Saturday, March 20, 2021

Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face...

     Ani de zile s-a tot vorbit de laboratoare unde se produc tot felul de experimente sociale și de finanțatorii lor, căci fum fără foc nu există și foc fără lemne nu există și lemne fără bani nu există. 
Era foarte plcăut să privești eprubetele unde se zămisleau criza energetică,  revoluția portocalie, primăvara arabă, neomarxismul de sorginte nazistă, mișcarea rezist, crizele informatico-economice și multe, prea multe alte grozăvii care se știe cum încep, cum evoluează, dar niciodată nu se știe cum se încheie. De cele mai multe ori încheierile nu au fost pe placul savanților care au generat experimentele și nici pe placul finanțatorilor care se așteptau la profituri uriașe, nu la pierderi.
    Chiar și mișcările cu atacuri la clădirile guvernamentale erau gândite în detaliu în unele laboratoare. Nu trebuie studiate toate detaliile, ci identificate persoanele cu profilul care generează acțiuni similare cu cele dorite de experimente. Așa s-au găsit pe malurile Dâmboviței suporteri ai echipelor de fotbal. Profilurile lor au fost studiate și ei erau copie 1 la 1 cu ceea ce trebuiau să facă demonstranții violenți, antrenamentul lor fiind făcut pe stadion, mai ales când echipa iubită a pierdut meciul.
    Toate sunt bune și frumoase când se petrec în ogrăzile altora. Când însă experimentele se produc chiar lângă laboratoare nu mai convine chiar deloc. Funcționează principiul ce ție nu-ți place, altuia nu face. 
    Cu cât experimentele se derulează mai târziu, după ce s-au rafinat metodele, cu atât lucrurile au durată mai scurtă, intensitate mai mare și efectele sunt mai profunde. Se știe că punerea în practică nu se face în laborator, ci acolo unde se consideră că terenul este prielnic. Numai că dacă există instrumente, proceduri, factori favorizanți și executanți, experimentul se repetă cu voie sau fără voie, adică este scăpat de sub control. 
    Minerii au pătruns în parlament și chiar au fost ovaționați de anumite forțe politice. Unii manifestanți au intrat în februarie 1990 în clădirea guvernului și chiar se scremeau să alcătuiască un guvern. S-a repetat atacul clădirii guvernului în alte rânduri, iar 10 august 2018 este ilustrarea unei mișcări de protest foarte bine organizată. Să nu uităm că acolo a fost desenat cu telefoane mobile tricolorul, ceea ce nu este la îndemâna oricui să ai peste 100.000 de suflete cu telefoane, așezate foarte precis, unii cu albastruș alții cu galben și alții cu roșu, obținând un drapel perfect, plin de semnificații, pentru cine a știut să citească acea poză.
    Cine va analiza Maidanul de la Kiev va trage foarte multe învîțăminte, ca unele reverberații ale anului 1989 să le resimtă și să concluzioneze că nimic nu este întâmplător pe lumea aceasta. Numai că dacă bulgărele de zăpadă a pornit, sunt prea mici posibilitățile de a-l opri, iar evenimetele de la Capitoliu din ianuarie 2021 arată că societatea omenească este foarte fragilă și experinetele au caracter aleator, mai puțin controlat, căci ceea ce a părăsit laboratorul deja scapă controlului.



(20 martie 2021)

No comments:

Post a Comment