Tuesday, March 23, 2021

Profesorul universitar Nicolae ISTUDOR, un rector de mare succes

    Calculele mele de management politic duse la nivel micro, mai precis la nivel de organizație și ASE este o organizație, mi-au permis estimări greu de acceptat în anul 2016, când până atunci rectorii ASE erau aleși în două tururi, să conchid că în anul 2016 rectorul va fi ales din primul tur. Așa a și fost. La fel s-a produs evenimentul și în 2020, dar fiind vorba de o a doua legislatură, problema de estimare nu era dificilă, căci primul mandat a fost unul de succes, iar votul semnificativ a evidențiat că realegerea a fost un proces natural, căci virtualii contracandidați și-au evaluat șansele și i-au făcut să aștepte anul 2024.
    Profesorul universitar Nicolae ISTUDOR, rectorul ASE, căci despre el este vorba, a intrat în învățământ în anul 1993 ca preparator universitar și rând pe rând, a devenit asistent universitar (1995), lector universitar (1998), conferențiar universitar (2002) și profesor universitar (2007). În anul 1999 a susținut teza de doctorat intitulată Organizarea pietei de legume si fructe in Romania, de 319 pagini, avându-l conducător științific pe prof. univ. dr. Nicolae DAVID. Remarc faptul deosebit de important că între conducătorul științific și  doctorand a existat o colaborare deosebit de fructuoasă, concretizată prin realizarea de cărți și articole, precum:
David Nicolae, Istudor Nicolae - Asigurarea şi gestionarea resurselor materiale în agricultură şi industrie alimentară, Caiet de lucrări aplicative, Editura Academia de Studii Economice, Bucureşti, 1997, 152 pag
David NicolaeIstudor Nicolae - Piața produselor horticole, Revista Tribuna Economică, nr. 15, 2000, pag. 13
David NicolaeIstudor Nicolae - Rentabilitatea secvențială a produselor de tutun, Revista Tribuna Economică, nr. 44, 1999, pag. 30-31
David NicolaeIstudor Nicolae - Organizarea comercializării legumelor și frunctelor prin înființarea cooperativelor de producție și valotificare, Revista Amfiteatrul Economic, nr. 2, 1999, pag. 20-21.
Înainte de a fi rector al ase, profesorul Nicolae ISTUDOR a fost șef al catedrei Economia şi Tehnologia Producţiei Agricole şi Alimentare, prorector al ASE, director general și secretar de stat în Ministerul agriculturii.
De la terminarea facultății acesta a lucrat în echipe de cercetare științifică la soluționarea unor proiecte, la elaborarea de articole publicate în reviste și de cursuri universitare publicate în edituri de prestigiu.
Am avut ocazia să citesc programele de management cu care profesorul Nicolae ISTUDOR a candidat pentru funcția de rector în anul 2016 și în anul 2020 și remarc faptul că cele două programe sunt caracterizate prin:
- cuvinte cheie de definire precum continuitate, responsabilitate, eficacitate și performanță,
- viziune integratoare a laturilor esențiale din mediul academic orientate spre calitate,
- includerea distinctă a digitalizării proceselor de instruire cu fluxuri complete,
- îmbunătățirea parametrilor specifici dinamicii mediului academic,
- stabilirea resurselor cu care se implementează programul managerial.
Pentru programul managerial din 2016 trebuie intrat pe blogul meu Actualitatea românească și căutat după cuvintele cheie Nicolae ISTUDOR și se vor găsi detalii pe care le-am tratat la vremea respectivă și nu vreau să mă repet aici și acum. Articolele:
- îmbunătăţirea calităţii și eficacității procesului educațional,
- consolidarea excelenţei în cercetarea ştiinţifică şi inovare,
- recunoaşterea, motivarea, valorizarea şi dezvoltarea capitalului uman,
- consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale,
- creșterea implicării studenţilor în managementul universităţii și îmbunătățire 
  condițiilor sociale ale acestora,
- consolidarea și dezvoltarea relațiilor cu mediul economico-social,
- îmbunătățirea capacității de finanțare pentru modernizarea şi dezvoltare
  infrastructurii universității,
- digitalizarea universității și dezvoltarea infrastructurii informaționale,
- îmbunătățirea imaginii şi vizibilității universităţii,
- dezvoltarea durabilă și responsabilitatea socială,
- promovarea unui management transparent, responsabil și performant.
Cele 68 de pabini ale programului managerial pentru perioada 2020-2024 sunt aerisite, conțin construcții clare, concise, bine structurate, iar argumentele evidențiază personalitatea puternică a candidatului, care a abordat problema celei de a doua candidaturi cu maximă atenție. Acest program are la bază o bibliografie complexă formată din 10 titluri, din care ultimele două sunt chiar programele manageriale din 2012 și 2016 ale profesorului Nicolae ISTUDOR.
Profesorul Nicolae ISTUDOR este prezent în online și nu numai că este prezent având conturi pe principalele rețele de socializare, dar este și activ și nu oricum, ci în mod constant. Se observă în lumea politică și nu numai cum cei interesați de voturi își crează conturi pe rețelele de socializare și-și concentrează eforturile pentru a capta atenția cât mai multor persoane, potențiali votanți sau influenceri. În perioada campaniilor electorale, respectivii, fie cu forțe proprii, fie folosind personal din staff-ul de campanie generează conținut digital către cei cu care intră în contact. După alegeri, acele conturi fie sunt dezactivate, fie nu mai sunt utilizate. Nu așa stau lucrurile în cazul profesorului Nicolae ISTUDOR. Acesta are cont pe rețeaua de socializare FACEBOOK și acolo:
- prezintă activitățile specifice muncii de rector,
- dezvoltă teme extrem de interesante despre învățămânul economic,
- postează fotografii privind evoluția ASE,
- face comentarii detaliate asupra temelor propuse,
- răspunde celor care sunt în lista sa de prieteni.
Apreciez foarte mult această abordare, care ține de personalitatea profesorului Nicolae ISTUDOR care tot timpul a avut o anumită ținută în relațiile cu profesorii și cu studenții, ceea ce i-au adus aprecieri în mod continuu, iar rezultatele voturilor din 2016 și 2020 consfințesc modul de a fi plin de respect și de omenie ce-l caracterizează pe profesorul Nicolae ISTUDOR, care tot timpul are o vorbă bună și o soluție favorabilă celor care vin cu probleme, acolo unde știu că găsesc înțelegere.
Dintotdeauna rectorii ASE au provenit din facultăți mari, precum facultatea de Management, Facultatea de Contabilitate, facultatea de Finanțe, Facultatea de Relații Economice Internaționale și Facultatea de Cibernetică. Mecanismele de alegere a rectorului pe vremea când Senatul ASE prin votul său hotăra cine este rector, iar acum comunitatea cadrelor didactice este cea care prin vot îl alege pe rector, au făcut ca facultățile cu număr foarte mare de studenți, deci cu număr mare de profesori, deci cu număr mare de membri ai senatului, să hotărască cine este rector. Rectorii din ultimii 50 de ani în raport cu anul 2016 verifică această afirmație
Se știe că profesorul Nicolae ISTUDOR provine dintr-o facultate cu un număr de studenți ceva mari redus,  cu un număr de asemenea, mai redus de profesori pentru specializările din planurile de învățământ și aici mă refer la facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, înseană că pentru a fi ales pe poziția de rector, candidatul trebuie să întrunească o serie de calități care să convingă o majoritate că el este acela care dispune de tot ceea ce este necesar pentru a conduce o instituție de complexitatea Academiei de Studii Economice. Este nevoie de tact, experiență, viziune, talent, capacitate de înțelegere a vremurilor și de înalt profesionalism.
Cele 371 de voturi obținute de profesorul Nicolae ISTUDOR în 2016 din cele 731 de voturi exprimate i-au asigurat acestuia 50,88% câștigarea primului mandat de rector, al doilea clasat obținând 18,74%
Cele 681 de voturi obținute de profesorul Nicolae ISTUDOR în 2020 din totalul de 757 de votanți arată că tot ceea ce a realizat pentru ASE  în intervalul 2016 - 2020 trebuie continuat prin hotărârea comunității academice a Academiei de Studii Economice, votul fiind covârșitor, adică 89,7% .
Comunitatea academică a ajuns la un nivel de maturitate foarte ridicat și are clar definite criterii valorice care să-i permită efectuarea de evaluări corecte, iar în fața urnei de vot să ia acea decizie care să asigure realizarea de obiective pe termen mediu și pe termen lung încât renumele Academiei de Studii Economice să fie mai pregnant în conțtiința poporului român.


(23 martie 2021)
















No comments:

Post a Comment