSTANTINESCU.
A urmat cursurile ISEP București pe care le-a absolvit în 1965, fiind reținut la Catedra de Economie Politică pe poziția de asistent universitar stagiar. Din CV-ul său rezultă că a urmat un master de doi ani în Italia pe care l-a absolvit în 1970. Între 1973 -1986 Mircea COȘEA a lucrat în străinătate, pe poziții de funcționar la instituții internaționale de pe lângă ONU. A reapărut prin ASE mult mai târziu și a devenit profesor universitar, prin concurs, desigur, după 1989. Conduce doctorate.
Mircea COȘEA a ocupat în timpul guvernului VĂCĂROIU diferite poziții precum 
Ministru de stat, președinte al Consiliului de Coordonare, Strategie și Reformă economică între 28 august 1993 și 11 decembrie 1996, dar și ministrul comunicațiilor între 31 ianuarie -  6 martie 1996. Nu-mi amintesc să mă fi dat pe spate Mircea COȘEA cu vreo strategie fulm inantă și nici să fi făcut din comunicații ceva mișto.
Este adorabil profesorul universitar Mircea COȘEA cum de la înălțimea sa de profesor universitar, autor de cărți nenumărate despre România subterană (2004), Jurnal de tranziție (1995), Banii României (2017), Evaluarea riscurilor (1997), Geografia dezindustrializării (2018) și multe, multe altele, când este invitat de televiziuni vorbește despre orice subiect aflat pe ordinea de zi a politicii dâmbovițene.
 Multă lume avea nedumeriri cum un tinerel asistent universitar a prins un tren așa de special să facă un master afară și un jog gras de funcționar la o instituție de pe lângă ONU, tot afară. Îmi doream și eu așa ceva, dar șansa nu mi-a surâs, căci dacă toată lumea ar avea noroc, cine mai știe unde ar fi fost omenirea acum. În orice caz, bine nu i-ar fi fost. Trebuia să fi mâncat mare, când am fost mic.



(24 noiembrie 2021)



(24 noiembrie 2021)

No comments:

Post a Comment