Sunday, March 7, 2021

Limitele criptomonedelor oricare ar fi ele

Era și normal ca informatica să nască ceva special în lumea finanțelor, altceva decât ceea ce se știa legat de bănci, bani, fluxuri bancare, bănci virtuale și toate tranzacțiile moderne care nu erau altceva decât lucruri vechi în veșmintele noilor tehnologii, tot așa cum nu se mai cântă la chitara rece, ci la chitara electrică, tot așa computerele au intervenit dur în activitatea bancară, fără însă a o revoluționa.
Au trecut ani bun până să apară criptomonedele care să aducă un suflu nou în finanțe, cu ceva revoluționar, dar ușor speculativ. Mă așteptam ca acumulările cantitative din informatică să ducă la acel salt calitativ care să facă din criptomonede altceva decât expresii ale unor realități vechi, în haine noi, din moment ce ele se raportează prin etalonul aur la celelalte valute. Nu trebuia să fie o schimbare de paradigmă și o schimbare de etalon și de mecanism de raportare, care să ducă la reconfigurarea din temelii a valutelor, zgâlâind din temeli chestia cu aurul etalon.
În contextul actual criptomonedele au o serie de limite care le dau:
- amplitudinea fluctuațiilor,
- necoordonarea dimensiunilor,
- aparițiile intempestive,
- anonimatul investitorilor,
- sensibilitatea inexplicabilă.
Ceea ce este deosebit de interesant se leagă de faptul că dacă în era capitalului clasic numai cine și-ar fi dorit să creeze o bancă trebuia să dețină un capital, să ofere garanții și să aibă acceptul băncii centrale, acum în era criptomonedelor, oricine vrea și are tehnologia proprie sau împrumutată, își crează criptomoneda proprie și face exact ceea ce dorește cu ea, singurul lucru important fiin acela al definirii valorii inițiale de start care să fie atractivă, interesantă și mai ales să dispună de o bază solidă în plan real, așa cum banca centrală are un stoc de aur în lingouri și tipărește bani în mod controlat. 
Scriam de transformarea calitativă după 70 de ani de mici sau mari pași în informatică, dar care nu a fost concretizată în acel salt care să însemne mai mult decât o revoluție în gândirea umană legată de modalitatea de a construi un sistem de valori acceptat, altul decât cel al valutelor, astfel încât valutele să caute să se raporteze la el. Aș compara acea revoluție așteptată cu trecerea de la memoria pe tambur la SSD. Lumea este prizoniera etaloanelor, pentru că încă nu s-a debarasat de convenții și mai crede în perfecțiunea dată de un etalon. Astfel leul are un etalon în aurul fin,  metrul are un etalon, kilogramul are un etalon, secunda are un etalon și tot așa. În clipa în care se va schimba acestă gândire primitivă a etaloanelor, cu siguranță va exista altceva și mulți vor gândi că în 2021 criptomonedele nu erau decât expresii caricaturale a ceea ce va urma să vină, unde o apariție aproape divină va distruge etaloanele.


(08 martie 2021)

No comments:

Post a Comment