Sunday, November 14, 2021

Grigore LEȘE, rapsodul cu doctorat

Când l-am văzut acum mulți ani pe Grigore LEȘE la o emisiune la televizor, mi s-a părut că am în față acel element de noutate pe care l-am descoperit în copilăria mea când am auzit-o pentru prima dată pe Maria TĂNASE. Sunt sigur că dacă Grigore LEȘE ar fi rămas pe poziția de cântăreț de folclor autentic și nu s-ar fi risipit în varii direcții, acum s-ar fi vorbit de un Grigore LEȘE, mare cântăreț de folclor.
Acum Grigore LEȘE este profesor universitar.
Acum Grigore LEȘE scrie cărți.
Acum Grigore LEȘE este în jurii de concursuri Tv.
Acum Grigore LEȘE are o emisiune Tv a lui.
Acum Grigore LEȘE mai dă și spectacole.
Este cunoscut că omul, oricare ar fi el, plătește bilet pentru a asculta muzică, dar nu orice fel de muzică, ci muzica bunei dispoziții, mai ales dacă spectacolul este sâmbătă sau duminică seara și omul a mai plătit și bilet. Nimeni nu plătește bilet pentru a participa la spectacole experimentale. 4.000 de locuri la Sala Palatului cu bilete plătite se ocupă dacă și numai dacă plătitorul crede că merită să de banul. Nimeni nu scoate banul din buzunar să meargă la spectacol să caște, să doarmă sau să regrete că a dat banul și a pierdut timpul fără rost, când în acel timp ar fi făcut altceva mult mai plăcut.
În repertoriul lui  Grigore LEȘE se află piese de folclor autentic precum Doamne, nu mă-mbătrâni, Cântec de cătănie, Cerul și cu stelele, Cine-o zis dorului dor, Nu-i lumină nicăiri, Cântă cucul bată-l vina, Trimis-o împăratul carte, Mamă, inima mi-i arsă,  Cântec în lemn - toacă, Când m-o făcut mama-n lume, Cântec pe înserat - din tilincă, Horea miresii, Miorița, Nistrule, apă vioară, Nu-i lumină nicări, O, Marie frumos nume!dar și multe, multe altele.
Cântărețul Grigore LEȘE are o voce plină, puternică de bărbat, care a pătruns sensurile cuvintelor pe care le rostește. El este culegător de folclor și se vede acest lucru în profunzimea versurilor din cântecele sale, în comparație cu făcătorii de folclor ieftin și de duzină. El stăpânește și o serie de instrumente cu care-și crează atmosfera cântărilor. Alege cu grijă instrumentele care-l acompaniază și se vede că știe ce face, căci nimic nu este ostentativ. Și când apare pe scenă în picioarele goale,  Grigore LEȘE  exprimă legăturile sale cu ceea ce va interpreta, căci el vrea să simtă podeaua scenei pe care calcă pas cu pas.
Am văzut un clip în care a pus stop unui spectacol de Un secol de cântec de dor, la Târgu Lăpuș. De la un lăpușean auzisem eu și altele din vremurile când Grigore LEȘE era profesor la o școală de acolo. Momentul penibil nu mi-a plăcut. Am mai văzut așa ceva și mi-am zis că marii artiști nu fac așa ceva.


(14 noiembrie 2021)


No comments:

Post a Comment