Monday, December 30, 2024

Cuvinte care se termină cu literele FOI

Cine dorește să scrie versuri ale căror rime musai trebuie să fie în FOI, va avea surpriza neplăcută limba română are prea puține cuvinte care se termină în literele F, O și I. 
foi
marțafoi
răsfoi
trifoi
Pentru a nu-și provoca suferințe, textierul trebuie să-și mute interesul spre alte rime și-și va face viața cu mult mai ușoară, căci nimic pe lumea aceasta nu merită să genereze suferințe, chiar nici pe altarul artei.

(31 decembrie 2024)

Cuvinte utilizate în rime cu ață

Cine dorește să scrie versuri și musai vrea ca rimele să fie în AȚĂ, există nenumărate cuvinte care se termină cu aceste trei litere, deci numai idei și imaginație să aibă textierul, mai ales că multe dintre aceste cuvinte vizează femeile și multe dintre texte se adresează acestora.
ață
cață
ceață
creață
cocoșneață
dimineață
dulceață
față
fâneață
fâșneață
hoață
îndrăzneață
lătăreață
măreață
moață
mustață
nătăfleață
negreață
piață
precupeață
prefață
rață
răsfață
roșeață
semeață
strungăreață
șugubeață
țață
vorbăreață
zâmbăreață
Mai sunt și alte cuvinte care se termină în AȚĂ, dar eu le-am găsit pe acestea care mi se par a fi mai uzuale și pe care textele le suportă mai ușor, căci este dificil ca ascultătorul să țină în mână dicționarul pentru a se lămuri ce a vrut să spună autorul zicerilor cu rime în AȚĂ.


(31 decembrie 2024)

Obiceiuri bizare la români

Observ că românii au obiceiuri bizare, mai ales în ceea ce privește modul de adresare când vorbesc cu cineva sau despre cineva. Acum i se adresează cu Domnule Președinte lui Călin GEORGESCU, deși acesta nu a fost ales președinte căci nu a existat turul al II-lea și chiar dacă sondajele îl dădeau câștigător, turul al II-lea nu a existat, deci el nu a fost ales președintele României și în consecință a i se adresa cu apelativul Domnule Președinte este un exces de zel ca să nu zic altceva. Noi ne adresăm cu Domnule Ministru unor persoane care au ocupat funcția de ministru, dar persoana nu mai este de mulți ani pe funcție, numai că respectivei persoane îi place titulatura, pe care o consideră dată pe viață. noi mai zis și alte chestii care nu costă bani, căci purtăm în noi o doză de slugărnicie, amestecată cu ceva amnezie și lipsă de coloană vertebrală, care ne duc spre direcții aberante.

(31 decembrie 2024)

A da sau a nu da, dar mai precis, a lua

Oamenii sunt obișnuiți ca vecinii și prietenii lor să se țină de cuvânt. Când un vecin sau un prieten promite ceva, vecinul sau prietenul trebuie să se țină de cuvânt. Nu același lucru trebuie să se întâmple cu politicienii. Politicienii sunt mincinoși, răi, absurzi, neserioși, superficiali, instabili, corupți, avari, lacomi, necredincioși, fățarnici, fraieri, măscărici, oricum altfel decât noi muritorii de rând, drept pentru care vorbele lor nu trebuie luate deloc în seamă. Ei promit că dau indexări de pensii și de salarii, dar nu dau nimic. Ei promit facilități fiscale, dar împovărează pe producători cu tot felul de biruri. În capul politicienilor numai minciuni se află, căci ei nu fac diferența între a da, a lua și a nu da, din moment ce burțile și buzunarele lor sunt pline, din orice altceva, nu din muncă cinstită, cum se laudă ei. Există o metodă numită calculul invers, care permite să se vadă cu exactitate evoluția averilor la politicieni și cine are curiozitatea s-o aplice, va vedea că milionarii în euro dintre bugetari ar rămâne datori lipiți și s-ar apuca de cerșit la porțile bisericilor, căci nimic din agoniseala lor nu este din muncă cinstită.


(31 decembrie 2024)

Ce înseamnă să fii meseriaș adevărat?

Am cunoscut meseriași adevărați. Nu sunt mulți, dar cei pe care i-am cunoscut, mi-au arătat că știu meserie, o fac bine, iar rezultatele lor sunt uimitoare.
Meseriașul adevărat nu se laudă.
Meseriașul adevărat este modest.
Meseriașul adevărat are scule, nu-ți cere ție.
Meseriașul adevărat înainte de a deschide gura, mai întâi analizează.
Meseriașul adevărat nu-i critică pe cei care au lucrat înainte de a veni el.
Meseriașul adevărat știe să folosească sculele.
Meseriașul adevărat are o sclipire în ochi, semn al siguranței pe meserie.
Meseriașul adevărat tace și face.
Meseriașul adevărat știe proceduri la perfecție.
Meseriașul adevărat dă sfaturi dacă defectțiunea este din greșeala ta,  fără să te jignească.
Meseriașul adevărat nu distruge nimic, ci lucrează ușor, ca un adevărat artist.
Meseriașul adevărat nu-ți cere să-i aduci piese, pentru că el le are sau știe de unde să le procure.
Meseriașul adevărat este punctual, nu întârzie, nu amână, nu promite, ci execută și finalizează.
Meseriașul adevărat nu te întreabă ce trebuie să facă, ci face propuneri și tu selectezi.
Meseriașul adevărat nu lasă lucrurile neterminate.
Meseriașul adevărat are prețuri decente, pe care le accepți ca și când te-ai gândit tot așa.
Meseriașul adevărat îți arată că a rezolvat problema, arătând că totul merge.
Meseriașul adevărat îți înapoiază și piesele uzate sau 
Meseriașul adevărat resturi rămase, pe care le-ai plătit.
Meseriașul adevărat umblă întotdeauna îngrijit și vorbește frumos.




(30 decembrie 2024)

Ciudații din parcările de la ParkLake

Mai mult ca niciodată, azi 30 decembrie 2024 am văzut cum ciudații care vin cu autoturismele lor în parcarea de la ParkLake se comportă aberant.







Până acum am fost cu mașina prin locuri de parcare din 17 țări și concluzia la care am ajuns este că din punct de vedere al dezordinii, mizeriei, ciudățeniei de care dau dovadă șoferii din spațiul mioritic, aceștia ocupă primul loc. Mai rămân vreo 5 locuri libere neocupate de nimeni și ceilalți 16 urmează strașnic unii după ceilalți. Nu am făcut și pentru ei fotografii, dar voi face în viitor o documentare și mai riguroasă.

(30 decembrie 2024)

WORLD CLASS - program de sărbători

 









(30 decembrie 2024)

Nu mi-e dor!!!!

Azi este 30 decembrie 2024 și se împlinesc 77 de ani de când Regele MIHAI Î a abdicat și România a devenit republică populară, adică un stat comunist, satelit al Uniunii Sovietice, alături de alte state precum Bulgaria Polonia, Ungaria Albania RD Germană, Cehoslovacia, alcătuind țările lagărului socialist. Comunismul în România a însemnat egalitate în sărăcie. rememorez anii de groază pe care i-am trăit în comunismul întunecat al lui Gheorghe GHEORGHIU DEJ și al lui Nicolae CEAUȘESCU.
Nu mi-e dor de frigul din casă îndurat în iernile grele.
Nu mi-e dor de cozile de la alimentara pentru un kil de acrne.
Nu mi-e dor de cartofii cu pământ de la aprozar.
Nu mi-e dor de întreruperile de curent electric și de gaz.
Nu mi-e dor de cartela de 20 de litri de benzină pe lună.
Nu mi-e dor de lipsa hârtiei igienice.
Nu mi-e dor de galantarele goale din magazinele Alimentara.
Nu mi-e dor de Moș Gerilă.
Nu mi-e dor de lipsa bananelor și a portocalelor în ajun de sărbători.
Nu mi-e dor de salamul cu soia.
Nu mi-e dor de copitele de porc, numite și adidași.
Nu mi-e dor de puiuții câte doi la pungă, numiți și frații Petrăuș.
Nu mi-e dor de serile cu două ore de program de televiziune.
Nu mi-e dor de minciunile care se spuneau la televizor despre bunăstarea noastră.
Nu mi-e dor de spectacolele grandioase de pe stadioane care făceau cultul personalității.
Nu mi-e dor de activiștii și de nomenklaturiștii îmbuibați.
Nu mi-e dor de aplauzele de la congresele pcr triumfaliste care băteau în cuie stagnarea și sărăcia.
Toate le vreau șterse din memoria mea, dar chiar dacă au trecurt 35 de ani de la Revoluția Română, nu se estompează și mă bântuie în tragismul lor, căci așa sunt toate nenorocirile, dor și rămân în memorie.

(30 decembrie 2024)

Sunday, December 29, 2024

Urșii de la Rotunda

 La Suceava a avut loc un spectacol la care au participat și urșii din Rotunda. Ceea ce știu eu, este că din toate vremurile orice spectacol aere o partre care-l precede numită vizionare, Există niște specialiști care analizează fiecare moment în parte și verifică nivelul calitativ al textelor, al interpretării și mai ales al mesajului pe care fiecare număr îl transmite. Un spectacol plătit din bani publici trebuie să fie:
- decent, 
- cu conținut,
- să respecte legile,
- număr artistic,
- apolitic,
- circumscris temei.
Se pare că la Suceava există tot felul de organisme care se ocupă de conservarea tradițiilor și care se ocupă de cultură, cu personaje bine plătite, dar care se vede treaba, nu au făcut nimic din ceea ce ar fi trebuit să facă, pentru ca pe scenă să nu apară ceea ce au făcut urșii de la Rotunda.
Televiziunile, neprofesioniste în felul lor, în goana după rating, au prezentat spre exemplificare cu comentarii neconcludente, exact părțile din monologul celui care era în formația urșilor de la Rotunda, nefăcând altceva decât să propage mesajele acestuia, instigând și ele la încălcarea legilor.
Sunt sigur că ar trebui să cadă niște capete acolo la Suceava, căci urșii de la Rotunda nu au mers acolo de capul lor și nu au apărut pe scenă din neant. Ei reprezintă pe cineva și au avut un scop bine precizat, iar analiza de după nu este cu efectele trebuincioase. Totul trebuia prevenit.

(29 decembrie 2029)

OUG trenulețul

Se delirează prin televiziuni nepermis de mult despre OUG trenulețul ca motiv de terorizare a populației cu sacrificiile pe care trebuie să le facă populația în anul 2025, datorită ineficienței guvernului din intervalele precedente. A veni acum după 4 ani să invoci restricțiile unui PNRR aprobat în parlament, deci cu care ai fost de acord, este deja o atitudine jenantă atât pentru politicieni, cât mai ales pentru așa-zișii analiști economici, care doar vin cu comentarii și cu soluții cretinoide precum mărirea de taxe și de impozite și înghețări de salarii și pensii, deși pe lumea aceasta, dezvoltarea economică se face prin credite bancare, prin construirea de autostrăzi, prin deschiderea de linii noi de producție, prin creșterea calității produselor, prin creșterea productivității bazate pe inovație și prin stimularea micilor întreprinzători Mă aștept acum să fie comentate în cel mai jalnic mod măsurile luate de guvern, și televiziunile să îngroașe și mai mult laturile negative, pentru a induce în populație acel nivel de groază, care să-i facă pe oameni și mai îndârjiți în așteptarea evenimentelor majore ce vor să vină.
Lipsa unei strategii în domeniul financiar și lipsa viziunii pentru dezvoltare, vor conduce obligatoriu la repoziționări în campania electorală și tunurile vor fi puse pe nedrept pe candidatul coaliției aflate la guvernare, căci ineficiența economiei românești are rădăcini adânci, situate undeva acum 15 sau 20 de ani ca începuturi, când consumul era baza și rostogolirea banilor era principul creșterii nesănătoase a economiei, căci fără producție și fără servicii efective, nu există productivitate, nu există forță de muncă în acțiune, iar totul nu este decât o perdea te fum, un fel de basm care impune ca peste ani și ani să se producț trezirea la realitate, iar momentul trebuia să fie 2024, însă puzderia de alegeri l-a amânat pe 2025.

(29 decembrie 2024)

Iuliana TUDOR ' 25

Celebra prezentatoare de șușe folclorice Iuliana TUDOR și-a organizat un concert pentru cea de-a XXV-a aniversare a emisiunii sale O data'n viață. Ceea ce s-a petrecut la acea șușe a fost previzibil, căci în nota cu care Iuliana TUDOR ne-a obișnuit, s-a propus cu aceleași platitudini și șabloane, căci acesteia îi place tare mult să se audă vorbind. S-au perindat în platou aceleași personaje uzate, fără prospețime, care au venit cu lucruri cunoscute, fără a se ridica la un nivel mai înalt. Spectacolul a fost monoton, dezlânat, banal, cu interpreți care se plimbă prin televiziuni de colo-colo, fără a avea timpul necesar culegerii folclorului autentic. Pe o scară de la 1 la 10, Iuliana TUDOR merită nota 6(șase), iar spectacolul ei merită nota 3(trei), căci se vedea clar că folclorul, costumele erau de vitrină, fără ceva autentic, pentru că în anul 2024 Internetul este plin de rapsozi care ne arată cu adevărat ce trebuie cântat, cum trebuie cântat și de către cine trebuie cântat.
Din spectacolul de duminică ora 21:00 pe TVR 1 am avut răbdarea să urmăresc numerele interpretate de:
Ionuț UNGUREANU și Ionuț FULEA
Andreea VOICA și Marius MANOLE
Medeea MARINESCU și Mariana IONESCU CĂPITĂNESCU 
Doru Octavian DUMITRU
Zoli TOTH
Mi-am pierdut răbdarea căci urmărind de mai mulți ani emisiunile Iulianei TUDOR am văzut că nu iese din șabloane, din abordările lălăite, iar invitații sunt aceiași, care parcă nu și0ar schimba repertoriul nici picați cu ceară, iar cei care fac odată-n viață ceva nou, sunt interesanți, dar contextul îi coboară rău de tot.



(29 decembrie 2024)

Saturday, December 28, 2024

Cultul personalității la scară mai mică

S-a vorbit mult despre cultul personalității lui I. V. STALIN, despre cultul personalității lui Nicolae CEAUȘESCU, dar niciodată nu trebuie să ităm că în fiecare dintre noi zace un demon al cultului personalității, căci fiecăruia dintre noi îi plac laudele fie meritate, fie nemeritate și nu scăpăm niciun prilej de a le cere, de a le primi sau pur și simplu de a le cerși, de oriunde ar veni ele.
Ne place să fim lăudați de membrii familiei pentru calități reale sau imaginare.
Ne place să fim aplaudați la scenă deschisă pentru ceea ce am făcut sau pentru ce am spus doar.
Ne place să primim tot felul de diplome, care mai de care cu titlul mai pompos.
Ne place să fim omagiați cu tot felul de aniversări care mai de care mai puțin rotunde ca ani.
Ne place să ni se organizeze sau să ne organizăm singuri omagieri care mai de care mai convenționale.
Ne place să fim numiți geniali, extraordinari, creatori de școală, buni organizatori și nu mai știu cum.
Ne place ca numele nostru să fie dat unor străzi,  licee, stadioane, ansambluri, când suntem în viață.
Ca totul să meargă uns, avem noi grijă ca la ocazii pe care tot noi le numim speciale, să ne invităm exact pe cei care vor reacționa exact așa cum ne dorim, căci în niciun caz nu vrem să apară un Constantin PÂRVULESCU ca la congresul al  XII al PCR, să ne strice petrecerea. Trebuie să fim experți în a-i invita pe cei care dacă vor spune ceva, vor spune ceea ce ne place să auzim, pentru a lua acel aer de modestie, pe care știm să-l simulăm cu talent, ca să părem în ochii celor care nu știu despre ce este vorba că suntem luați prin surprindere, că nu ne așteptam și că cele spuse vin din credința vorbitorului că așa stau lucrurile. Să nu uităm niciodată ce se spune fie pe la colțuri, fie după ce am pierdut poziția care le făcea pe slugi să se gudure pe lângă noi, căci interesul poartă fesul, cum zice un proverb și nimeni nu face ceva altcumva.
Deși credem despre noi că nu suntem bântuiți de propriul cult al personalității, este extrem de greu de a trage o linie de demarcație care să separe adevărul de minciună, de falsitate și mai ales de acele lucruri forțate care ne cotropesc din toate părțile din moment ce fiecare dintre cei care ne înconjoară vrea ceva în folosul său și unul din mijloacele de a obține acel ceva este stimularea orgoliului din noi dincolo de limitele normalului, iar acceptarea este calea sigură pentru crearea cultului personalității la scară mică.




(29 decembrie 2024) 

Colega mea de catedră Afrodita IORGULESCU.

Când s-a pensionat, Afrodita IORGULESCU era profesoară universitară. O cunoșteam de când am venit eu în Catedra de Cibernetică Economică ca asistent universitar stagiar în septembrie 1971, pe când  Afrodita IORGULESCU era asistentă universitară, venită prin repartiție guvernamentală în învățământul superior, ca absolventă strălucitoare a Facultății de Matematică de la  Universitatea București.
Afrodita IORGULESCU a avut seminarii de programarea calculatoarelor electronice și de metode numerice și a fost o prezență interesantă în catedră, apreciată mai ales de cei care au iubit dreptatea și adevărul, căci Afrodita IORGULESCU a fost întotdeauna adepta aplicării corecte a regulilor.
Îmi amintesc că s-a organizat instantaneu o ședință de catedră ca un nene barosan de la Direcția Centrală de Statistică, doctorandul lui Manea MĂNESCU să-și susțină un referat de doctorat. Erau prezenți în sala de la etajul al VI-lea din clădirea Ciberneticii toți mahării catedrei, dar și sclaveții catedrei, adică noi cei mărunți, asistenți, lectori și conferențiari. Nenea barosanul a început să vorbescă, dar Afrodita IORGULESCU s-a ridicat în picioare și a spus că nu este în regulă ce se întâmplă, căci regulamentele spun că la susținerea unui referat, conducătorul științific al doctorandului trebuie să fie prezent. I-am văzut pe mahări cum se schimbă la față. Unul dintre ei a ieșit din sală, a luat legătura cu al II-lea om în stat și a venit furios pentru a anunța că se întrerupe ședința și se reprogreamează susținerea referatului la un alt termen. Manea MĂNESCU era omul respectării regulamentelor și legilor. Nu mai știu când a fost susținut referatul, dar cu siguranță că s-a susținut, tot fără ca Manea MĂNESCU să fie prezent, dar anturajul nu era ostil încălcării regulamentului.
Afrodita IORGULESCU era împotriva copiatului la examene, drept care împărțea studenților foi de hârtie semnate de ea pentru ca aceștia să scrie soluțiile subiectelor date de ea, fie la examenele deprogramare, fie la examenele de metode numerice. Când în consiliul profesoral se punea problema sancționării studenților care încercaseră să promoveze prin fraudă, Afrodita IORGULESCU era extrem de vehementă și nu accepta niciun act de clemență. Eram de acord cu ea, dar de fiecare dată am subliniat că formularea de subiecte se face și  cu crearea condițiilor ca nimeni să nu copieze, personalizând subiectele, numai că acele teze sunt mai dificil de corectat și profesoara Afrodita IORGULESCU nu prea avea asistenți, datorită unui mod al ei specifici de a-și defini criterii de exigență în colaborarea de zi cu zi și tinerii o evitau.
Sunt multe de spus despre profesoara Afrodita IORGULESCU, dar chestiunile oficiale se găsesc în articolul din 22 martie 2021.
Eu am mai zice că prin anul 1990 pe gând era fenomenul Piața Universității, Afrodita IORGULESCU frecventa acel loc și apărea în ASE cu cocarda de GOLAN prinsă în piept, spre analiza forțelor moderate din această instituție, unde mulți erau feseniști cu acte, dar nu recunoșteau.
Să zic și despre momentele ce au urmat alegerii lui Emil CONSRTANTINESCU în funcția de președinte, când la anunțarea rezultatelor și când Emil CONSTANTINESCU a ținut un discurs în balconul primăriei Bucureștiului, Afrodita IORGULESCU se lăuda că a fost în balcon și extaziată ne vorbea cum i-a atins sacoul președintelui proaspăt ales.
Afrodita IORGULESCU a publicat articole în reviste ISI care au fost utile inastituției în a obține o bună clasificare în lumea academică.
Afrodita IORGULESCU a publicat cursuri precum Metode numerice si programare Pascal  - 1996, de 333 pagini în editura INFOREC, ISBN: 9739743501, Exerciții de programare structurata in Cobol - 1997, de 337 pagini în editura ALL, ISBN: 9735710552,  Logica matematica - 2010, în colaborare cu George GEORGESCU, de 299 pagini, la Editura ASE ISBN: 9786065053458, dar și multe altele, ea fiind recunoscută pentru profesionalismul, dăruirea și rigurozitatea cu care a abordat întreaga problematică.
Afrodita IORGULESCU face parte din categoria oamenilor necesari în momente critice ale unei colectivități pentru că vine cu idei care să-i scoată pe oameni din impas, numai că mulți dintre ei după ce trec momentele dificile se fac că uită totul și se gândesc numai la foloasele pe care le trag din ceea ce va să vină, uitând că nivelul calității în orice proces vine numai după muncă inteligentă făcută cu sudoare.






(28 decembrie 2024)

Sadismul cu care-i tratează televiziunile pe pensionari

De când se vorbește de austeritate, televiziunile nu contenesc în a le spune pensionarilor că guvernul nu le va indexa pensiile, pentru a le face acestora zilele și mai amare decât le au ei din cauza bătrâneților care-i apară necontenit. Este o așa mare plăcere a televiziunilor de a insista pe acest subiect, căci televiziunile se hrănesc cu necazurile oamenilor, cu durerile oamenilor și mai ales cu nenorocirile care se abat asupra acestora necontenit. Televiziunile nu au o vorbă bună, ele nu știu să aducî bucurii. Ele prevestesc nenorociri, crează nenorociri, alimentează nenorociri.Pensionarii sunt o problemă doar pentru statele ineficiente, dar pensionarii sunt o masă omogenă de manevră la dispoziția guvernelor, căci guvernele prin politicienii lor incapabili, doar pocnind din degete, au capacitatea de a-i capacita pe pensionari să meargă într-o anumită direcție și de acolo să obțină exact ceea ce și-au propus, adică voturile, cu care ei, politicienii își hrănesc puterea o dată la patru ani, când își alimentează rezervoarele.
Acum se vorbește de ordonanța trenuleț care ar consfinți înghețarea pensiilor, care de la 01 ianuarie 2025 ar fi trebuit să fie indexate cu 12,5% așa cum cere legea. Deși vor fi alegeri prezidențiale și guvernul vine cu un candidat,
Același guvern îngheață pensiile, crezând cî în acest fel câștigă bunăvoința celor 5 milioane de pensionari, care vor merge cântând de fericire și dansând pe ritmuri de muzici săltărețe spre secțiile de votare și cu burta goală și cu mațele chiorăind vor pune ștampila VOTAT pe numele candidatului Crin ANTONESCU.
Ceea ce se întâmplă acum marchează ineficiența clasei politice, care în an electoral, în loc să se mobilizeze și să dezvolte țara sănătos, s-a dedat la măsuri populiste, fără bază economică, iar acum alții trebuie să plătească deconturile în locul celor care au muncit prost. Numai că momentul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024  și cel al alegerilor parlamentare din 01 decembrie 2024 au fost momentele adevărului și alegătorii i-au sancționat dur pe ineficienți, dar apoteoza sancțiunilor va fi în zilele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2025, oricând se vor desfășura ele. Democrația costă, chiar dacă economia duduie și guvernul lucrează eficient, dar costă și mai mult dacă economia e în declin.


(28 decembrie 2024)

Eroarea lui Crin ANTONESCU

L-am auzit pe Crin ANTONESCU în ziua de vineri 27 decembrie 2024 la interviul luat de Sabina IOSUB pe Antena 3 CNN folosind cuvântul debate în loc de mioriticul dezbatere. Este adevărat că noi folosim  smart în loc de inteligent, kool în loc de grozav, crazy în loc de nebun din diferite motive, dar în contextul dat, Crin ANTONESCU  folosește cuvântul debate doar ca să-i încurce pe cei ce-l urmăresc, mai ales că  dezbaterile politice dintr-un într-un talk show televizat înseamnă:
- mai mulți indivizi care trăncănesc,
- voci suprapuse,
- intervenții ale moderatorului pentru disciplinarea invitaților,
- idei dezlânate și incoerente,
ceea ce fac dintr-o emisiune televizate nu neapărat ceva spumos, cât mai degrabă ceva enervant.
La ora actuală publicul Tik Tok preferă comunicarea:
- directă,
- clară,
- pură,
- fără zgomote de fond,
- convingătoare,
- scurtă,
- originală,
- bazată pe cuvinte cheie.
Lălăiala specifică politicienilor care primesc o întrebare și ei se apucă să delireze pe lângă subiect, doar pentru a se auzi vorbind, nu este specifică utilizatorilor de Tik Tok și talk show acest lucru nu l-a înțeles. El este un politician de modă veche, nu este on de Tik Tok și nu va fi, iar eroarea lui este că a venit din alte vremuri să concureze cu cei pentru care Tik Tok este un instrument, așa cum pentru gospodină un tocător de zarzavat este instrumentul cu care lucrează zi de zi în bucătărie.



(28 decembrie 2024)

Cozonac cu zaț

Dacă aveți un aparat care macină boabele de cafea înainte de a prepara o cafea, ori de câte ori se umple rezervorul cu pastilele  de zaț, colectați acele pastile, le puneți la uscat și când aveți echivalentul celor 500 de grame înseamnă că aveți necesarul pentru umplutura cozonacilor de Crăciun sau de Paști. Puneți zațul uscat într-o pungă la păstrare într-un loc uscat, de preferat într-un sertar al frigiderului.
Preparați aluatul de cozonac după o rețetă de pe Internet. Consultați Internetul pentru prepararea umpluturii, dar veți înlocui praful de cacao cu zațul pe acre l-ați pregătit așa cum v-am zis, încă din timpul anului. Veți obține o umplutură excelentă pentru cozonaci, ceva mai ieftină și veți folosi zațul nu numai pentru a îmbunătăți calitatea pământului de flori, ci și pentru producerea de cozonaci la fel de gustoși ca și când ați fi folosit praf de cacao.


(28 decembrie 2024)

Friday, December 27, 2024

Care vor fi cei de pe buletinele de vot din 2025 la prezidențiale?

Nu știm când vor fi alegerile prezidențiale din România, căci după anularea lor de către CCR, guvernul CIOLACU 1 și guvernul CIOLACU 2 sunt într-o mare dilemă.
Dacă le organizează cât mai repede rănile nu sunt vindecate.
Dacă le organizează la vară, lumea este plecată în concedii.
Dacă le organizează la toamnă, lumea devine furioasă.
Dacă le organizează la iarnă, rezultatul va fi imprevizibil.
Se va opta pentru varianta organizării cât mai repede, adică, undeva în martie sau aprilie sau mai, dar nu mai târziu de iunie. Dilema nu este data alegerilor, ci candidații. În 24 noiembrie, pe buletinele de vot au fost 14 candidați și nu 15 căci Diana ȘOȘOACĂ a fost exlusă de CCR din competiție. În cele câteva luni care s-au scurs de la turul întâi, până la momentul la care vor avea loc alegerile, timpul este prea scurt pentru:
- strângerea de fonduri,
- pregătirea campaniei,
- găsirea de noi strategii,
- regăsirea forței de a candida,
ceea ce duce la concluzia că mulți dintre cei 14 foști candidați, mulți nu se vor mai înscrie să participe  în competiție, dar cu siguranță vor apare alți candidați și acum cunoaștem că Victor PONTA, Nicușor DAN și Crin ANTONESCU sunt doar trei dintre noii veniți să încerce marea cu degetul. Am înțeles că diaspora este bine organizată și intenționează să transforme buletinele de votare în tomuri voluminoase, căci cele 200.000 de semnături pentru diaspora sunt floare la ureche, dacă ne gândim că acolo se acționează ca la mineriade, datorită omogenității, pentru că dacă minerii au fost masa de manevră a FSN, diaspora este masa de manevră a dorinței fierbinți de revenire acasă, dorință de nestăvilit, pe care politicienii au ignorat-o și care acum s-a transformat într-un adevărat tsunami. Dacă va fi consecventă CCR și va aplica aceleași standarde vreunei contestații la adresa lui Călin GEORGESCU, nici nu vreau să-mi amintesc ce se va întâmpla, iar tsunamiul 26 decembrie 2004 a fost doar o glumă.

Un dialog prăfuit cu Crin ANTONESCU

Pe Antena 3 CNN, Sabina IOSUB a luat un interviul lui Crin ANTONESCU. A fost o dezamăgire totală, pentru faptul că politicianul Crin ANTONESCU:
- este prăfuit, demodat,
- a venit cu idei vechi,
- are fraze perimate,
- folosește un vocabular prea sofisticat,
- îmbracă idei simple în vorbe prea multe,
- nu e direct și la obiect,
- nu are ce spune despre ultimii 10 ani,
- este rupt de realitatea anului 2024,
- vorbește ca un absent.
Să nu uităm că Crin ANTONESCU nu a participat la niciun vot nominal așa cum au făcut Nicușor DAN și Elena LASCONI când au candidat la primărie. El a mers pe liste de partid, ceea ce este total diferit. Oricine va lua în calcul solicitarea statelor pe care le-a semnat Crin ANTONESCU pentru a ridica salariul, iar în lipsa lor, concluziile sunt destul de incomode pentru un bărbat cu nevastă comisar european sau europarlamentar, bărbat fără un loc de muncă. Este greu de spus că pe vremea când era parlamentar Crin ANTONESCU a avut acumulări care să-i permită să fie altceva decât soțul soției sale.


(27 decembrie 2024)

Cei cu numele de CRISTIAN

Cristian  AMANCEI
Cristian Petru BĂLAN
Cristian  BOLOGA
Cristian BOUREANU
Cristian BUȘOI
Cristian CIUREA
Cristian CÎMPAN
Cristian DIACONESCU
Cristian GAȚU
Cristian GĂZDAC
Cristian GHINEA
Cristian Ioan D. HERA
Cristian IACOB
Cristian IONIȚĂ
Cristian LUCA
Cristian MANDEAL
Cristian POMOHACI
Cristian POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
Cristian SANDACHE
Cristian Sorin SILVESTRU
Cristian ȘOFRON
Cristian STANCIU
Cristian ȘTEFAN
Cristian TEODORESCU
Cristian TOMA
Cristian TRONCOTĂ
Cristian ȚOPESCU
Cristian  USCATU
Cristian UDROIU
Cristian VASILE

(27 decembrie 20224)

George Crin Laurențiu ANTONESCU se laudă pur și simplu

George Crin Laurențiu ANTONESCU face parte din categoria politicienilor mărunți care au jucat jocuri, care au căutat să le fie bine lor și care nu s-au remarcat prin nimic special, căci la șefia PNL nu a făcut mare brânză, iar cu chestia numită USL a făcut o prăjitură rămasă fără moț, împachetată într-un ziar călcat în picioare, după ce a fost ridicat din tină.
George Crin Laurențiu ANTONESCU  a absolvit la 26 de ani Facultatea de Istorie de la Universitatea București, după ce a fost repetent de două ori. George Crin Laurențiu ANTONESCU a fost un profesoraș de istorie la sate, iar Revoluția din Decembrie 1989 l-a scos la lumină, ajungând prin relaxarea absurdă a criteriilor de obținere a posturilor, profesor la Colegiul Spiru HARET. Între 1992 și 2016 George Crin Laurențiu ANTONESCU a fost parlamentar și din ceea ce este postat pe internet nu rezultă ca absolventul de istorie să fi scris articole sau cărți de istorie, deși a lucrat și pe la un muzeu pe poziția de curator, unde profesia i-ar fi permis să scrie câte ceva, mai ales că Dobrogea este bogată în situri arheologice.
După ce insistentul de Mircea BADEA l-a întrebat de a făcut în ultimii 10 ani de când a lipsit de pe scena politică, George Crin Laurențiu ANTONESCU s-a lansat, arțăgos fiind, în a spune niște lucruri din care se vedea clar că nu i-a trecut prin cap că va fi întrebat așa ceva, improvizația oferită fiind jalnică, penibilă, superficială, puțin credibilă și aiuritoare.
Acum, la câteva zile bune, George Crin Laurențiu ANTONESCU a revenit spunând că a scris o carte și lucrează la a doua carte. Îmi aduc aminte de marchizul sicilian Giuseppe Tomasi di LAMPEDUSA care a scris celebrul roman GHEPARDUL, care a fost găsit în manuscris la câțiva ani după moartea autorului. Nu am o explicație de ce scriitorul George Crin Laurențiu ANTONESCU s-a apucat să scrie o a doua carte, înainte de a o publica pe prima. Îmi aduce aminte de o mătușă croitorească care se apuca de 1.000 de lucruri, fără a termina nimic, dar reușind să facă totuși o cămașă în 11 ani...
Eu nu cred că George Crin Laurențiu ANTONESCU a scris cărți din două motive și anume:
- el nu a scris nimic, nici chiar un articol, înainte,
- nu a spus din start că în cei 10 ani a scris o carte și a început-o pe a doua.
Dacă mâine George Crin Laurențiu ANTONESCU își va lansa careta, eu îmi voi cere scuze că l-am făcut lăudăros, car în PNL este deja un obicei să anunți o carte și să apari cu ea în târg după 6 luni....
PS:  dacă nu se indexează pensiile și dacă îngheață salariile cu ordonanța trenuleț, este bine pentru liniștea sa personală a casnicului George Crin Laurențiu ANTONESCU, să nu candideze, căci scorul său va fi cu -.


(27 decembrie 2024)

Thursday, December 26, 2024

Cei cu numele de ȘTEFAN

Ștefan cel MARE
Ștefan ADAM
Ștefan AGOPIAN
Ștefan ANDREI
Ștefan BALABAN
Ștefan BĂNICĂ
Ștefan BĂNULESCU
Ștefan BRABORESCU
Ștefan BURCUȘ
Ștefan CANTACUZINO
Ștefan CAZIMIR
Ștefan CÂLȚIA
Ștefan CICIO POP
Ștefan CIUBOTĂRAȘU
Ștefan DIMITRESCU
Ștefan Augustin DOINAȘ
Ștefan GĂVENEA
Ștefan GOLESCU
Ștefan GUȘĂ
Ștefan HRUȘCĂ
Ștefan IGNAT
Ștefan IORDACHE
Ștefan Octavian IOSIF
Ștefan IRIMESCU
Ștefan LĂZĂRESCU
Ștefan LUCHIAN
Ștefan MIHĂILESCU BRĂILA
Ștefan MILCU
Ștefan Gh. NICOLAU
Ștefan OPRIȘ
Ștefan RACOVIȚĂ
Ștefan RADOF
Ștefan RUHA
Ștefan SECĂREANU
Ștefan SURDUL
Ștefan TCACIUC
Ștefan TUDORACHE


(27 decembrie 2024)

Rareș BOGDAN și Robert SIGHIARTĂU or fi tăiat porcul de Crăciun?

Mi-l aduc aminte pe guralivul și categoricul Rareș BOGDAN ce mai scotea din el în campania electorală... Mi-l aduc aminte și pe Robert SIGHIARTĂU cum scotea flăcări pe nas și pe urechi și cum dădea cu barda lui ideologică în toate direcțiile. Au semănat răutăți și au cules neghină, căci răutățile nu nasc nici pere, nici mere, nici grâu, nici struguri, ci semințe fără gust, fără fibră, fără ardoare.
Acum este Crăciunul și știu cu precizie că Rareș BOGDAN și Robert SIGHIARTĂU se înfruptă cu bunătăți de pe platourile cu porcării, căci în noiembrie, amândoi tot porcărioare au debitat cu gurile lor spurcate, cu vocile lor sugrumate de ură, sub privirile aprobatoare ale tartorului șef, care chiar credea în steaua lui proțăpită pe panourile ce străbăteau l'Autoroute du Soleil a spațiului mioritic. Întrebarea fundamentală este dacă Rareș BOGDAN și Robert SIGHIARTĂU  or fi tăiat porcul de Crăciun, fiecare cu porcul lui, desigur, căci numai așa stă unor peneliști autentici, în felul lor?
Mă întrebam dacă pe Dâmbovița, nu pe Someș, marea politică este mare politică și dacă politicienii dâmbovițeni știu să se comporte ca politicieni ce sunt ancorați în marea politică. Răspunsul a fost din start negativ, din moment ce politicienii mioritici, imediat ce s-a dat verde la campania electorală, au arătat micimea lor prin frazele de doi bani pe care le-au repetat ca niște gramofoane stricate, producându-mi stări de vomă, ori de câte ori pedalau pe defectele adversarilor și nu pe calitățile de excepție ale colegilor lor de partid, care în comparație cu performanțele adversarilor și ele mari, aduceau în fața ochilor mei sau ar fi trebuit să aducă niște peneliști de nădejde, pentru care să catadicsesc să ies la vot și să-i creditez.
Atât Rareș BOGDAN, cât și Robert SIGHIARTĂU mi-au arătat că adversarii lor merită tot disprețul. Când stai la masă cu niște nenorociți, în niciun caz nu ești mai breaz ca ei și toți sunt o apă și un pământ, ori dacă tu stai la masă cu unii foarte buni și vii să te prezinți, este clar că ești excepțional. Dar dacă n-o faci, înseamnă că nu ești mai breaz decât cu cei cu care te mocirlești la troacă.
Rareș BOGDAN și Robert SIGHIARTĂU or fi tăiat porcul de Crăciun?  
Categoric nu, pentru că nimeni nu-și sacrifică fratele.


(26 decembrie 2024)

Terminați, bre, cu facturile

Marcel CIOLACU a zburat cu un avion privat. L-ați tocat mărunt în campania electorală. Marcel CIOLACU și-a primit pedeapsa: a pierdut alegerile. Nu este suficient? Eu cred că problema trebuie închisă, căci pedeapsă mai mare ca pierderea alegerilor în 24 noiembrie 2024 nu există. A rămâne cantonați în facturile lui Marcel CIOLACU că sunt sau nu autentice, că au valori corecte sau nu au valori corecte înseamnă a rămâne ancorați în trecut și a nu avea capacitatea de a merge mai departe, transformându-ne într-un fel de torționari de proastă calitate. Marcel CIOLACU a fost pedepsit de alegători și această pedeapsă este cu mult mai cruntă decât a recupera banii de la el sau chiar a-l scoate din politică, pentru că Marcel CIOLACU nu a stat degeaba de când este la butoane în PSD și nu este el un sărac oarecare, cu burta care-i chiorăie de foame...
Ștampila care i s-a pus în frunte lui Marcel CIOLACU este veșnică și cu oricât de multe ape s-ar spăla, tot nu și-o va șterge și acesta este meritul jurnaliștilor, căci meritul justiției este de a pedepsi, dar și de a reabilita, ceea ce sancțiunea dată de presă nici nu se prescrie și realibitarea nu se produce nici măcar prin uitare.




(26 decembrie 2024)

Un lucru făcut, nu este întodeauna un lucru bine făcut

L-am cunoscut pe DOREL și am tras concluzia că un lucru făcut, nu este întodeauna un lucru bine făcut. Nu înseamnă că DOREL este un bărbat nepriceput. Nu înseamnă că DOREL este dezinteresat. Nu înseamnă că DOREL nu știe procedurile. Nu înseamnă că DOREL uită că are garantate stimulentele. Înseamnă doar că așa a fost să fie, adică să nu iasă lucrul ca lumea și DOREL să se uite la tine, să ridice din umeri și să dispară pur și simplu, că el are o altă treabă cu mult mai importantă, nu să-și piardă timpul cu mărunțișuri nesemnificative.
L-am cunoscut și pe fratele lui DOREL, nu oricare frate, ci fratele geamăn al lui DOREL. Și pentru că sunt gemeni identici, ei știu să facă exact aceleași lururi sau mai corect, nu știu să le facă și pleci cum au venit. Totul se datorează faptului că la noi:
- diploma sau certificatul de calificare nu prezintă importanță,
- totul se învață din zbor, iar cu experiența te naști,
- șefii nu investesc deloc în calificarea adevărată,
- lipsește responsabilitatea, căci merge și așa.
Este o adevărată sărbătoare atunci când ai norocul să întâlnești un profesionist autentic, să mergi la el, să-i spui problema și el să se apuce de treabă, să știe cu ce scule lucrează, să demonteze, să repare și apoi să pună piesele la locul lor, după care să facă din prima demonstrația că problema a fost rezolvată. Dacă ne uităm în jurul nostru, avem intuiția să-l recunoaștem pe DOREL din prima, motiv pentru acre trebuie să-l evităm și să-l căutăm pe cel care știe meserie și are mâini de aur.  




(26 decembrie 2024)

Wednesday, December 25, 2024

Fotografii din care se vede performanța culturiștilor (VI)










 



Fotografia îl prezintă pe culturistul Steve DAVIS. Deși nu este o fotografie color, lumina este astfel repartizată încât să se vadă nivelul definirii și să se stabilească proporțiile dintre părțile corpului.


(26 decembrie 2024)

Gigi BECALI bagă capu-n poză!

Nu știu ce l-a apucat pe Gigi BECALI, omul care se dă a fi credincios, să se apuce să ne spună cum a ajuns el în anul al III-lea de facultate la Universitatea Ecologică, fără să fi dat vreodată pe la școală, pe la examene, pe la secretariat.
Toate ieșirile și zicerile lui Gigi BECALI sunt bine calculate, căci Gigi BECALI nu face nimic de capul lui. El joacă un rol într-un spectacol după o piesă scrisă de un mare dramaturg. Nici chestia cu împrășierea de voturi de la PSD către George SIMION pentru 24 noiembrie, așa cum stabilise cu Viorel HREBENCIUC, nu este ceva în afara spectacolului, adică o improvizație.
Să nu uităm că și Elena LASCONI și Marcel CIOLACU au urmat cursurile de la Universitatea Ecologică. Îmi pare rău pentru nefericitul de Gigi BECALI că are astfel de derapaje, căci și el contribuie la baterea de cuie în sicriul învățământului universitar privat, deși acolo sunt mulți profesori destoinici și sunt și studenți care-și văd de treaba lor. A spune după 35 de ani de la Revoluție că învățământul universitar privat este fabrică de diplome fără acoperire, este un lucru foarte urât, un mare păcat și un om cu credință nu are dreptul să ia piatra și să arunce în semenii lui cei nevinovați.



(25 decembrie 2024)

Tuesday, December 24, 2024

Ordonanța trenuleț sau o idee extrem de proastă

După ce guvernul CIOLACU 1 a dat tot felul de pomeni care mai de care mai electorale, acum, găsindu-se pe buza prăpastiei, are ideea nefericită de a corecta prin ordonanța de urgență trenuleț, toate greșelile făcute de-a lungul anului 2024, deși predictibilitatea ar fi trebuit să-i zică de la obrazul său de om politic ce se cheamă când este strigat la apel Marcel CIOLACU, să procedeze altfel. 

Austeritatea introdusă prin măsurile ordonanței trenulet și generalul iarnă, anulează șansele candidatului unic George Crin Laurențiu și etc. ANTONESCU la prezidențiale. Stau și mă întreb de ce un personaj cu experiența sa, în cei 10 ani cât a stat fără servici, nu s-a gândit și la varianta candidaturii fără nicio șansă și să decline fără să clipească oferta PNL, PSD, UDMR și a grupului minorităților de a candida.

Când mă gândesc la salariile uriașe ale așa-zișilor guvernanți și la ideile lor primitive legate de reducerea deficitului bugetar prin creșterea de taxe și de impozite, pe care și bebelușii de țâță o au, mă apucă jalea, deși singura cale este dezvoltarea economică prin investiții masive, sigure și continue, generatoare de venituri la populație, la stat, de oportunități și de prosperitate. Comunismul a mizat pe egalitate în sărăcie și a dispărut, iar ordonanța trenuleț are la bază adâncirea sărăciei, cu efecte catastrofale dacă îngheață pensii și salarii, pentru procesul electoral din primăvară sau din vară sau când o fi el. Cu ordonanța trenuleț la activ, George Crin Laurențiu și etc. ANTONESCU nu va avea nicio șansă, iar președinte va fi și un scaun, dacă seuveraniștii îl bagă la înaintare, căci Elena LASCONI sau Nicușor DAN au și ei șanse., cât de cât, dar tot din rândul oamenilor politici ai sistemului vin agale pe alee fredonând romanțe.

CRĂCIUN în 2024

CRĂCIUNUL în anul 2024 pentru bucureșteni înseamnă ziua de 25 decembrie în care nu a nins, nu este vreme frumoasă și lumea este cam tristă, fiecare om având motivele lui să nu zâmbească. Masa este îndestulată, dar nu este suficient pentru a avea un strop de fericire. Trebuie altceva. Trebuie speranța că zilele ce vor să vină, anul 2025 care ne bate la ușă, vor fi cu mult mai buni decât anul care se va încheia în curând. Lipsește această speranță, așa cum a lipsit și în decembrie 1989, numai că acum tristețea este și mai mare, căci atunci mijea după 22 Decembrie 1989 o geană de speranță în inimile noastre. Acum acea speranță nu mai există și totul în jurul nostru este cenușiu, apăsător și trist.
Pe masă sunt sarmalele aburinde.
Pe masă este cozonac.
Pe masă este un vin bun.
Pe masă sunt ceștile și ibricul cu țuica fierbinte cu piper și scorțișoară.
Pe masă este friptură.
Pe masă este salată boeuf.
Toate sunt pe masă, dar când ies din casă văd numai chipuri triste, fără zâmbet, fără speranță. Sunt oameni cu gândurile lor grele, cocoșați de griji, chiar dacă sacoșele lor sunt pline cu alimente, cu bunătăți. Nu numai burta are nevoile ei, ci și sufletul și sufletele sunt împovărate de tristețe, iar pașii grăbiți îi fac pe oameni să-și dorească să ajungă la casele lor, pentru a se închide între patru pereți spre a-și trăi tristețea în mod solitar, mai ceva ca în 16 decembrie 1989.



(24 decembrie 2024)

Cei ce-i chinuie și-i umilesc pe bătrâni

Am văzut foarte mulți indivizi cu profesii dintre cele mai diferite, bogați sau săraci, care fac ei ce fac și-i chinuie pe bătrâni cu vorba, cu fapta și cu gândul. De-a lungul timpului i-am urmărit pe unii dintre acești torționari și concluzia la care am ajuns este că niciunuia dintre ei nu le-a fost bine, din moment ce peste 95% dintre ei au ajuns rău de tot, explicația fiind una singură: atitudinea lor față de bătrâni era izvorâtă dintr-o răutate înnăscută de-a lungul timpului, răutate care a lucrat nu împotriva bătrânilor, ci împotriva propriei lor ființe, ducându-i spre destinații nebănuite, înainte de vreme.
Un foarte bun prieten al meu mi-a arătat un carnețel cu numele unor tipi care la viața lor s-au comportat ca torționari față de bătrânii cu care au relaționat, iar rezultatul le-a fost absolut nefavorabil, singura explicație era că viața respectivilor le-a fost măcinată de durerea singurătății, căci fără iubirea față de bătrânii din jur, își creaseră aura de oameni răi, cărora nimeni nu le intră în voie și care sunt sortiți să fie singuri, uitați și detestați, cu drum sigur spre final prematur.
Noi avem proverbul conform căruia dacă nu ai un bătrân, să-l cumperi. Lucrurile stau altfel, căci pe meleagurile dâmbovițene, bătrânii din autobuz sau din tramvai sunt întrebați de ce călătoresc, atunci când moartea îi caută pe acasă.  Cei în putere nu se gândesc o clipă că și ei vor fi bătrâni, vor fi dați la o parte de cei tineri care și ei vor fi bătrâni, pentru că pe nimeni nu interesează decât clipa și nicidecum crearea unei platforme pentru un viitor decent. Mi se face greață când văd la televizor cum știriștii vorbesc despre înghețarea pensiilor, despre vremurile triste care-i așteaptă pe pensionari, de umilințele la care pensionarii sunt supuși, de parcă peste 20 sau 30 de ani ei nu vor îngroșa rândurile acelorași bătrâni umiliți și chimuiți de o societate de tot c-c-tul în care trăim și ne vom târî zilele care ne-au mai rămas.




(24 decembrie 2024)

Singura cale de a scăpa de pensiile speciale!

Eu dețin soluția sigură de a scăpa de pensiile speciale!
Orice încercare de a scăpa de pensiile speciale în logica în care la CCR sunt personaje care beneficiază de aceste pensii, este sortită eșecului.
Există o singură modalitate de a scăpa de pensiile speciale. Pentru aceasta este nevoie de curaj, de un matematician adevărat și de acțiune fermă bazată pe echitate și pe posibilitățile reale ale economiei.
Există informatică.
Există matematică.
Există tiparniță pentru noile bacnote.
Stabilizarea nu este o noutate în România.
Totul este ca procesul să se facă într-o noapte, să fie instantaneu și să fie simplu, pentru ca tot poporul să-l aplice întocmai. Procesul se bazează pe recalculare cu translație a elementelor unui interval, folosind o formulă, într-un alt interval și fiecare să știe unde se plasează în noul context.
Nu spun mai mult, că nu vorbesc gratis pentru nimeni.



(24 decembrie 2024)

Pensionarii nu sunt asistații sociali ai numănui, nene!

Cei ce au gândit sistemul de pensii au fost niște indivizi cu creierul la ei și au făcut calcule ca totul să funcționeze bine, corect și mai ales, eficient pentru toată lumea.
Au fost luați în calcul factori precum:
- speranța de viață de după 65 de ani,
- rata de pensionare,
- cerințele decente ale unui pensionar,
- nivelul de suportabilitate al economiei naționale,
- volumul fondului de pensii,
- modul de utilizare a fondului de pensii,
- investițiile fondului de pensii pentru a face pui.
Dacă lumea ar gândi mai atent, ar vedea că fondul de pensii este îndestulător pentru a-și atinge obiectivele pentru care a fost creat și afirmația că 4,6 milioane de muncitori hrănesc 5 milioane de pensionari este cu mult mai puțin idioată decât cei ce-o emit și mai ales o susțin. Fondul de pensii a fost gândit să se auto-susțină, iar dacă nu o face, se datorează abuzurilor pe care statul ineficient le exercită asupra acestui fond și politicilor falimentare din economia muribundă în care statul risipește banii siguri din fondul de pensii pentru a se auto-salva, după care derulează tot felul de credite pentru a acoperi găurile din acel fond.
Așa cum a fost gândit fondul de pensii încă de la început, a avut la bază ipoteze decente și dacă acestea erau respectat nu s-ar fi ajuns la sincopele de azi, căci pensie înseamnă 100% contributivitate, iar artificiile cu pensii fără contributivitate au fost generate în ideea de a nu se mări fondul salariilor brute, căci includerea contributivității la militari, la magistrați, ar fi fost costisitoare pentru statul șmecher și ocolind cerințele fondului de pensii, statul și-a furat singur căciula în trecut pentru scadența din viitor.
Cred că un matematician ancorat bine în problemele de statistică socială, dacă ar veni și ar vorbi pe înțelesul vulgului, s-ar lămuri toți că pensionarii nu sunt asistați sociali și că statul se împrumută pentru a acoperi găurile din fondul de pensii, căci acest fond a fost devalizat de stat prin tot felul de digresiuni anti-economice, după care niște fraieri vor să-i îmbrobodească pe cetățeni că pensionarii sunt asistați sociali. Speranța de viață redusă din România face ca un individ care a muncit 40 de ani să nu ajungă să mânânce din pensie nici 15 ani, restul fiind dus la un coș comun din care se înfruptă pe principiul solidarității sociale toți cei care rămân în viață. 



(24 decembrie 2024)

Ce mai face capitalul românesc, bre?

Au trecut, iată, 35 de la Revoluție și mă așteptam să văd capitalul românesc în mare expansiune în economie. Și vedeam un capitalist cum bagă banul în construirea unei autostrăzi. Și vedeam un capitalist cum bagă banul în construirea unei fabrici puternice de autoturisme electrice. Și vedeam un capitalist cum bagă banul în  realizarea unui ciclu complet de prelucrare a produselor din agricultură, pentru a stopa cu 80%  hemoragia de materii prime agricole și importul necontrolat de produse agricole semipreparate. dar după 35 de ani de la revoluție, aflu că un nene a băgat 41 de milioane de euro în clubul de fotbal Genova, că un alt nene, proaspăt reintrat în politică după ce a făcut și ceva pușcărie, tot cu fotbal și credință suge milioanele, în rest nimic relevant în afară de avioane private, colecții de mașini rare și lucruri excentrice ale beizadelelor. 
În concluzie, după 35 de ani, numărul miliardarilor autentici în euro de pe plaiurile mioritice este nesemnificativ, ca să nu spun nul, iar investițiile spre producție și ele tot nule sunt, căci încă cei ce dețin capital merg tot spre zone unde câștigul este rapid, fără efort și mai ales fără riscuri, așa cum sunt construcțiile de locuințe, cu ajutor de la stat pentru beneficiari, către cosmetizări superficiale de hoteluri, unde clienții sunt jecmăniți cu grație sau spre tot felul de șmenuri aducătoare de profituri aiuritoare, nefiscalizate, ceea ce nu capital curat se numește.
Adevărul este că mediul economic românesc nu este sănătos și riscurile de a face investiții curate fără statul corupt, sunt imense, iar pauperizarea capitaliștilor  autihtoni este la ordinea zilei, din moment ce cordonul ombilical dintre oamenii de afaceri mioritici și banii de la buget nu s-a secționat și legătura dintre mămica-buget și fătul-capitalist este indestructibilă, iar economia de piață este un simulacru.


(24 decembrie 2024)

Comparați, după care alegeți!

Cum este și firesc, atunci când mergem la târg să cumpărăm o mașină, un cal sau o vacă, plecăm de acasă cu niște criterii de comparație, ne reanalizăm bugetul și ajunși în târg, chiar comparăm, chibzuim și abia după aceea cumpărăm. La vot tot așa este. deși nu recunoaștem, comportamentul nostru în fața buletinului de vot este același. Privim, analiză, ierarhizăm, alegem, votăm și abia după aceea ne dăm seama că am făcut ceea ce trebuie și rareori ne apucă regretele, dar de cele mai multe ori din orgoliu, nu recunoaștem că am greșit să zicem cum a zis un nene fără creier: fi-mi-ar capu-am dracului...
Deci, am făcut un șablon, am dat note și iată ce a ieșit.
Nicușor DAN:
Școală: 10 olimpic internațional
Facultate: 10
Doctorat: 10 doctorat în Franța
Meserie: 8 cercetător științific
Politică: 7
Alegeri: 9 ales de două ori primar al capitalei
Medie DAN: 9
Crin ANTONESCU
Școală: 9
Facultate: 2 repetent de două ori
Doctorat: 0
Meserie: 2 în ultimii 10 ani fără ocupație
Politică: 8
Alegeri: 3 
Medie ANTONESCU: 4
Elena LASCONI
Școală: 4
Facultate: 2 nesemnificativă
Doctorat: 0
Meserie: 5 nerelevantă
Politică: 4 atitudine jalnică
Alegeri: 10 a câștigat primăria cu  peste 70%
Medie LASCONI: 4,16
Călin GEORGESCU
Școală: 9
Facultate: 6 nu a practicat în domeniu
Doctorat: 6 nu a practicat în domeniu
Meserie: 5 nu concordă cu studiile
Politică: 3 ieșiri la Tv care irită
Alegeri: 10 a ocupat prima poziție în 24 noiembrie 2024
Medie GEORGESCU: 6,5
Victor PONTA
Școală: 6
Facultate: 6
Doctorat: 1 plagiat
Meserie: 3 nepracticată
Politică: 2 s-a baricadat în clădirea guvernului
Alegeri: 2 a pierdul alegerile în 2014
Medie PONTA: 3,33
După cum se vede, ierarhia este Nicușor DAN, Călin GEORGESCU, Elena LASCONI, Crin ANTONESCU, Victor PONTA. Masa nu este deloc bogată, dar lipsa de decență aduce în prim plan pentru cea mai mare demnitate în stat personaje jalnice, pe care societatea le va respinge cu furie, plăcere și decență, punându-le la lada de gunoi a istoriei noastre recente.



(24 decembrie 2024)

Diferența dintre reformă și cosmetizare

Prea des auzim despre reforme. Auzim că se impune efectuarea de reforme. Auzim că reformele sunt necesare. A face reforme înseamnă:
- a lua taurul de coarne,
- a produce schimbări sistemice profunde,
- a adopta noi tehnici și metode,
- a lucra după alte principii,
- a schimba natura funcției obiectiv a sistemului,
- a înlocui vechile fluxuri cu fluxuri noi revoluționare,
- a aduce noi indicatori de performanță,
- a lega strâns salariile de calitatea muncii,
- a obține noi beneficii pentru oameni.
Cosmetizarea nu este nici pe departe legată de reformă, căci ea vizează doar aspecte superficiale ale activităților, fără a veni cu nimic nou, ci cel mult cu niște elemente de fațadă, care se concretizează prin praful în ochi aruncat celor care așteaptă modificări profunde, modificări anunțate, dar neconcretizate. Vedem la tot pasul cosmetizări, care se concretizează prin văruirea unor clădiri și schimbarea denumirii unei străzi, fără ca în interiorul clădirii să se fi produs schimbarea profilului unui magazin și pe stradă să se fi realizat un sistem de semaforizare care să asigure fluența circulației.
Cosmetizarea înseamnă înlocuirea abajururilor de la becurile  stâlpilor de pe stradă, în timp ce reforma ar însemna schimbarea în totalitate a sistemului iluminatului public, cu declanșarea automată a funcțiilor la lăsarea întunericului și, respectiv, dezactivarea când lumina zilei este evidentă.




(24 decembrie 2024)

Monday, December 23, 2024

Guvernul CIOLACU 2

Ca dovadă că lumea politică chiar nu a învățat nimic din cutremurele catastrofale care s-au produs în 24 noiembrie 2024 și 01 decembrie 2024, este dovada a tot ceea ce se întâmplă sub ochii noștri și mai ales prin aplicarea nefericitului proverb, la vremuri noi, tot noi.
Ieri 23 decembrie 2024 a fost ales președintele senatului în persoana lui Ilie BOLOJAN - nou.
Ieri 23 decembrie 2024 a fost ales președintele camerei deputaților în persoana lui Ciprian ȘERBAN - nou.
Ieri 23 decembrie 2024 a fost desemnat premier Marcel CIOLACU - vechi.
Miniștrii din cabinetul CIOLACU 2 sunt: 
Alexandru RAFILA - vechi
Angel TÎLVĂR - vechi
Bogdan IVAN - vechi
Simona BUCURA OPRESCU - vechi
Sorin GRINDEANU - vechi
Natalia INTOTERO - vechi
Florin BARBU - vechi
Radu MARINESCU - nou
Cătălin PREDOIU - vechi
Stelian BURDUJA - vechi
Emil HUREZEANU - nou
Marcel BOLOȘ - vechi
Mircea FECHET - vechi
Cseke ATTILA - nou
Tanczos BARNA - nou
Dacă vom calcula un coeficient C = număr personaje noi / total număr personaje rezultă valoarea C=6/18=0, 33 adică numai 33% dintre cei veniți sunt personaje noi, ceea ce este irelevant și 66% sunt tot dintre cei care au generat cutremurele din 24 noiembrie, respectiv 01 decembrie. Este un semnal rău dat societății și perioadele ce vor urma vor dovedi că oamenii vor rămâne în continuare nemulțumiți de ceea ce se întâmplă la vârful societății românești și revoluția prin vot va continua.




(24 decembrie 2024)

Cuvinte care se termină în ILET

dacă cineva are plăcerea de a scrie versuri dorind ca rimele să fie ceva mai speciale, se va gândi la acele cuvinte acre se termină în grupul de litere ILET și va proceda ca atare. Lista acestor cuvinte ceva mai uzuale este:
bilet
eghilet
filet
Milet
portbilet
sterilet
stilet
Nu sunt prea multe respectivele cuvinte, deci nici poemul nu va fi obositor de lung.



(24 decembrie 2024)

Revenirea la întrebarea din anii '90

Îmi aduc aminte de începuturile anilor '90 când niciun politician nu scăpa de întrebarea:
- Ce ați făcut în ultimii 5 ani domnule ILIESCU sau domnule ROMAN sau domnule nu mai știu cum?
Acum, mai nou, apare întrebarea:
- Ce ați făcut în ultimii 10 ani domnule Crin ANTONESCU?
Iar respectivul, fără a fi deloc diplomat, dar profund iritat spune că:
- nu a beneficiat de ajutor de șomaj,
- nu a cerut nimănui un leu,
- a folosit propriile-i economii,
- a folosit din banii soției.
Întrebarea era cu totul alta, iar Crin ANTONESCU avea mii și mii de variante de răspuns care nu supărau pe nimeni și nici pe el, în primul rând.
Crin ANTONESCU avea ca răspuns că s-a apucat să-și scrie memoriile.
Crin ANTONESCU avea ca răspuns că s-a documentat asupra unui capitol de istorie.
Crin ANTONESCU avea ca răspuns  că s-a apucat să învețe limba franceză.
Crin ANTONESCU avea ca răspuns că a luat lecții de pictură.
Crin ANTONESCU avea ca răspuns că a vizitat muzee din Bruxelles.
Crin ANTONESCU avea ca răspuns citit cărți de istorie antică.
La întrebarea ce ați făcut în ultimii 10 ani domnule Crin ANTONESCU,  Crin ANTONESCU dacă era un om cu scaun la cap, trebuia să dea răspunsul potrivit, credibil și verificabil, cumva, ori cum abordează problema înseamnă că este stânjenitor modul cum și-a petrecut cei 10 ani și ocolește răspunsul.







(23 decembrie 2024)

Cuvinte care se termină în TAJ

Există cuvinte care se termină în TAJ și cu care se construiesc versuri cu rime interesante și de aceea am construit o listă cu cele mai  uzuale cuvinte ce îndeplinesc condiția referitoare la ultimele trei litere care să fie TAJ.
abataj
ajutaj
aparataj
avantaj
balotaj
canotaj
chiuretaj
dezavantaj
etaj
foietaj
fotomontaj
instructaj
montaj
panotaj
partaj
procentaj
șantaj
tricotaj
voltaj
Lista este mult mai lungă, dar cuvintele se referă la concepte mai rar întâlnite în vorbirea curentă,miar prezența acelor cuvinte în cântece de petrecere este de-a dreptul nefirească.









(23 decembrie 2024)

Soluția George Crin Laurențiu ANTONESCU

George Crin Laurențiu ANTONESCU este soluția pentru prezidențialele din primăvară, din partea alianței pro-europene și pro-atlantice formată din PSD, PNL, UDMR și grupul naționalităților. Deși România are 18 milioane de persoane adulte cu drept de a alege și a fi aleși, dintre care unii sunt personalități cu calificare de excepție, cu experiență remarcabilă, nu știu cum se face că orientarea politicienilor se îndreaptă spre persoane despre care se spune că au notorietate, că au prezență în spațiul public, persoane care știu să vorbească vorbe și care au calitatea să-și îmbrobodească auditoriul. Numai așa se face că la alegerile precedente au fost 14 candidați, din care numai doi candidați și mă refer la Cristian TERHEȘ și la Cristian DIACONESCU, erau absolvenți ai unor universități românești din primele 5 ca ierarhie. 
Despre George Crin Laurențiu ANTONESCU știu doar atât:
- a fost repetent în facultate,
- a fost șomer în ultimii 10 ani,
- vorbește prost limba franceză.
Să nu uităm că diaspora nu votează PSD, PNL, UDMR. 
Mă rog la Dumnezeu ca blocul suveranist să nu vină să propună pentru președinție un scaun de stejar, că tare mi-e teamă că ne vom alege cu un președinte mobilă din lemn de stejar, căci atât de pornită este lumea spre a vota altceva și văd cu stupoare că politicienii mioritici nu au înțeles prea mare brânză, din moment ce vin tot cu figuri vechi, un pic reșapate, crezând că s-au adaptat la vremurile noi pe care cutremurul din 24 noiembrie 2024, urmat de replica din 01 decembrie 2024, le-a generat, dar faptele îi contrazic.



(23 decembrie 2024)

Lista cuvintelor care se termină în ANI sau ANII

Multe dintre cântecele noi conțin referiri la dușmani, iar rimele se construiesc obligatoriu folosind cuvântul bani, datorită unor limitări de vocabular ce provin din penuria de cultură a textierilor. Propun aici o listă cu cuvinte care se termină în ANI și nutresc speranța că se va diversifica structura versurilor care să rimeze cu cuvântul dușmani, fără a se mai face referire la predictibilul cuvânt bani.
afgani
Balcani
bani
bădărani
bolovani
Botoșani
Călimani
ciobani
Ciolpani
Clejani
curcani
Drăgășani
dușmani
fani
Focșani
germani
golani
Lipscani
lungani
mârlani
mitocani
nani
otomani
puștani
sărmani
Tețcani
titani
Tohani
țărani
Sunt multe localități care se termină în ANI și autorii de texte au posibilitatea de a construi versuri folosindu-le fără nicio restricție.



(23 decembrie 2024)

Sunday, December 22, 2024

Cuvinte care se termină în AG

Cine vrea să scrie versuri cu cuvinte care rimează în AG trebuie musai să aibă la dispoziție cuvintele cu pricina și nu mă refer la cuvinte pompoase sau la neologisme, ci la cuvintele uzuale de mai jos.
atrag
baltag
bedreag
beteag
briceag
cheag
chepeneag
coprofag
drag
drumeag
dulceag
fag
frag
furtișag
gag
gulag
hogeag
iobag
mag
moșneag
nădrag
pârțag
prag
pribeag
sarcofag
steag
șirag
trag
vag
vileag
După umila mea părere, lista este destul de lungă ca să permită așa-zisului poet, mai degrabă mâzgălitor de texte să compună ceva cât de cât logic, după care să vină și cu o lălăială muzicală, ca apoi să se produscă la un eveniment, pe post de manelist




(23 decembrie 2024)

Premier de 4 ani Marcel CIOLACU?

În situația extrem de grea în care ne aflăm, Marcel CIOLACU se vede premier pentru o perioadă lungă, adică de cel puțin 4 ani, ceea ce nu ar fi rău, dar istoria noastră ne arată că de-a lungul istoriei postdecembriste numai Nicolae VĂCĂROIU, Adrian NĂSTASE și Călin POPESCU TĂRICEANU au rezistat 4 ani la șefia guvernelor, restul de 15 nu au apucat să stea decât perioade cu mult mai mici, unii interimari au stat doar câteva săptămâni sau zile chiar, pe fotoliul de premier.
În primăvară vor fi alegeri prezidențiale și așa cum stau lucrurile, este greu de crezut că folosindu-se de textul constituției, viitorul președinte nu va dori să aibă guvernul său, cu care să implementeze strategiile din programul cu care a câștigat alegerile și este și mai greu de crezut că alegerea președintelui va fi tot Marcel CIOLACU, chiar dacă toată Europa invocă necesitatea stabilității politice în zonă, căci războiul din Ucraina nu se va termina bătând din palme, căci beligeranții au încă resurse și nu dau semne de epuizare, așa cum s-a întâmplat cu Germania nazistă în mai 1945 sau cu Japonia de după 18 august 1945.
Să nu uităm nicio clipă comportamentul iresponsabil al liberalilor, cu tiradele lor veninoase și nici țâfna lui Marcel CIOLACU, care la un loc duc la creșterea ruperii coaliției în orice moment, chiar dacă gustul cărnii de pe ciolanul puterii este îmbietor, dar să nu uităm că unii fac prostii și involuntar, regretând apoi.



(23 decembrie 2024)



Cuvinte care se termină în ILĂ

Cine se apucă să scrie texte pentru manele, musai trebuie să-și construiască liste de cuvinte care se termină într-un grup de litere, pentru a prelua din listă acele cuvinte care să rimeze. Acum, voi construi o listă de cuvinte care se termină în literele ILĂ pentru că niște versuri bune, cu semnificații clare se construiesc și cu aceste cuvinte, deci este bine să fie cunoscute. Lista conține cuvintele:
agilă
apostilă
argilă
bibliofilă
bilă
Buzilă
camarilă
copilă
contabilă
credibilă
escadrilă
filă
flotilă
gherilă
gorilă
grilă
huilă
idilă
lentilă
locomobilă
mantilă
milă
Mihăilă
mobilă
namilă
nobilă
Ochilă
oribilă
pastilă
penibilă
pilă
posibilă
prașilă
pravilă
pupilă
ostilă
reptilă
rotilă
sensibilă
silă
stavilă
șenilă
șindrilă
ștampilă
tocilă
torpilă
Urechilă
utilă
vilă
Mai sunt probabil și alte cuvinte care se termină în ILĂ, dar acestea mi se par mie ceva mai uzuale, deci apte să intre în texte care au rime și în final conduc spre o melodie.




(22 decembrie 2024)

Prăbușirea în banal

 Prăbușirea în banal este dată de furia cu care se falsifică realitatea de cei implicați în derularea evenimentelor, pentru a fi distrasă atenția oamenilor de la faptele reale, așa cum ele s-au petrecut.
Apar tot felul de tanti și de nene care ne povestesc cât de modești erau nomenklaturiștii, cât de umani erau ei și cât de inocenți erau, drept care trebuie priviți cu alți ochi, compătimiți și admirați, deși realitatea era cu totul alta, căci nomenklaturiștii au beneficiat de toate facilitățile pe care le oferea sistemul comunist și au profitat din plin de pozițiile lor pentru a duce o viață de huzur, în timp ce poporul suferea de foame și de frig.
Prăbușirea în banal este dată de atitudinea pe care o au oamenii față de marile momente ale istoriei lor, căci minimalizând Unirea de la 1918 și ocolirea sărbătoririi cu fast a centenarului la 2018 arată exact că prăbușirea în banal s-a produs, cum an de ani demitizarea Revoluției Române din 22 Decembrie 1989 este tot rezultatul acestui nefericit mod de abordare, în care cel mai important moment al istoriei noastre este trecut în tăcere sau pus într-o astfel de lumină că mulți oameni pleacă privirile în pământ spre a se rușina, în loc să privească cu mândrie spre momentul de cotitură al istoriei noastre, căci desprinderea de comunism nu ar fi avut loc în vecii-vecilor fără zilele fierbinți ale Revoluției Române și fără tributul de sânge plătit de tineri în acele zile frumoase de decembrie, zile ca de primăvară.
Ion CARAMITRU: - Mircea, fă-te că faci și tu ceva!

(22 decembrie 2024)

Cărțile așteptate de români

Când în 1972 am fost la Weimar, la o librărie în apropierea casei memoriale a lui  GOETHE am avut marea surpriză să văd în vitrină operele complete ale genialului poet german Johann Wolfgang von  GOETHE și m-am întrebat când voi avea și eu ocazia să văd într-o librărie operele complete ale lui Mihail EMINESCU. Este adevărat că există publicată opera lui Mihail EMINESCU, numai că nicio librărie din câte au mai rămas în spațiul nostru cel mioritic, nu se află toate volumele care conțin opera marelui poet.
Românii așteaptă acele cărți definitorii pentru ei, dar scrise fără patimă, fără interese meschine, cărți care din timp în timp să le fie adăugate file cu noutățile din domeniu sau să se facă unele corecții absolut necesare, în urma ultimelor rezultate ale cercetărilor.
Românii așteaptă cărți precum:
Istoria românilor
Geografia României
Enciclopedia României
Istoria literaturii române
Istoria informaticii românești
Istoria medicinii românești
Filatelia românească
Pictura românească
Faptul că acum nu mai există restricții de niciun fel referitoare la formatul fizic al acestor cărți și aici mă refer la dimensiuni ca număr de pagini, căci în mediul online această restricție a dispărut în totalitate, problema acestor cărți este doar problema de a le scrie și de a le posta, cu acces liber către români.




(22 decembrie 2024)

Deosebirile între o revoluție și o lovitură de stat

În istoria mai mult sau mai puțin modernă a omenirii au avut loc atât revoluții, cât și lovituri de stat. Sunt revoluții și lovituri de stat sângeroase, tot așa cum sunt revoluții și lovituri de stat nesângeroase.
Eu știu că s-a folosit cuvântul revoluție pentru:
- revoluția franceză,
- revoluția industrială,
- revoluția pașoptistă,
- revoluția socialistă din octombrie,
- revoluția de catifea din Cehoslovacia,
- revoluția din decembrie de la București.
O revoluție presupune:
- schimbări profunde în societate,
- dispariția unui mod de producție,
- apariția unor noi structuri și relații,
- dispariția unor clase sociale,
- schimbări radicale la nivel organizatoric.
Dacă vom compara ceea ce s-a întâmplat la noi pe 22 Decembrie 1989, concluzia obiectivă la care ajungem este că la această dată a început să se deruleze o revoluție.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la modul de producție comunist la modul de producție capitalist.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la proprietatea socialistă la proprietatea privată.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la agricultura comunistă din CAP-uri la agricultura privată.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la Marea Adunare Națională la Senat și Camera deputaților.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la partidul unic la pluripartidism.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la constituția comunistă, la constituția democratică.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la economia planificată centralizată la economia de piață.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la încorsetările bolșevice la libertatea de expresie.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la presa comunistă la presa independentă liberă.
În 22 Decembrie 1989 s-a trecut de la omniprezenta securitate comunistă la omul liber.
Toate aceste schimbări profunde pe care le-a adus ziua de 22 Decembrie 1989 arată că atunci a început Revoluția Română, iar toți care vorbesc de o lovitură de stat fac cea mai mare greșeală, căci o lovitură de stat nu aduce schimbări atât de profunde în societate, ci încearcă să pună doar temporar un anumit fel de ordine în societate, aducând restricții și nu libertăți, venind cu elemente de regres, nu de evoluție în sensul de progres social. Comparând România înainte de 1989 cu România de după 1989 se văd marile diferențe, ceea ce ne amintește de Revoluția Franceză, care a adus cu adevărat schimbări profunde în societatea franceză, determinând prăbușirea feudalismului care a fost înlocuit de capitalismul progresist.

(22 decembrie 2024)  

Saturday, December 21, 2024

Cum se scrie o manea, neamule?

Toată lumea bună dansează după manele. Toată lumea bună fredonează manele. Ideea este că oricine are un pic de voce, musai trebuie să cânte și să se lanseze în domeniul manelelor și să-și ia râvnitul titlu de manelist. Este știut faptul că poeții de manele, să nu le zic textieri și compozitorii de manele sunt destul de scumpi, ceea ce îndeamnă pe cei care vor să se lanseze în domeniu, să-și scrie singuri textele, să-și compună singuri liniile melodice și să treacă la interpretare, deci să fie cantautori.
În primul rând, trebuie aleasă tema. Există îân manele câteva teme și le enumer aici:
- iubirea,
- averea,
- dușmanii,
- invidia,
- infidelitatea,
- masculinitatea.
În al doilea rând, cel ce compune textul trebuie să-și aleagă tema și apoi să aleagă rimele potrivite, folosind cuvinte care slujesc tema.
În al treilea rând, textierul trebuie să se gândească la refren.
În al patrulea rând, textierul să găsească lungimea versurilor.
În al cincilea rând, trebuie să se apuce să scrie, dar să se ferească să se apropie de ceea ce există deja.
În al șaselea rând, trebuie găsită linia melodică, dar ascultând deja câteva manele se va intui ritmul și linia melodică vine de la sine, căci textul o cere. Una este o manea tristă și alta este o manea izvorâtă din trăiri proprii, vesele și pline de patimă. Linia melodică apare asemeni razelor de soare, din sufletul de artist.
În al șaptelea rând, vine interpretarea, care pentru cantautor nu mai este nicio problemă, căci el a declamat versurile, tot el a murmurat linia melordică și acum vine, cum e și natural, saltul apoteotic, de a interpreta propria compoziție.
Totul este să placă. Contextul vine de la sine, căci maneaua nu se cântă când oamenii mărșăluiesc dimineața spre o nouă zi de muncă, nici când se muncește la târnăcop, ci când omul e la chef, undeva mai spre dimineață, când voia bună e la cote maxime și unele imperfecțiuni din text sau din linia melodică nu se mai sesizează și toată lumea este foarte, foarte mulțumită și banul vine de la sine.

(22 decembrie 2024)

Discuții privind constituția

Nu am nicio explicație legată de faptul că la americani constituția este dimensiuni reduse, în timp ce la noi este un ext bogat și la ei nu au apărut complicațiile care sunt azi pe malul Dâmboviței. La noi textul constituției este așa de încâlcit încât apar interpretări și CCR vine cu tot felul de soluții pe sute și sute de pagini, tocmai pentru că textul constituției se citește extrem de diferit, în funcție de cel ce vrea să dea o anumită soluție. dacă părinții constituției ar fi știut un pic de matematică, un pic de teoria grafurilor, cu siguranță ar fi făcut un text care să nu lase loc la interpretări jenant de stufoase și care nu duc nicăieri.
Noi nu avem clară noțiunea de mandat. Și nici despre numărul de mandate nu avem clar, încât dacă se schimbă durata mandatului, numărătoarea se ia de la zero, ceea ce s-a întâmplat cu mandatele rectorilor sau cu mandatul lui Ion ILIESCU. Dacă în constituție s-ar defini ce e un mandat și cum se calculează numărul mandatelor, aceste artificii s-ar elimina, căci oamenii fără onoare apelează la tot felul de artificii, pentru a se face speciali și pentru a trage spuza pe turtele lor, făcându-și adevărate dinastii.
dacă noi am fi niște oameni de onoare, lucrurile ar fi clare. O persoană care a stat numai o zi din mandat, acea zi intră la numărătoarea de mandate și nu mai vine cu ideea de a demisiona înainte ca mandatul să expire cu o zi și respectivul mandat nu mai intră la numărătoare, căci așa gândesc oamenii fără onoare, care se agață de orice pentru a acționa pe post de otrepe.
Un nene zice că azi după 23:59:59 expiră mandatul de președinte lui Klaus IOHANNIS și va fi vid de putere. Alți nene zic că decizia CCR că președintele rămâne pe poziție până noul președinte depune jurământul. Eu nu știu cum ar trebui să reacționeze niște oameni de onoare, cu coloană vertebrală, căci dacă aveam astfel de specimene la scrierea constituției, textul acesteia ne lămurea, fără a mai fi nevoie de interpretări și de ziceri extrem de variabile depinzând de context sau de presiuni. Nu cred că se va întruni în următorii 200 de ani acea condiție în parlament ca să se treacă la rescrierea unei noi constituții și declanșarea unui referendum, ca ajutați de Inteligența Artificială să fie  elaborat un text clar, precis, fără așa-zise interpretări care lasă loc la soluții încărcate de subiectivism și de comentarii răutăcioase.



(21 decembrie 2024)

USR a făcut deja o mare greșeală neparticipând la guvernare...

Am urmărit cu atenție cum au decursu lucrurile cu alianța partidelor pro europene și pro NATO și am fost uimit de modul în care a procedat conducerea USR, din rațiuni practice bazate pe ipoteze de lucru de un realism îndoielnic. Este adevărat că perioada ce va veni va fi extrem de dificilă, dar alegerile prezidențiale viitoare nu aduc prea multe elemente favorabile USR din moment și Nicușor DAN este un candidat redutabil, iar Elena LASCONI este o candidată excelentă, numai că amândoi vizează același bazin electoral și partidul lui Elena LASCONI l-a susținut pe Nicușor DAN la capitală de a devenit primar, ori nu încap două săbii în aceeași teacă.
Neparticipând la guvernare, USR s-a depărtat foarte mult de obiectivele sale, căci opoziția USR nu face casă bună cu opoziția AUR, SOS și POT, iar partidul USR va fi eclipsat de zgomotele care vin dinspre AUR, SOS și POT.
Scenariul proiectat de USR are șanse de realizare foarte mici, pentru că Ilie BOLOJAN, Marcel CIOLACU și Kelemen HUNOR sunt politicieni cu idei clare, care știu ce vor și nu se lasă antrenați în jocuri de doi bani, ceea ce le dă șansa de a guverna o perioadă de timp destul de lungă, mai ales dacă au candidat unic la prezidențiale, candidat care după ce va deveni președinte, cel mult va reconfirma guvernul sau va lăsa lucrurile să curgă pur și simplu 4 ani. Cuvântul de ordine stabilitate, trebuia înțeles și de USR, căci acum nu este timp de empirism sau de abordări superficiale, marea politică fiind o trăsătură a marilor capitale europene, în timp ce pe Dâmbovița se poartă frecușurile nesemnificative de uzură.


(21 decembrie 2024)