Monday, March 15, 2021

Din no=u despre statistica pe colectivități mari și complete

Existența bazelor de date complete a schimbat din temelii abordarea din statistică, numai că statistica a rămas în urmă, căci încă se mai lucrează cu eșantioane, deși puterea de calcul de azi permite lucru cu colectivități de sute de mii, de zeci de milioane de compăonente fără nicio problemă.
Acum se fac vaccinări și în cadrul acestui proces se produc nenumărate situații, iar interpretările din punct de vedere statistic sunt:
- penibile, 
- nesusținute,
- aberante,
- tendențioase,
- cretine.
În opinia mea, având colectivitatea în integralitatea ei la dispoziție, nici media aritmetică, nici analiza dispersională și nici analiza de corelație nu mai sunt ceea ce au fost când se lucra cu serii de date având câteva zeci de termeni, obținuți și aceia cu mare trudă.
Acum se fac vaccinări.
Zilnic se vaccinează să zicem N persoane.
Analizele se efectuează pentru 1, 2, 3, ..., k zile de la vaccinare.
Se înregistrează comportamentul celor vaccinați.
În parel se construiesc multe eșantioane reprezentative existând colectivitatea.
Se studiază comportamentul din cadrul acelor eșantioane.
Având colectivitatea, eșantioanele se constituie să fie comparabile cu cele ale persoanelor vaccinate.
Se compară ceea ce se întâmplă în eșantioanele constituite aleator, cu cele ale persoanelor vaccinate.
Din instinct, se zice că există o lege, legea numerelor mari. Nu vreau să mă pronunț înainte de a se face analize pe colectivități reale, căci din pix se trage orice concluzie care folosește susținerii oricăi ipoteze, chiar dacă este o aberație.
Dacă din colectivitatea completă, folosind un mecanism simplu de extragere câte N componente comparabile cu subcolectivitatea celor vaccinați, pentru a obține M eșantioane și dacă se studiază eșantioanele și subcolectivitatea celor vaccinați, iar rezultatul analizei duce la verificarea ipotezei că subcolectivitatea celor vaccinați nu diferă semnificativ de cele M eșantioane, trebuie trasă concluzia că vaccinul nu deformează comportamentul colectivității. Ceea ce nu înțeleg eu este legatde faptul că aceste analize trebuiau făcute de cei care au analizat săptămâni în șir vaccinurile, deși aveau zeci de mii de voluntari. Rămân la ideea că statistica nu este adaptată la operarae pe big data.
Ceea ce s-a întâmplat cu graba de a trage concluzii legate de vaccinul Astra Zeneca îmi arată că e o luptă surdă pe rating, fără nicio legătură cu știința, știut fiind faptul că dacă un prost aruncă o piatră în lac nici o mie de savanți n-o mai scot la lumină. Așa se întâmplă și cu rolul catastrofic al unui text ce devine informație de prime time, care nu va fi remediat nici de 1.000 de texte care să arate că a fost vorba de o eroare. În mintea oamenilor ceea ce s-a zis prima dată este marele adevăr, chiar dacă e minciună gogonată.






(16 martie 2021)

No comments:

Post a Comment