Saturday, December 28, 2024

Colega mea de catedră Afrodita IORGULESCU.

Când s-a pensionat, Afrodita IORGULESCU era profesoară universitară. O cunoșteam de când am venit eu în Catedra de Cibernetică Economică ca asistent universitar stagiar în septembrie 1971, pe când  Afrodita IORGULESCU era asistentă universitară, venită prin repartiție guvernamentală în învățământul superior, ca absolventă strălucitoare a Facultății de Matematică de la  Universitatea București.
Afrodita IORGULESCU a avut seminarii de programarea calculatoarelor electronice și de metode numerice și a fost o prezență interesantă în catedră, apreciată mai ales de cei care au iubit dreptatea și adevărul, căci Afrodita IORGULESCU a fost întotdeauna adepta aplicării corecte a regulilor.
Îmi amintesc că s-a organizat instantaneu o ședință de catedră ca un nene barosan de la Direcția Centrală de Statistică, doctorandul lui Manea MĂNESCU să-și susțină un referat de doctorat. Erau prezenți în sala de la etajul al VI-lea din clădirea Ciberneticii toți mahării catedrei, dar și sclaveții catedrei, adică noi cei mărunți, asistenți, lectori și conferențiari. Nenea barosanul a început să vorbescă, dar Afrodita IORGULESCU s-a ridicat în picioare și a spus că nu este în regulă ce se întâmplă, căci regulamentele spun că la susținerea unui referat, conducătorul științific al doctorandului trebuie să fie prezent. I-am văzut pe mahări cum se schimbă la față. Unul dintre ei a ieșit din sală, a luat legătura cu al II-lea om în stat și a venit furios pentru a anunța că se întrerupe ședința și se reprogreamează susținerea referatului la un alt termen. Manea MĂNESCU era omul respectării regulamentelor și legilor. Nu mai știu când a fost susținut referatul, dar cu siguranță că s-a susținut, tot fără ca Manea MĂNESCU să fie prezent, dar anturajul nu era ostil încălcării regulamentului.
Afrodita IORGULESCU era împotriva copiatului la examene, drept care împărțea studenților foi de hârtie semnate de ea pentru ca aceștia să scrie soluțiile subiectelor date de ea, fie la examenele deprogramare, fie la examenele de metode numerice. Când în consiliul profesoral se punea problema sancționării studenților care încercaseră să promoveze prin fraudă, Afrodita IORGULESCU era extrem de vehementă și nu accepta niciun act de clemență. Eram de acord cu ea, dar de fiecare dată am subliniat că formularea de subiecte se face și  cu crearea condițiilor ca nimeni să nu copieze, personalizând subiectele, numai că acele teze sunt mai dificil de corectat și profesoara Afrodita IORGULESCU nu prea avea asistenți, datorită unui mod al ei specifici de a-și defini criterii de exigență în colaborarea de zi cu zi și tinerii o evitau.
Sunt multe de spus despre profesoara Afrodita IORGULESCU, dar chestiunile oficiale se găsesc în articolul din 22 martie 2021.
Eu am mai zice că prin anul 1990 pe gând era fenomenul Piața Universității, Afrodita IORGULESCU frecventa acel loc și apărea în ASE cu cocarda de GOLAN prinsă în piept, spre analiza forțelor moderate din această instituție, unde mulți erau feseniști cu acte, dar nu recunoșteau.
Să zic și despre momentele ce au urmat alegerii lui Emil CONSRTANTINESCU în funcția de președinte, când la anunțarea rezultatelor și când Emil CONSTANTINESCU a ținut un discurs în balconul primăriei Bucureștiului, Afrodita IORGULESCU se lăuda că a fost în balcon și extaziată ne vorbea cum i-a atins sacoul președintelui proaspăt ales.
Afrodita IORGULESCU a publicat articole în reviste ISI care au fost utile inastituției în a obține o bună clasificare în lumea academică.
Afrodita IORGULESCU a publicat cursuri precum Metode numerice si programare Pascal  - 1996, de 333 pagini în editura INFOREC, ISBN: 9739743501, Exerciții de programare structurata in Cobol - 1997, de 337 pagini în editura ALL, ISBN: 9735710552,  Logica matematica - 2010, în colaborare cu George GEORGESCU, de 299 pagini, la Editura ASE ISBN: 9786065053458, dar și multe altele, ea fiind recunoscută pentru profesionalismul, dăruirea și rigurozitatea cu care a abordat întreaga problematică.
Afrodita IORGULESCU face parte din categoria oamenilor necesari în momente critice ale unei colectivități pentru că vine cu idei care să-i scoată pe oameni din impas, numai că mulți dintre ei după ce trec momentele dificile se fac că uită totul și se gândesc numai la foloasele pe care le trag din ceea ce va să vină, uitând că nivelul calității în orice proces vine numai după muncă inteligentă făcută cu sudoare.






(28 decembrie 2024)

No comments:

Post a Comment