Pandemia a scos la iveală:
- lentoarea de adaptare a industriei din țările UE,
- nivelul scăzut al cercetării de vârf din UE,
- capacitatea de reacție redusă a celor de la Brussles,
- modul necoordonat de acțiune al țărilor UE,
- individualismul unor state pe principiul cămășii care arde.
Abia acum cu distribuirea vaccinurilor se caută îndulcirea busuiocului prin modul de repartizare a dozelor, după alocări, după aprovizionări și după chei cât de cât decente. Crede lumea că am uitat cum țările UE nu au fost în stare să producă banalele măști, cum se luptau pe ventilantoarele de ATI, sabotându-se unele pe altele la începutul pandemiei, câcn s-a văzut modul individualist de a acționa, nu ca o uniune, ci ca entități în lipsă de comunicare. Bine că UE s-a adunat după 8 luni de bâjbâială în mlaștina sulfuroasă a incertitudinilor, dar de făcut mare lucru nu a făcut că nici acum:
- nu se fac măști aici în țările UE,
- nu se fac ventilatoare de către toate țările UE,
- nu se coordonează obținerea de produse de calitate,
- nu se dau aprobări avangardiste, ci tot tompul după USA.
Nu vreau să spun nimic despre cercetarea științifică din UE care a evidențiat abordări:
- inerte,
- incapabile,
- vetuste,
- necoordonate.
Dovada o dă vaccinurile și abordarea hei-rupistă în ceea ce privește investițiile. Aparatul greoi de tip satlinist de la Brussels a făcut ca durata de la momentul luării deciziei până la implementare să fie neper=mis de mare. Faptul că în Europa conceptele de proiect și de management de proiect și-au pierdut esența pentru care au fost create, a generat ca din 1.000 de proiecte numărul proiectelor de succes să fie extrem de mic, înțelegând prin proiect de succes axcel proiect care primește finanțare de la UE pe 3 ani și după ce s-a terminat finanțarea, activitatea în acea entitate continuă și chiar se dezvoltă. Este bine că proiecte privind sălile de fitness sunt proiecte de succes, dar nu cu sălile de fitness se fac măști și vaccinuri prin conversie rapidă a liniilor de producție.
Îmi aduc aminte când rulau filme sovietice în anii copilăriei mele se vedea cum s-a făcut reconversia industriei sovietice spre a produce tancuri și tunuri în al II-lea Război Mondial. dacă și la noi sau chiar în alte țări UE exista această capacitate nu mai apărea problema importurilor de măști la prețuri aberante în condiții de preț și mai aberante din țări non UE. UE s-a dovedit a fi miriapodul cu picioare de lut incapabil să producă exact materialele necesare combaterii pandemiei, măști ventilatoare.
Toți au căutat ca și în cazul războaielor să se îmbogățească și nu au dat recomandări care să ducă la combaterea exceselor care s-au manifestat nu numai în Ro, privitor la achiziționarea de măști neconforme, ceea ce arată că UE încă nu are structurile bine puse la punct care să lupte cu pandemia.
Să nu uităm că UE:
- nu face eforturi să omogenizeze nivelurile de trai ale țărilor membre,
- nu accelerează trecerea la EURO, fapt care a ușurat ieșirea marii Britanii,
- nu impune construirea de autostrăzi și-i lasă pe toți să facă ce vor,
- nu definește clar condițiile de egalizare a profiturilor,
- nu impune reguli clare de derulare a proiectelor,
- acționează după principii birocratice excesive fără a cunoaște detalii,
- impune politici ale familiilor politice, urmărind avantaje concentrate, nu generalizate.
Pandemia a scos la iveală limite ale mecanismelor dezvoltate de sistemul care acționează la Brussels și care trebuie corectate urgent căci a continua în același fel echivalează cu rămânerea în același stadiu al confuziei și ineficienței de dinainte. Sunt optimist de modul în care va decurge lupta anticorupție în UE având-o pe Codruța KOVESI în fruntă. Am însă mari rezerve că cei implicați în marea corupție nu au pârghiile suficient de puternice care să atenueze această luptă până a o face ineficientă sau caricaturală. Să nu uităm că acolo în marile economii ale țărilor UE nu se lucrează cu zeci de milioane de lei, ci cu miliarde de euro în mod obișnuit și rafinamentul furturilor este la cel mai înalt nivel de finețe.
(07 martie 2021)
No comments:
Post a Comment